Nova Hrvatska: 20. 11. 2001.

Još jedan uspjeh Godišnjeg sabora Hrvatske Stranke Prava

Rezolucijom poruka, radom-rezultati

U subotu, 13.11.2001. godine održan je Godišnji sabor HSP 1861. u Hrvatskom nacionalnom klubu O'Connor u Canberri uz delegate Ogranaka u Australiji.

Zasjedanje je bilo u toku subotnjeg dana. Po završetku zasjedanja, tj. u subotu navečer, održana je uspješna zabava, gdje su bili nazočni članovi, simpatizeri i prijatelji stranke. U prekrasno dekoriranoj dvorani Hrvatskog nacionalnog kluba O' Connor program je otvorila i vodila tajnica stranke gđa. Ljiljana Herceg.

Program je otvoren sviranjem australske i hrvatske himne, zatim minutom šutnje za sve one domoljube koji su ugradili svoje živote na Oltar cjelokupne države Hrvatske.

Zatim je voditeljica programa u ime HSP 1861. za Australiju i Novi Zeland u ime prijatelja javno izručila duboku sućut povjereniku Stranke gosp. Dragi Pilatiću povodom gubitka štovane majke Janje i brata Veselka, koji su preminuli u razmaku od 14 dana. Zatim je voditeljica programa pozvala povjerenika da uputi par riječi kao domaćin Hrvatske kuće, što je gosp. Pilatić i učinio.

Voditeljica programa i tajnica HSP 1861. gda Ljiljana Herceg pozdravila je sve goste. Kao prvo HMO za zajedničku suradnju dopredsjednika Jozu Stanića i kolege HNK “Bosna" iz Sydneya, a posebna je čast bila pozdraviti prvog ministra Veleposlanstva Bosne i Hercegovine, cijenjenog gosp. Fuada Džidića sa suprugom.

Poslije programa uslijedilo je serviranje bogate večere, koju su pripremili klupski kuhari poznati gosp. i gđa Mikulić.

Uz izuzetno gostoprimstvo upravnog odbora Hrvatskog nacionalnog kluba O'Connor slijedilo i izvlačenje bogate ovogodišnje tombole, gdje su sretni dobitnici sa slijedećim brojevima:

1. Z.S.-3408; 2. J.M.-2882; 3. I.D.-5349; 4. P.P.-1219; 5. M.M.-6251.

Čestitamo svim sretnim dobitnicima!

Uz poznati hrvatski glazbeni sastav “Hrvatski sokolovi" iz Sydneya nastavilo se veselje do jutarnjih sati. Zaista je bila ugodna i vesela večer za sve nazočne, te se svima koji su došli uveličati tu večer najiskrenije zahvaljujemo.

Idući dan nastavljeno je daljnje zasjedanje, gdje je na završetku izabran upravni odbor za idućih 12 mjeseci. Jednoglasno su izabrani kako slijedi:

povjerenik za Australiju i Novi Zeland gosp. Drago Pilatić; tajnica gđa Ljiljana Herceg; zamjenik tajnika gosp. Josip Mandekić. Stegovni sud: Slavko Subjak, Nikola Lončar, Adolf Janković, Branko Jurišić and Davor Balder. Nadzorni odbor: Veselko Luburić, Miodrag Šola, Mirko Luburić.

Po završetku dvodnevnog zasjedanja serviran je bogati ručak uz hladno piće, te u jednoj rodoljubnoj i prijateljskoj atmosferi završen je i ovogodišnji sabor HSP 1861. za Australiju i Novi Zealand.

Za HSP 1861. Ljiljana Herceg, tajnica

 

Rezolucija HSP 1861. 3. i 4.11.2001.

1.) Jednoglasno podržavamo stavove rada predsjednika Dobroslava Parage i Središnjeg odbora Stranke.

2.) Pozivamo Hrvatski Sabor i Vladu na najhitnije rješavanje pitanja povratka imena Stranke s obzirom na činjenično stanje vezano uz skidanje političkog imuniteta lažnom i nezakonitnom vodstvu, gosp. Kandareu i Đapiću.

3.) Pozivamo Hrvatski sabor na reviziju Zakona o predsjedničkim ovlastima sa posebnim osvrtom na umanjeni utjecaj predsjednika u donošenju parlamentarnih odluka.

4.) Zbog minimalnog glasačkog utjecaja na opće ekonomsko i političko stanje u državi predlažemo reviziju glasačkog zakona, tj. uvođenje obvezatnog glasovanja.

5.) Tražimo ravnopravna državna i nacionalna prava svom hrvatskom narodu na cjelokupnom povijesnom i etničkom prostoru.

6.) Osuđujemo stav rada Ministarstva privrede s obzirom na uvoz živežnih namirnica po visokom cijenama, dok bi se prema ekonomskim pokazateljima iste mogle proizvesti daleko jeftinije.

Rezolucija: Davor Balder, Adolf Janković, Josip Mankekić, Ljiljana Herceg.