«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

5. listopada 2006.

 

ZLOČINAČKA ULOGA KONTRAOBAVJEŠTAJNE SLUŽBE «KOS» U RATU PROTIV REPUBLIKE HRVATSKE (2)

 

 

Balvan-revolucija pobunjenih Srba

(POČETAK RATA)

 

 

U periodu Miloševićeva dolaska na vlast 1986. do ukidanja autonomije Kosovu i Vojvodini 1989. godine, paralelno je tekla permanentna (stalna) medijska velikosrpska kampanja lažne propagande kojom su Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini psihološki pripremani za pobunu protiv republičkih “rukovodstava” i, kasnije, novih demokratskih vlada u zapadnim republikama Jugoslavije. Recept je bio sljedeći: srpske stranke sudjelovale su u novim demokratskim parlamentima zapadnih jugorepublika i postavljale nerealne zahtjeve za političkom autonomijom, kojima su u Hrvatskoj tražile konstitutivni ustavni status za srpsku nacionalnu manjinu (konstitutivni status je Srbima u Hrvatskoj ustavnim promjenama u prosincu 1990. s pravom oduzet), a u BiH i Hrvatskoj su tražili i teritorijalnu autonomiju, ili drugim riječima: parlamentarni predstavnik Srba iz Hrvatske, Srpska demokratska stranka (SDS), tražio je podjelu Hrvatske i BiH.

Sa dobivenom kulturnom autonomijom Srbi u zapadnim jugorepublikama nisu bili zadovoljni. Uz logističku potporu Srbije i prosrpskih saveznih organa Jugoslavije krenuli su u otvorenu oružanu pobunu protiv legalnih vlada u Zagrebu i Sarajevu. Prvo 1990. u Hrvatskoj, potom 1991. u BiH.

 

“Memorandum” i nepriznati “Antimemorandum”

 

Velikosrpski program nastao je još polovicom 19. st. kada je ministar vanjskih poslova zavisne Kneževine Srbije Ilija Garašanin, tada dijela Osmanskog Carstva, napisao “Načertanije” ili tajni program o proširenju Srbije na susjedne zemlje Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Vojvodinu, Makedoniju i Hrvatsku. (Tajni velikosrpski program objavljen je 1911. uoči osvajanja Kosova i Makedonije u Balkanskim ratovima 1912./1913.) Na “Načertanije” naslonio se tzv. “Memorandum SANU” osamdesetih godina 20. st. kada su akademici-marksisti iz Srpske akademije nauka i umjetnosti, iz Beograda, na čelu sa Dobricom Ćosićem lansirali velikosrpski program, pod izgovorom ispravljanja nepravde koja je Srbima navodno nanijeta u Titovoj Jugoslaviji. “Memorandum” se temelji na povijesnim falsifikatima, poluistinama i propagandi. Iako je “Memorandum” ostao nikada dovršeni nacrt, taj nacrt je završio na stolu kabineta predsjednika CK SK Srbije Slobodana Miloševića koji ga je počeo ostvarivati od 1986. godine.

U Zagrebu je sveučilišni profesor povijesti dr. sc. Miroslav Brandt napisao argumentirani “Antimemorandum” kojim je opovrgnuo srpski “Memorandum” kao neosnovan i ponudio protumjere velikosrpskoj ideologiji i ekspanziji, i besplatno ponudio “Antimemorandum” novim vlastima Predsjednika Franje Tuđmana i medijima, ali Tuđman je “Antimemorandum” odbio prihvatiti, a mediji su ga cenzurirali, osim što je djelomično objavljen i predstavljen u tjedniku “Globus”.

