Večernji list: 29. 12. 2001.

RAZDOR U POLITIČKOM VRHU SR JUGOSLAVIJE NAKON AMERIČKOG ZAHTJEVA ZA IZRUČENJE SVIH HAAŠKIH OPTUŽENIKA

Koštunica odbija smjenu generala

Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica odbio je ostavku načelnika Glavnog stožera Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića. Smjene u vojnom vrhu odlučno traži dio vladajuće koalicije DOS zbog pritisaka međunarodne zajednice za punu suradnju s Haagom poput nedavne odluke američkog Kongresa, koji time uvjetuje pomoć Beogradu. Za obećanih 115 milijuna dolara Amerikanci su zadali i rok: do 31. ožujka beogradske bi vlasti trebale predati tražene dokumente i optuženike. Time bi Haaški sud, kojem će upravo tih dana UN određivati novi proračun, mogao napokon početi suđenje svim Miloševićevim suoptuženicima u trima balkanskim ratovima: u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Jugoslavenski je predsjednik odluku, koju u DOS-u nisu očekivali, obrazložio već poznatom "domoljubnom" retorikom. "Pavković je predano branio zemlju u vrijeme NATO agresije", a zahtjevi za smjenu stižu od "onih koji žele da se hitno suočimo s prošlošću i doživimo katarzu", kazao je prekjučer Koštunica. Tvrdi da SRJ želi dobre odnose s NATO-om, ali ne one "temeljene na zaboravu". To bi, kaže Koštunica, trebao shvatiti i američki Kongres, koji inzistira na smjeni u vrhu VJ.

Ta stajališta sve očitije ne dijele Koštuničini partneri. Šef jugoslavenske diplomacije i čelnik Građanskog saveza Goran Svilanović istog je dana, na svojoj tiskovnoj konferenciji, rekao da je smjena vojnog vrha "prijeko potrebna". "S Pavkovićem na čelu vojske nemoguć je ulazak SRJ u Partnerstvo za mir", rekao je Svilanović, koji tvrdi da razlog za smjene nisu "uvjeti sa strane, nego realna potreba za promjenama". Svilanović otvoreno zagovara punu suradnju sa sudom u Haagu, što znači izručenje svih traženih osoba. Premijer srbijanske vlade Zoran Đinđić najavio je ranije ovog tjedna izručenje ili predaju svih jugoslavenskih optuženika Haaškom sudu u sljedećoj godini.

Premda za Nebojšu Pavkovića nije objavljena haaška optužnica, smatra se najizglednijim putnikom u Haag zbog uloge u ratu na Kosovu. Za ratne zločine iz 1999. godine već je optužen Slobodan Milošević i srbijanski predsjednik Milan Milutinović, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković i tadašnji načelnik Glavnog stožera VJ general pukovnik Dragoljub Ojdanić. Te 1999. Pavković je zapovijedao Prištinskim korpusom, potom i Trećom armijom na Kosovu. Milošević ga je nakon prestanka NATO-ova bombardiranja postavio za načelnika Glavnog stožera. Tu se do danas održao unatoč svrgavanju Miloševića. Tada je i zadužio novu vlast zadržavši vojsku u vojarnama, čime je izravno pomogao ustoličiti Koštunicu za Miloševićeva nasljednika.

Borna Keserović

ZAHTJEV ZA SMJENU GENERALA PAVKOVIĆA RAZBUKTAO RAT ĐINĐIĆEVIH REFORMISTA I KOŠTUNIČINIH NACIONALISTA

Konačna podjela DOS-a

Pitanje smjene generala Pavkovića samo je jedan u nizu sukoba jugoslavenskog političkog vrha, koji tinja od rušenja Slobodana Miloševića. Iako DOS još formalno postoji kao koalicija stranaka koja vlada Srbijom i SRJ, u stvarnosti Koštuničina Demokratska stranka Srbije (DSS) djeluje kao samostalni politički subjekt, koji je često na suprotnoj strani od ostatka DOS-a, što ga predvodi Demokratska stranka (DS) srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Kriza unutar DOS-a eskalirala je prije dvadesetak dana pri izlasavanju Zakona o radu u Skupštini Srbije. Tada je DSS, koji je podržao zastupnik Miloševićeva SPS-a te Šešeljeva SRS-a, glasovao protiv Zakona o radu koji je predložila srbijanska vlada. Na zahtjev DOS-a smijenjen je predsjednik Skupštine Srbije Dragan Mariščanin, potpredsjednik Koštuničina DSS-a, a zakon je ipak izglasovan. Članovi DSS-a potom su napustili vladu Srbije. Budući da su na čelne pozicije u SRJ ljudi postavljani prema političkom ključu, svaka smjena izaziva teške političke podjele. Tako je i pri nedavnoj smjeni generalnog direktora Javnog poduzeća Rudarski bezeni Kolubara Vladana Jovičića, inače člana DSS-a, ponovno došlo do teških političkih optužaba i podjela između DSS-a i ostatka DOS-a. Ista se podjela dogodila i u vezi s prijedlogom zakona o suradnji s Haaškim sudom.

DOS se definitivno podijelio na reformski dio, koji predvode DS, Građanski savez te ostale proeuropske stranke, i na konzervativniji i nacionalistički Koštuničin DSS. Iza svega ipak se krije borba između dviju najjačih stranaka DSS-a i DS-a te dvojice predsjednika tih stranaka, Koštunice i Đinđića, za prevlast u zemlji. Na svakoj poziciji, pa i onoj u vojsci, dobro je imati svoga čovjeka.

DSS se zalaže i za prijevremene izbore u Srbiji, koji bi se vjerojatno i dogodili da Europa i SAD, prema informacijama objavljenima u srbijanskim medijima, nisu poručili kako je prerano za nove izbore u zemlji koja još nije dovršila reformske procese. Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja, jedinstveni DOS na izborima dobio bi više od 50 posto glasova, a ako bi stranke samostalne izašle na izbore, DSS bi dobio 17 posto, DS 15 posto, a Koštunica je i dalje najpopularniji političar u zemlji.

V. Barišić