Vjesnik: 29. 12. 2001.

Poljaci razočarani novom ljevičarskom vladom

Jedno od glavnih predizbornih obećanja SLD-a bilo je zaštita najsiromašnijih građana / Manjak u proračunu, međutim, natjerao je Millerovu vladu na smanjenje socijalnih prava

VARŠAVA, 28. prosinca (Od Vjesnikova dopisnika) - Vlada poljskog premijera Leszeka Millera, pokazuju rezultati najnovije ankete objavljene u renomiranom dnevniku Rzeczpospolita, neočekivano brzo gubi na popularnosti. Dva mjeseca nakon što su socijaldemokrati formirali koaliciju sa seljačkom strankom PSL, naglo se povećao broj Poljaka koji kritiziraju ljevicu da je zaboravila svoja predizborna obećanja.

Razočaranje je najveće u siromašnijim slojevima društva koji su na parlamentarnim izborima u rujnu masovno glasali za Millerov Savez demokratske ljevice (SLD), što je presudilo o premoćnoj pobjedi te stranke: SLD je dobio 41 posto glasova, ostavivši daleko iza sebe drugu po snazi Građansku platformu s 13 posto. Jedno od glavnih predizbornih obećanja SLD-a bila je, naime, zaštita najsiromašnijih građana kojima se životni standard - ako se već u situaciji sve većih problema državnog proračuna nije mogao poboljšati - u najmanju ruku nije smio pogoršati.

Kriza državnog budžeta koji se uslijed znatnog usporavanja gospodarskog rasta u zemlji sve sporije puni prisilila je, međutim, novu vladu da nakon izbora izađe s paketom mjera kojima se smanjuju socijalna prava. Poljakinje će ući u novu godinu s gotovo upola skraćenim plaćenim porodiljskim dopustima (po novome 16 tjedana), a procjenjuje se da će svaka treća obitelj ostati bez dječjeg doplatka. Velik si je broj kritičara ljevica priskrbila također u redovima prosvjetara koji više ne mogu računati na povišicu, iako im ju je, kao jednoj od najslabije plaćenih društvenih grupa, još prije dvije godine zakonom zajamčio parlament.

Suočeni s financijskim poteškoćama budžeta, čelni političari SLD-a su nakon izborne pobjede prestali govoriti o poboljšanju situacije najsiromašnijih građana, a Miller ne propušta nijednu priliku da podsjeti kako je za sadašnje probleme Poljaka odgovorna vlada bivšeg premijera Jerzyja Buzeka.

Ankete pak pokazuju da sve više građana smatra da ih je SLD iznevjerio: čak 70 posto Poljaka tvrdi da socijaldemokrati, suprotno predizbornim obećanjima, ne štite najsiromašnije pred posljedicama proračunske krize.

Poljaci su također razočarani brojnim »greškama u koracima« koje je u samo dva mjeseca počinila nova vlada, poput ne do kraja usuglašenih stavova koalicijskih partnera u pregovorima s Europskom unijom, imenovanja na odgovorna mjesta ljudi s upitnom prošlošću ili pak čistki u upravama državnih poduzeća.

Velik broj birača očekivao je, naime, da će socijaldemokrati - koje se, za razliku od političara antikomunističke desnice čiji je manjak profesionalizma bio više nego očit u protekle četiri godine, smatra profesionalnim političarima s većim iskustvom - uvesti napokon red u državi. Prva dva mjeseca njihove vladavine donijela su im, međutim, više kritika nego pohvala, a komentatori ističu da Millerov kabine vlada bez pravog plana i vizije. Marko Olenković