 

Pripreme za velikosrpsku ekspanziju

 

Dvije godine prije dolaska Miloševića na vlast u Srbiji i četiri godine poslije smrti jugoslavenskog diktatora kaplara-maršala Tita, godine 1984. je britanska tajna služba navodno započela “jugoslavensku operaciju”, s motivom da i dalje preko Srbije kontrolira zapadni Balkan, i ne dozvoli Njemačkoj ekonomsko-politički prodor na taj prostor. Za nadolazeće događaje na Balkanu su za Jugoslaviju (1984.) naručene velike količine baruta iz Južnoafričke Republike, koji je u to vrijeme bio najkvalitetniji barut na svijetu. Bez baruta “JNA” nije mogla izdašno pucati po Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Financijsku operaciju kupovanja baruta za “JNA” obavila je londonska banka Arbuthnot Latham. Tako se nagomilavanje oružja odvijalo u godinama neposredno prije “ustavne krize” u SFRJ 1991. godine, kada je, navodno na poticaj britanske obavještajne službe, Slobodan Milošević izazvao 15. ožujka ustavnu krizu, ne priznajući turnusnog predstavnika Republike Hrvatske na položaju predsjednika Predsjedništva SFRJ i glavnog zapovjednika “JNA”, tako da su Milošević i njegovi boljševici blokirali sustav kolektivnog državnog upravljanja Jugoslavijom. Tom je akcijom blokiran i potez postizanja ustavnog sporazuma o preuređenju Jugoslavije na principu saveza suverenih republika (konfederacija). Time je Milošević sa pozicija očuvanja Jugoslavije prešao na pozicije stvaranja “Velike Srbije”. Niti dva tjedna nakon izbijanja “ustavne krize” su se Milošević i Tuđman tajno sastali u Karađorđevu i dogovorili se o podjeli Bosne i Hercegovine, u zamjenu za eliminaciju srpske pobune u Republici Hrvatskoj. Nakon što je Srbija od 1986. provodila oštru represiju na Kosovu, godine 1990. organizirala je pobunu Srba u Republici Hrvatskoj, a Milošević je 1991. snažnom vojskom (“JNA”) krenuo otvoreno u osvajanje i otimanje teritorija koji Srbiji nije pripadao. Za svoju osvajačku politiku Slobodan Milošević imao je djelomičnu podršku Zapada (vlade Velike Britanije, SAD i Francuske), te podršku Sovjetskog Saveza, dok je vlada Savezne Republike Njemačke bila protiv velikosrpske politike, a podršku Hrvatskoj davala je Sveta Stolica na čelu s papom Ivanom Pavlom II. (Tuđman je 1991. odbio već dogovoreni hrvatsko-slovenski obrambeni savez.)

 

Suđenje Slobodanu Miloševiću za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj (1991. – 1992.) pokazalo je, kako je haaško tužiteljstvo (ICTY) dokazalo optuženom Miloševiću da je vojska tkz. “Republike Srpske” (u okupiranoj BiH) i tkz. “Republike Srpske Krajine” (u okupiranoj Hrvatskoj) tijekom rata financirana iz državnog proračuna Srbije i tkz. “Savezne Republike Jugoslavije”. Takav zaključak donio je na osnovi više od 10 tisuća pregledanih dokumenata financijski istražitelj tužiteljstva haaškog tribunala, Morten Torkildsen:

 

- Tijekom 1991. i 1992. srbijansko ministarstvo obrane imalo je ključnu ulogu u financiranju i dostavljanju vojne opreme područjima Hrvatske pod srpskom kontrolom, a taj zadatak je izvršen uz pomoć JNA, rekao je Torkildsen i nastavio – Velik broj dokumenata pokazuje da su odluke o toj pomoći područjima Hrvatske i BiH pod srpskom kontrolom donosili najviši vojni i politički dužnosnici Jugoslavije i Srbije. Tako je Jugoslavija pobunjenim Srbima pružala financijsku i materijalnu pomoć, i to direktno u novcu za plaće oficira tih vojski.

