Jutarnji list: 28. 12. 2001.

TRANSFER ORUŽJA Za nedavnog posjeta Mesića Ukrajini propao dogovoreni posao vraćanja raketnog sustava

Amerikanci spriječili Hrvatsku i Ukrajinu da sustav S-300 transportiraju na Bliski istok?

S ukrajinskim dužnosnicima Imra Agotić je dogovorio povratak unajmljenog sustava koji Hrvatska ne može koristiti, a koji bi bio transportiran na Bliski istok. Sve je propalo kad su se umiješale tajne službe Sjedinjenih Država koje su to zabranile. Tako će sustav ostati uskladišten u vojnim skladištima u Puli i Kanjiži

ZAGREB - Za nedavnog posjeta predsjednika Stjepana Mesića Ukrajini propao je dogovoreni posao prebacivanja raketnog sustava S-300 iz Hrvatske, gdje je već sedam godina uskladišten, na Bliski istok.

Naime, vojni savjetnik Imra Agotić s Mesićem je otišao u Ukrajinu, odakle je sustav i dopremljen u Hrvatsku, kako bi dogovorio transfer. S dužnosnicima tamošnje vojne industrije Agotić je dogovorio povratak unajmljenog sustava koji Hrvatska ne može koristiti, ali tako da bude transportiran na Bliski istok.

Domaći posrednik

No, sve je propalo nakon intervencije američkih obavještajnih službi koje su to zabranile. Tako će sustav, unajmljen zbog zastrašivanja protivnika i pokazan na vojnoj paradi u Zagrebu 1995. godine, ostati uskladišten u vojnim skladištima u Puli i Kanjiži.

Budući da unajmljivanje sustava do danas nije plaćeno, Ministarstvo obrane uskoro bi se moglo naći u zanimljivom sudskom sporu. Naime, cijeli posao izmedu Ukrajine i RH Alana odvijao se preko jednog domaćeg posrednika koji je za svoje usluge dogovorio i adekvatnu financijsku naknadu, ali mu do danas ništa nije plaćeno. S misterioznim posrednikom predstavnici MORH-a već dulje vrijeme vode neuspješne razgovore o visini naknade i cijeli bi slučaj uskoro mogao završiti na sudu, a MORH u središtu bizarnog pravnog procesa.

Podsjećamo da je Hrvatska unajmila dvije lansirne rampe, nekoliko raketa, pomoćnu opremu za testiranje i održavanje, kompresore, dizalice, antenski toranj i tehničku dokumentaciju, što čini samo oko 30 posto cjelokupnog sustava.

lzraelski zračni mamac

Iako je sustav bez radarske stanice i zapovjednog pulta neupotrebljiv, ipak je i u takvom stanju omogućio izraelskim stručnjacima da na osnovi njega te dijelova sustava koje sami posjeduju razviju napredni taktički zračni mamac (ITALD). On može ometati i presretati radare sustava S-300, koji bi uskoro mogle posjedovati bliskoistočne zemlje nenaklonjene Izraelu.

Naime, prema tvrdnjama Jane's Defence Weeklyja, Izraelci su posjetili skladišta u Puli i Kanjiži te pregledali dijelove raketnog sustava. Prema provedenim istragama, dijelovi S-300 kupljeni su preko izraelske tvrtke Nevada Trade u vlasništvu Winsley Finanncea.

Neslužbeni izvori navode da je kompletni sustav kupio Izrael koji je zadržao ključne komponente, a Hrvatska je dobila dijelove koji sami za sebe nemaju vojnu vrijednost. Kao što smo već pisali, dijelovi sustava u Hrvatsku su dopremljeni transportnim avionima te su ovdje ponovno sklopljeni. Prema tvrdnjama ministra obrane Radoša, Hrvatska je pokušala vratiti cjelokupni sustav, ali operaciju dodatno otežavaju činjenice da o transakciji ne postoji dokumentacija.

Krešimir Žabec