Slobodna Dalmacija: 27. 12. 2001.

NASTAVLJENA KRIZA SPLITSKE GRADSKE VLASTI

GRADONAČELNIK ŠKARIĆ PODNIO OSTAVKU

Uz gradonačelnika, neopozive ostavke podnijeli i članovi dr. Ivica Boljat i Ivan Pulić iz HSLS-a te nestranački Božidar Bogdanović - Škarić kao razlog ostavkama naveo neprihvaćanje proračuna za iduću godinu iz raznih političkih igara

Piše: Marina PROTIĆ

SPLIT — Gradonačelnik Splita Ivan Škarić i tri člana splitskog Poglavarstva — dr. Ivica Boljat i Ivan Pulić iz HSLS-a te nestranački Božidar Bogdanović — podnijeli su neopozive ostavke na 7. sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak na kojoj je s 20 glasova za i dva suzdržana donesena odluka o privremenom financiranju grada za razdoblje siječanj—ožujak 2002. godine. Škarić je kao razlog njihovim ostavkama naveo neprihvaćanje proračuna za iduću godinu iz raznih političkih igara.

— To činimo iz moralnih i političkih razloga jer nismo dobili podršku većeg broja vijećnika — kazao je Škarić na konferenciji za novinare u stanci između dviju sjednica Vijeća. Naime, u ponedjeljak je kraju privedena sjednica započeta u subotu na kojoj nije prihvaćen proračun, a odmah potom je sazvana nova sjednica s jedinom točkom dnevnog reda vezanom uz privremeno financiranje grada.

— Znate da smo bili protiv izbora Luke Podruga za dogradonačelnika. On je našao svoje partnere koji su unaprijed odlučili rušiti proračun, a time i nas. Tko je na njih djelovao i zašto, u to ne bih ulazio — kazao je Škarić.

Mr. Petar Krolo je u ime Kluba vijećnika HSLS-a izrazio žaljenje što nije prošao proračun, te naveo da su vijećnici HSLS-a razočarani što ideja o tehničkoj vladi nakon šest mjeseci propada, i to ne krivnjom HSLS-a.

— Ostavke su odgovor i odbijanje zahtjeva da budemo protokolarne maskote, a da svu moć ima predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Puljić — kazao je dr. Ivica Boljat. Ivan Pulić je kazao kako je HSLS ušao u projekt tehničke vlade u najboljoj namjeri za grad, ali razne političke smicalice nisu išle za tim, već za probicima pojedinaca. Konstatirao je da je do rušenja gradske vlade došlo iz političkih i interesnih lobija.

Potom je Zvonimir Puljić pojasnio kako u roku od najviše 30 dana treba sazvati sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi gradonačelnika i tri člana Poglavarstva razriješili dužnosti, a nakon toga teče rok od 30 dana u kojem se može stvoriti nova parlamentarna većina i izabrati novi gradonačelnik i članovi Poglavarstva. Ako se u tom roku ne postigne nikakav dogovor, ispunjavaju se uvjeti za raspuštanje Vijeća i imenovanje povjerenika.

Potom se pristupilo izglasavanju odluke o privremenom financiranju za koju se izjasnila većina vijećnika. Dvojica vijećnika SDP-a Veljan Radojković i Milan Blaževski su bili suzdržani, a Luka Podrug (HČSP) sjednicu je napustio u stanci dok su se oporbeni vijećnici konzultirali o načinu glasovanja.

MIROSLAV BULIČIĆ, PREDSJEDNIK SPLITSKOG OGRANKA HSLS-a:

Pokušat ćemo složiti novo Poglavarstvo i tako izbjeći izbore

Kazavši kako nije sretan što se zbog niza subjektivnih i objektivnih okolnosti došlo u situaciju da predstavnici HSLS-a u Poglavarstvu podnesu ostavke, Miroslav Buličić, predsjednik splitskog ogranka stranke, smatra da je to u ovom trenutku bio jedini mogući izlaz. Na upit što će HSLS poduzeti, Buličić je kazao kako u kratkom razdoblju treba mirno sa svih strana sagledati situaciju i vidjeti postoji li mogućnost da se u okviru postojećega Gradskog vijeća izabere novo Poglavarstvo i na taj način izbjegnu izbori koji, po njemu, neće bitno promijeniti odnose, a bit će trošak.

— Sa svima ćemo pregovarati. Među nama postoje ljudi koji su za i protiv i jedne i druge strane, i u ovom trenutku je nezahvalno govoriti kako ćemo odlučiti. Razgovori će početi ovih dana i u ime HSLS-a će ih voditi ovlaštena grupa koja ih je vodila i do sada, a čine ju Ivan Pulić, mr. Petar Krolo i ja. Ako itko drugi bude pregovarao u ime HSLS-a, činit će to neovlašteno — kazao je Buličić dodajući da će u svakom slučaju ogranak pokušati uvažiti interes grada, odnose u gradu te stav središnjice sagledavajući ukupnu situaciju u Hrvatskoj. Ako to ne bude moguće, uvijek imamo vremena za izbore, kazao je Buličić.

Ivan škarić je, pak, na upit je li moguća sada koalicija s SDP-om kazao kako on neće smetati nikome nego samo sugerirati da se nova vlast formira što prije radi novog funkcioniranja grada.