 

Na suđenju 2002. bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred međunarodnim haaškim tribunalom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj 1991. godine (ICTY) je svjedok optužbe pod kodnim brojem “C-061” (bivši dužnosnik tzv. krajinske vlasti” Milan Babić) svjedočio protiv Slobodana Miloševića, tvrdeći kako je Beograd, nakon izbijanja srpske “balvan-revolucije” u Hrvatskoj 17. kolovoza 1990. financijski integrirao područje tzv. “SAO Krajine” u svoj platni sustav, a policijske snage hrvatskih Srba izravno financirao gotovinom. Tužiteljstvo haaškog suda uvelo je u proces niz dokumenata srpske paradržave u Republici Hrvatskoj kojima dokazuje veze Beograda i pobunjeničkog Knina. Svjedok Milan Babić je opisao kako su se Srbi u Hrvatskoj politički organizirali u političku partiju SDS i kako su surađivali s vodstvom bosanskih Srba. Potvrdio je kako je MUP tzv. “SAO Krajine” djelovao “pod instrukcijama” ministarstva unutarnjih poslova Srbije, a da je tijekom 1990. u Kninu s Milanom Martićem viđao i tadašnjeg načelnika državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića. Svjedok je kazao i da se oružje prvi put organizirano dijelilo 17. kolovoza 1990. godine u policijskoj stanici u Kninu (dan početka srpske pobune protiv vlade Republike Hrvatske).

 

Srpska pobuna u Hrvatskoj  - uz pomoć Beograda

 

Srbi su 1990. protuustavno proglašavali svoje teritorijalne autonomne oblasti u područjima gdje su činili relativnu i apsolutnu većinu u Hrvatskoj, kao na pr. u Kninu, zaustavili promet ljudi, dobara i kapitala iz sjeverne u južnu Hrvatsku, preuzeli policijsku vlast i etnički čistili teritorij pod srpskom kontrolom od hrvatskih građana. Takozvana Balvan-revolucija ili pobuna Srba u Hrvatskoj počela je 17.8.1990. godine, odnosno 78 dana nakon što je došlo do demokratske smjene vlasti u Zagrebu.

 

U smijenjenoj vlasti u Hrvatskoj, koju je 45 godina diktaturom obnašala komunistička partija, Srbi su činili iznadsrazmjeran kadar. Višestranačkim izborima 1990. godine su Srbi iz Hrvatske izgubili privilegije i državne funkcije. Iako su sudjelovali i u novoj, demokratskoj vlasti, Srbi su jednostrano proglasili autonomnu političku teritorijalnu oblast, samozvanu „SAO Krajinu“, („samoupravna autonomna oblast“) koju je hrvatsko ministarstvo pravosuđa poništilo. Državnu cestu preko Plitvica, koja spaja sjevernu s južnom Hrvatskom, pobunjeni su Srbi 1990. prepriječili u Kninu usred turističke sezone balvanima, i počeli samovoljno kontrolirati promet ljudi i roba.

 

Scenarij preuzimanja vlasti od srpskih ekstremista u hrvatskim područjima sa znatnom srpskom manjinom* imao je za cilj isprovocirati hrvatske vlasti da reagiraju silom ili da vrše odmazdu kako bi JNA imala izgovor za vojnu intervenciju pod izgovorom čuvanja ustava SFRJ. Vojnom intervecijom JNA srušila bi se nova demokratska vlada Hrvatske i instalirao neki kvislinški režim u kojemu bi prevagu imali hrvatski Srbi i kvislinzi Beograda među nekim Hrvatima, koji bi Hrvatsku zadržali u Jugoslaviji. *Republika Hrvatske je 1990. imala oko 4,6 milijuna stanovnika, od toga 12 posto ili 600 tisuća stanovnika srpske nacionalnosti i srpskog podrijetla.

