Jutarnji list: 28. 12. 2001.

DEL PONTE: IMAMO DOVOLJNO DOKAZA DA MILOŠEVIĆA OSUDIMO ZA GENOCID

Del Ponte tvrdi da je Koštunica prepreka uhićenju Karadžića

DEN HAAG - Glavna tužiteljica Haaškog suda za zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije Carla Del Ponte u intevjuu koji je jučer objavila britanska televizijska postaja BBC izjavila je da tužiteljstvo ima dovoljno dokaza da Međunarodni sud u Haagu osudi bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića za genocid.

"Ja sam uvjerena u Mloševićevu krivnju i mogu je dokazati", rekla je Del Ponte u razgovoru za BBC snimljenom prije nekoliko dana. Pri tome je ponovila svoj zahtjev da se Slobodanu Miloševiću za optužbe za zločine počinjene na Kosovu, u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj sudi istovremeno.

Proces za zločine na Kosovu

Tu su ideju suci Tribunala nedavno odbacili, odredivši početak sudskog procesa nad bivšim jugoslavenskim predsjednikom za zločine na Kosovu za 12. veljače 2002., a još se ne zna kada će početi procesi za genocid u BiH i Hrvatskoj. Prema riječima Carle Del Ponte, samo bi jedinstveni sud nad Miloševićem zadovoljio pravdu i sve njegove žrtve te bi se samo na taj način mogao pratiti razvoj njegova "kriminalnog pothvata". Odbacila je njegove optužbe da je Haaški sud politička institucija i dodala da je njegov zadatak provedba i realizacija međunarodnog pravosuđa uime međunarodne zajednice i njegova osnivača UN-a.

Na red dolaze Karadžić i Mladić

Del Ponte također nije krila svoje frustracije zbog toga što se Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još nalaze na slobodi. Pri tome je odgovornost prebacila na NATO ponovivši da taj vojni savez “zna gdje se oni nalaze, ali reagira prekasno". Za Carlu Del Ponte skandalozno je i to što se Mladić još može neometano kretati po SRJ. lstodobno je Koštunicu nazvala "velikom preprekom na putu njegova uhićenja".

J. Jurišić