Slobodna Dalmacija: 27. 12. 2001.

POČELI PREGOVORI SRBIJE I CRNE GORE O BUDUĆNOSTI SR JUGOSLAVIJE

Đukanović najavio referendum

PODGORICA — Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da ima puno povjerenje u ekspertni tim koji zastupa Crnu Goru u razgovorima sa Srbijom o budućnosti federacije, te je dodao će po završetku pregovora slijediti odluka u crnogorskom parlamentu o raspisivanju referenduma, javljaju u utorak mediji.

- Po završetku pregovora, što bi moglo biti u siječnju, bit će jasno što nam dalje valja činiti. Uvjeren sam da će potom slijediti odluka u crnogorskom parlamentu o određivanju referenduma, nakon čega bimo mogli privesti kraju razgovore na crnogorskoj političkoj sceni o uvjetima pod kojima ćemo pripremiti i ostvariti referendum - izjavio je Đukanović, a prenose crnogorski mediji.

- Mi smo krenuli putem europeizacije Crne Gore, koji ćemo uspješno prijeći idućih nekoliko godina, nadam se ne dulje od deset - istaknuo je Đukanović, dodajući da budućnost Crne Gore vidi 2010. godine u ujedinjenoj Europi. "Važan su dio integracije monetarne integracije, a Crna Gora postala je njihov dio odlukom da koristi euro.

- Pristanak središnjih monetarnih vlasti Europe da Crnoj Gori ustupe na korištenje euro izraz je vjere da će Crna Gora, ne samo geografski, nego i politički, demokratski, ekonomski i sigurnosno biti sastavni dio civilizirane Europe - kazao je Đukanović. Timovi stručnjaka počeli su u ponedjeljak u Beogradu, u prisutnosti predstavnika Europske unije, razgovore o budućim odnosima dviju republika.