Vjesnik: 27. 12. 2001.

Je li Gotovina doista proveo Božić u Hrvatskoj?

Kurtov: Gotovinina supruga Dunja i njihov sin Ante nalaze se u Zagrebu, gdje su proveli božićne blagdane / Maksan: Gotovina je proveo blagdane na sigurnom u Hrvatskoj, kod jedne hrvatske obitelji

ZADAR, 26. prosinca - Je li umirovljeni general Ante Gotovina, za kojim je raspisana međunarodna tjeralica radi izručenja Haaškom sudu, uistinu proveo božićne blagdane u Hrvatskoj, kako ovih dana tvrde neki njegovi suradnici i prijatelji u Zadru i okolici? Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane, ističe da se Gotovinina supruga Dunja i njihov sin Ante nalaze u Zagrebu, gdje su proveli božićne blagdane.

»Prema informacijama kojima raspolažemo u vezi s generalom Antom Gotovinom, može se reći da je on na sigurnom i da se nalazi u domovini među svojim ljudima. Mogu ga oni tražiti gdje hoće i koliko hoće. To je njihova stvar. Sasvim je drugo pitanje hoće li ga naći. Sve kad bi ga i našli, ne bi mogli doći do njega. On se ne predaje. Sad mi ne bismo dozvolili da se dođe do njega«, izjavio je Ante Žoni Maksan, predsjednik Stožera za obranu časti Domovinskog rata Zadarske županije.

Nakon što je u dijelu medija nedavno objavljeno da se umirovljeni general Gotovina nalazi u Kanadi, u zadarskom kraju krenule su spekulacije o tome da je on ponovno u Legiji stranaca, u Kongu, u Africi, zatim da je u Francuskoj, itd. Iz drugih pak »pouzdanih obavijesti« može se zaključiti da je u rodnim Pakoštanima, gdje svakodnevno ruča s bratom Borisom, nadzire gradnju svoje kuće, a sa suprugom odlazi u ribolov, iako su rijetki oni koji se ovih dana zbog jake bure odlučuju otići na more. Maksan tvrdi da je Gotovina proveo blagdane na sigurnom u Hrvatskoj, na toplome, kod jedne hrvatske obitelji. Dodaje da ga čuva hrvatski narod, jer za njega nema ništa povoljnije, nego biti među svojim ljudima. »Kome ćemo ga dati u ruke? Kojoj vlasti? Čemu?« - pita Maksan.

»Gotovina je izabrao svoj križni put, koji je takav kakav je - sklanjanje od javnosti i medija. To je njegov izbor i ja ga podržavam. Izabrao je svoju borbu i način dokazivanja svoje nedužnosti. Najvažnije je da ga ne uhvate, jer je za njim raspisana "crvena tjeralica". To znači da ga neki slučajni prolaznik može ubiti i ne bi za to odgovarao. Nadam se da će se promjenom vlasti promijeniti i odnosi prema Gotovini. Onima na vlasti mandat traje još dvije godine, ako se prije toga nešto među njima ne dogodi. Treba biti strpljiv do tada«, naglašava Kurtov.

Ljubica Ivićev-Balen