SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA

 

 

Zagreb, 30.12.2001.

 

“THE WASHINGTON TIMES” OTPISAO PREDSJEDNIKA HDZ-a IVU SANADERA

Premda bi trebalo pohvaliti redakciju “Jutarnjeg lista” što je iz pera vašingtonskog dopisnika objavila 28.12.2001. dijelove komentara uglednog komentatora lista “The Washington Times” od 26.12.2001. pod naslovom “Još nema balkanskog Busha”, (jer to nisu uopće učinile redakcije ostalih dnevnih listova u Hrvatskoj), ipak, izostavljanjem cijelog niza izvanrednih zapažanja iz komentara ovog američkog lista, gotovo da je promijenjen sadržaj, intonacija i pravi zaključak odnosno ocjena izjava predsjednika HDZ-a Ive Sanadera datih ovom listu u SAD-u prošlog mjeseca (u nadnaslovu “Jutarnji list” netočno navodi da se radi o komentaru prošlotjednog posjeta Sanadera Washingtonu).

Tako su izostavljeni dijelovi komentara novinara Jeffrey T. Kuhnera u kojem piše “da je HDZ-ova elita opljačkala državna sredstva”, “da je za vrijeme Titove totalitarne vlasti od 1945. do njegove smrti 1980., stotine tisuća hrvatskih pisaca, svećenika, seljaka i disidenata bilo poubijano ili zatvoreno, no, radije nego da se sučele sa ovom krvavom ostavštinom, hrvatski su politički čelnici izabrali taktiku da pometu komunističke zločine pod tepih”. “Rezultat takvog ponašanja jest to da je politički i gospodarski razvoj zemlje spriječen, jer je zadržan neomarksistički način razmišljanja”. “ Mnogi od onih koji su radili za jugoslavensku tajnu i ozloglašenu policiju nisu otpušteni sa svojih položaja i nastavljaju raditi za hrvatske obavještajne službe”. “Gospodarskim životom i dalje vlada sovjetski stil podmićivanja i povlaštenosti”. “Ogromna birokracija, u kojoj dominiraju stari čuvari koji se protive gospodarskoj reformi, mora biti rasformirana. Mora se zaštititi privatna imovina novim zakonima, mora se ohrabriti poduzetništvo i stvaranje investicijskog kapitala. I ono što je najvažnije, slijedeći hrvatski lider mora povesti vrlo ozbiljnu kampanju protiv korupcije”.

Nakon čitanja ovih izostavljenih dijelova komentara “The Washington Timesa”, može sa izvesti zaključak, da je mjesec dana nakon posjete predsjednika HDZ-a SAD-u i njegovih izjava za gore citirani list, ovaj isti list zapravo otpisao g. Ivu Sanadera kao mogućeg reformatora hrvatskog političkog i gospodarskog sustava(naslov komentara”Još nema balkanskog Busha”), postavljajući pred njega i njegovu stranku HDZ, koja navodno želi imitirati Republikansku stranku predsjednika G. Busha, ciljeve, za koje je i površnom promatraču hrvatskih političkih prilika, jasno da ih HDZ i njihov predsjednik Ivo Sanader nikada neće moći ispuniti, pa sve da to i hoće, a neće.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861