Vjesnik: 29. 12. 2001.

Pilsel: Ne želimo produljenje agonije HRT-a

ZAGREB, 28. prosinca - Forum 21 zatražio je u petak ponavljanje natječaja za čelne ljude HRT-a, tvrdeći da se sadašnji natječaji provode na netransparentan način, bez jasnih kriterija i bez poštivanja načela javnosti. Forum 21, u priopćenju koji je u ime Zbora novinara elektroničkih medija potpisao njegov predsjednik Drago Pilsel, upozorava da se natječaj za ravnatelja HRT-a provodi na netransparentan način, odnosno da se zloupotrebljava proturječje iz Zakona o HRT-u.

Zbor smatra da se sadašnji izbor ravnatelja HRT-a »kosi sa zdravim razumom«. Pilsel objašnjava da Zakon predviđa izbor ravnatelja na četiri godine i da se 1. srpnja 2002. godine HRT razdvoji na dvije javne ustanove - radio i televiziju - kada će se morati birati novi ravnatelji. Natječaj za ravnatelja HRT-a istječe u subotu, 29. prosinca.

Forum 21 izražava duboko žaljenje i negodovanje i zato što će se izbor glavnih urednika HR-a i HTV-a »dogoditi bez javne rasprave i javnog glasovanja o kandidatima i ponuđenim programskim usmjerenjima«. Forum 21 ne želi produljenje agonije ili status quo na HRT-u ni to da se zakulisnim metodama i pritiscima, koji su na djelu, biraju čelni ljudi HRT-a koji će odgovarati ciljevima financijskih, gospodarskih, političkih i drugih interesnih skupina, a protivno interesu javnosti, navodi se u priopćenju. (Hina)