Jutarnji list: 31. 12. 2001. i 01. 01. 2002.

ZLOČINI Nakon što je Jutarnji objavio ispovijest bivšeg pripadnika Ozne Ivice Fizira i nekadašnjega gradonačelnika Krapine, članovi obitelji žrtava otkrivaju:

Krapinski franjevački samostan još čuva dokaze o ubijenim svećenicima u Maceljskoj šumi 1945.

KRAPINA - Nakon što je u Jutarnjem listu objavljena ispovijest Ivice Fizira, bivšeg pripadnika Ozne, kasnije jugoslavenskog atašea za tisak u Švedskoj, a 90-ih i krapinskoga gradonačelnika kojeg svjedoci optužuju za masovne pokolje u Maceljskoj šumi, javilo nam se više članova obitelji ljudi za koje se zna da su ubijeni na stratištu Lepa bukva 1945.

Oni su ogorčeni izjavom odgovornih da je nemoguća identifikacija žrtava kad se zna da su u jami otkrivenoj 1992. bili posmrtni ostaci svećenika i franjevaca koji su u Maceljsku šumu na smaknuće odvedeni iz krapinskog Franjevačkog samostana.

Franjevačka Kronika

Rečeno nam je da dokazi o tome postoje i danas u tom samostanu, što je potvrdio gvardijan Ecelzo Vlahović.

- Prema popisu iz Kronike Franjevačkog samostana u Krapini, imena svećenika i franjevaca pobijenih u noći sa 4. na 5. lipnja 1945. nalaze se u ovoj našoj knjizi - rekao je gvardijan Vlahović. U franjevačkoj Kronici piše da su 4. lipnja 1945. oko 9 sati ujutro pozvani u Civilnu Oznu u Krapinu na saslušanje. lsljednici su im govorili da će biti prepračeni u Oblasnu Oznu u Varaždinu. No, na prijevaru su odvedeni noću u Maceljsku šumu i ubijeni.

U krapinskoj Ozni tada je bio zatvoren danas pokojni Fran Živičnjak, koji je kao svjedok taj događaj opisao u svojoj knjizi: "Te su večeri iz zgrade Ozne izveli svećenike i franjevce, a pratio ih je oficir Ozne Branko Low Jedan od pratioca Mladen Šafranko mi je poslije ispričao da je imao zadatak da ih putem veže žicom.

Odbacivali krunice

Dodao je da ih je tako, vezane, bilo lakše ubijati kod već iskopane jame". I danas se u Franjevačkom samostanu u Krapini čuvaju dijelovi krunica pogubljenih svećenika. - Putem prema jami u Macelju ti mučenici odbacivali su krunice, medaljice i komadiće kordi da bi na taj način označili svoj posljednji put prije smaknuća - ispričao je gvardijan Vlahović.

Mladen Genc