Novi list: 28. 12. 2001.

HDZ Kurta - SDP Murta

Piše: Jelena LOVRIĆ

Čim se u Dobrovniku vratio na vlast, HDZ je upriličio sječu kulturne elite. Na prvoj sjednici u novom sazivu gradski su vijećnici smijenili 15 članova upravnih vijeća kulturnih ustanova, od Dubrovačkih Ijetnih igara do Linđe. Smjena je izvedena bez ikakva obrazloženja. Naknadno je gradonačelnica Dubrovnika, hadezeovka Dubravka Šuica, bez imalo nelagode, otvoreno priznala da smijenjenima nema što prigovoriti: ne može reći da su nešto pogriješili, ili da nisu pravilno radili. Nisu smijenjeni zbog nekog konkretnog razloga, ali, rekla je, “želimo ljude u koje imamo povjerenja”. Čistka će se, po svoj prilici nastaviti na isti način.

Velika je smjena proteklog tjedna provedena i u gradu Zagrebu, ali tu je metlu držao esdepeovac Milan Bandić. Gradonačelnik je, u drugoj rundi, promijenio direktore devet velikih gradskih poduzeća. Smjena je također provedena bez jasnih kriterija. Iako se prethodno tvrdilo da će presudni biti rezultati poslovanja, odlučivala je politika. Neki su uspješni direktori smijenjeni, neki koji su poslovali s maksimalnim gubicima - poštedeni.

Na upražnjena su mjesta također dovedeni ljudi od povjerenja. Na Velesajmu direktor će biti muž pomoćnice ministra gospodarstva. Koji je novinarima iskreno priznao da ne zna mnogo o poslovanju firme kojoj dolazi na čelo. Novi šef Autobusnog kolodvora javno kaže da je njegova stranačka pripadnost imala utjecaja pri izboru. Novi direktor Gradskih groblja, inače kriminalist, dosad zaposlen u Ministarstvu policije, na prvom se mjestu založio za daljnju izgradnju mirogojskih arkada, jer, kako je rekao, “Hrvatska će imati još velikana koje će trebati pokopati na zaslužna mjesta”.

Između čistke u Dubrovniku i one u Zagrebu teško je vidjeti neke značajne razlike. Obje su provedene isključivo po stranačkom ključu. Sada se već uspostavlja zatvoreni krug: SDP-ovci, i ostali iz petorke, smjenjuju HDZ-ovce, HDZ-ovci kad se vrate na vlast opet postave svoje... U njihovo kadroviranje nitko sa strane ne uspijeva upasti.

HDZ-ova je vlast u svojih deset godina svu gospodarsku, kulturnu i društvenu strukturu impregnirala svojim Ijudima. Nova je vlast obećavala da će umjesto podobnih dovesti sposobne. Međutim, kadrovske su promjene i u najdelikatnijim službama bile mlitave, proizvoljne i nedovoljne, pa su u tajnoj policiji ili vojsci ostali nedirnuti mnogi HDZ-ovi kadrovi. Nova je vlast imala legitimitet da kadrovsku politiku nacionalizira, da napravi rez i red, da uspostavi novi sustav u kojem prestižna mjesta u društvu neće biti rezervirana samo za pripadnike političke elite. Svojim kadroviranjem, po principu Kurte i Murte, ona je taj legimititet izgubila.

Izborno obećanje da će se prednost dati stručnjacima - također je iznevjereno. Za sva je mjesta, kao i prije, presudna stranačka iskaznica. Izuzeci se rade samo kad je riječ o nekoj drugoj interesnoj povezanosti. Ukratko, u kadrovskoj politici nova je vlast preuzela model svojih prethodnika. Pojedinci se mijenjaju, pa i cijele garniture, ali sistem se drži kano klisurina. Zato za javnost rezultat izađe na isto - običnim su građanima, stranački nesvrstanim, bez obzira na stručnost i sposobnost, utjecajna mjesta i dalje nedostupna.