Jutarnji list: 28. 12. 2001.

HRVATSKA - SAD Komentator Washington Timesa o prošlotjednom posjetu predsjednika oporbenog HDZ-a Ive Sanadera Washingtonu

Ivo Sanader: Kad postanem premijer, smanjit ću poreze

WASHlNGTON - Pod naslovom "Još nema balkanskog Busha" komentator Washington Timesa Jeffrey T. Kuhner osvrće se na prošlotjedni posjet predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Ive Sanadera Washingtonu.

Kao simpatizer "suosjećajnog konzervativizma" američkog predsjednika Georgea Busha, navodi Kuhner, Sanader je istaknuo da će smanjiti poreze, srezati vladine troškove i deregulirati gospodarstvo ako na sljedećim izborima njegova stranka pobijedi, a on postane premijer.

"To je upravo ono što ova mala balkanska zemlja od 4,5 milijuna stanovnika treba u ovom trenutku", ističe komentator Washington Timesa.

Podsjećajući na autoritarni način vladavine pokojnog predsjednika Tuđmana kojeg je, među ostalim, obilježilo pogoršavanje gospodarskih prilika u zemlji, autor naglašava da nova vlada nije uspjela u rješavanju ekonomskih problema. Rastuće nezadovoljstvo biračkog tijela takvom politikom, nastavlja komentator washingtonskog dnevnika, pokušava iskoristiti Ivo Sanader čiji je cilj pretvoriti Hrvatsku u bastion kapitalističkog tržišnog gospodarstva koje će poslužiti kao model za Balkan.

Obračun s komunizmom

"Posuđujući političku strategiju predsjednika Busha i talijanskog premijera Berlusconija, gospodin Sanader ispravno prosuđuje da je najbolji način za oživljavanje anemičnog hrvatskog gospodarstva smanjenje poreza na prihod i poslovanje, uklanjanje bremena Vladinih propisa i smanjenje javne potrošnje. Za razliku od gospodina Tuđmana, gospodin Sanader nije gorljivi balkanski nacionalist, nego konzervativac reganovskog tipa koji uviđa da Hrvatska ima potencijal da postane jedna od najprosperitetnijih zemalja u Europi", navodi Jeffrey Kuhner u Washington Timesu.

On međutim upozorava da Ivo Sanader neće uspjeti u svojim političkim ciljevima ako ne učini nešto što nijedan hrvatski političar nije želio učiniti, a to je da se suoči s komunističkom prošlošću. Malo je naroda u istočnoj Europi toliko propatilo pod željeznim stiskom komunizma kao Hrvati, ocjenjuje Kuhner. I danas, tvrdi on, utjecaj komunista vidljiv je posvuda.

"Hrvatski predsjednik Mesić i premijer Račan bivši su komunisti koji se nikada nisu ispričali za svoju sumnjivu prošlost. Ekonomski život zemlje i dalje karakterizira rašireno mito i kronizam. Zarobljeni u titoističkom vremeplovu mnogi Hrvati još uvijek ne razumiju da tržišna ekonomija ovisi o društvenim navikama kao što su samopouzdanje, snažna radna etika i osobna odgovornost - vrline koje su gotovo potpuno nestale tijekom desetljeća komunističkog društvenog inženjeringa", tvrdi komentator. Dodaje da Sanader treba dokazati svoju želju da predvodi konzervativnu revoluciju time što će započeti s dekomunizacijom zemlje.

Sanader - balkanski Bush

"Ako gospodin Sanader želi biti isto što i Ronald Reagan ili Lady Thatcher on prvo mora prihvatiti antikomunizam tih konzervativnih ikona. Samo tada će uspjeti u svojoj nakani da postane balkanski Bush", zaključuje komentator Washington Timesa.

D. Bebić