Vjesnik: 28. 12. 2001.

Početkom godine poskupljuju struja i plin za građane

Od 1. siječnja 20 velikih kupaca struje i plina bira dobavljača / Početkom sljedeće godine uvode se tržišni mehanizmi prilikom određivanja cijena struje i plina / Liberalizacija tržišta i uvođenje konkurencije omogućuje HEP-u i Ini oštriji odnos prema neplatišama

ZAGREB, 27. prosinca - Od 1. siječnja 2002. kao dio energetske reforme počinje liberalizacija hrvatskoga energetskog tržišta. Prva bitnija novost jest otvaranje mogućnosti velikim kupcima struje i prirodnog plina da biraju od koga će kupovati te energente budući da se u tom dijelu ukida monopol Hrvatske elektroprivrede i Ine. Zakonima o tržištima električne energije i plina određeno je da se u velike, tzv. povlaštene kupce, ubrajaju oni s godišnjom potrošnjom struje većom od 40 gigavatsati (GWh). Također veliki su kupci oni koji godišnje potroše više od 100 milijuna prostornih metara plina ili ga upotrebljavaju za proizvodnju struje te za istodobnu potrošnju električne i toplinske energije.

Od 1. siječnja između 15 i 20 velikih tvrtki moći će birati dobavljača struje. Prema podacima o potrošnji u 2000. godini (ovogodišnji još nisu poznati) to su: Dalmacijacement, HŽ, Dioki, Našicecement, Dalmacija Dugi Rat, Željezara Sisak, Drvenjača Fužine, TLM Šibenik, Vodoopskrba i odvodnja Zagreb, Kombinat Belišće, ZET, Vetropack Straža, Ina i Tvornica cementa Koromačno. Blizu granice bili su Željezara Kaštel Sućurac, MG Croatia Plin Zaprešić, Pan Tvornica papira Zagreb i Podravka. Među najvećim potrošačima plina u Hrvatskoj jesu HEP i kutinska Petrokemija.

Međutim, i u Ini i u HEP-u ističu kako im ni jedan veliki kupac nije najavio skori prekid suradnje zbog izbora novog dobavljača, iako bi im osigurali normalan prijenos drugdje kupljenog energenta po uobičajenoj cijeni. Na to je vjerojatno utjecala činjenica, koju ističu i čelni ljudi HEP-a i Ine Ivo Čović i Tomislav Dragičević, da povlaštenim kupcima u sadašnjim okolnostima neki strani dobavljač teško može ponuditi bolje uvjete od tih dviju hrvatskih tvrtki.

U posljednje su vrijeme cijene struje na europskom tržištu znatno porasle, dok su cijene tih energenata u Hrvatskoj i dalje pod državnom kontrolom. Doduše, najavljeno je uvođenje novih tarifnih sustava i tržišnih mehanizama u njihovo formiranje. Očekuje se poskupljenje plina i struje za kućanstva, ali zasad se zna samo da bi to trebalo biti početkom sljedeće godine.

Prilikom određivanja novih cijena energenata vrlo važnu ulogu imat će nedavno osnovan neovisni regulator energetskog tržišta - Vijeće za regulaciju energetskih djelatnosti, koje će biti nadležno i za tarifne sustave.

Njegovi će stručnjaci dobro proučiti sve argumente za promjenu cijena energenata prije nego što Vladi predlože prihvaćanje ili odbijanje HEP-ovih i Ininih zahtjeva.

Početak liberalizacije energetskog tržišta i postupno uvođenje konkurencije otvara mogućnost HEP-u i Ini da zaoštre svoj odnos prema dužnicima. HEP-ov glasnogovornik Mihovil Bogoslav Matković najavljuje da nakon 1. siječnja tvrtka neće isporučivati struju potrošačima koji joj ni nakon opomene ne plate dug veći od jednomjesečnog računa. Željko Bukša