Preuzimanje policijskih postaja 1991. u manjim gradovima kao na pr. u Pakracu ili Plitvicama bile su već veće provokacije, na koje su hrvatske vlasti reagirale s razumno ograničenom upotrebom policijske sile, kako bi uspostavile ustavno-pravni poredak. Često su srpski ekstremisti iz zasjede pucali na policajce Republike Hrvatske, ne bi li izazvali veće sukobe. U takvim zasjedama je tijekom 1990. ubijeno oko 70 policajaca Republike Hrvatske. Najveća provokacija srpskih ekstremista dogodila se 2. svibnja 1991. godine: srpski pobunjenici u istočnoj Hrvatskoj izvršili su kraj Vukovara, u slavonskom naselju Borovo Selo na obali Dunava, masakr (pokolj) nad 12 hrvatskih policajaca koje su uvukli u unaprijed postavljenu stupicu. (Pripadnici specijalne policije iz vinkovačke policijske uprave išli su u intervenciju, ne zbog postavljenih barikada u Borovu Selu, nego zbog toga što su srpski pobunjenici u Borovu Selu, uz pomoć srbijanske obavještajne službe “DB” zarobili (i ubili) dvojicu kriminalista iz policijske stanice u Vinkovcima.) Po uzoru na kninsku takozvanu balvan-revoluciju srpskih četnika, postavili su barikade na ulazu i izlazu iz naselja i preuzeli redarstvenu kontrolu umjesto hrvatske policije. Teritorij istočne Hrvatske u istočnoj Slavoniji proglasili su “Samoupravnom autonomnom oblašću”. Počeo je rat u Hrvatskoj! (Srbijanska tajna služba, poslije masakra nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu, ubila je jednog srpskog pobunjenika (Vukašina Šoškočanina) koji se na TV u Srbiji javno hvalio da je osobno zaklao šestoricu ranjenih hrvatskih policajaca).

 

Zapad jamčio jugoslavenskoj vladi teritorijalni integritet SFR Jugoslavije:

 

Europska Unija (tada još “Europska Zajednica”, EC) išla je 1990. i 1991. zajedno s vladom Sjedinjenih Američkih Država na očuvanje Jugoslavije, uz uvjet prelaska s komunističkog na kapitalistički sistem, uz prešutnu srpsku hegemoniju nad drugim narodima SFRJ. Igrač Zapada u Jugoslaviji bio je posljednji premijer SFRJ, komunist hrvatskog podrietla Ante Marković, koji je dobivao veliku novčanu pomoć sa Zapada, i još veća obećanja o još većoj financijskoj potpori multi-nacionalnoj jugoslavenskoj federaciji. Markoviću je najviše leđa čuvao američki State Department (ministarstvo vanjskih poslova SAD). Američka vanjska politika je do posljednjeg daha nastojala sačuvati jedinstvenu Jugoslaviju. Zapad je zarobljene narode jugoslavenske tamnice pokušao kupiti novcem, a zauzvrat su se ugnjetavani narodi trebali odreći svoje nacionalne slobode i sna o nezavisnoj državnosti svojih republika. Stav demokratskih vlada na Zapadu o teritorijalnom integritetu Jugoslavije, prije svih stav britanske, francuske i američke vlade, izravno je puhao u jedra Slobodanu Miloševiću, koji je na taj način dobio sa Zapada zeleno svjetlo da izvrši rekonstrukciju unutarnjih republičkih granica, i to silom, uz pomoć JNA i srpskih pobunjenika u Hrvatskoj i u BiH koje je pobunjivala Miloševićeva srbijanska tajna služba državne sigurnosti, i Kontraobavještajna služba JNA odnosno vojna tajna služba jugoslavenske vlade.

 

 

KOS dirigira raspad Jugoslavije, potiče rat i ugrožava hrvatsku nezavisnost:

 

Na strateškom političkom makro-planu je britanska tajna služba MI6 poticala Miloševića na stvaranje «jugoslavenske krize», razbijanje Jugoslavije i stvaranja «Velike Srbije» na račun teritorija Hrvatske i BiH, dok je na strateškom političkom mikro-planu «jugoslavensku operaciju» vodila «Kontraobavještajna služba JNA» («KOS»)

 

Operaciju prevođenja komunističkih kadrova iz komunizma u kapitalizam i demokraciju je tehnički provodila sub-organizacija jugoslavenske komunističke partije CK SKJ, i hrvatskom narodu u drugoj polovici 20. stoljeća najveća neprijateljska organizacija: Kontraobavještajna služba (KOS) Jugoslavenske narodne armije (JNA).

 

* Kontraobavještajna služba JNA bila je Titova omiljena služba, u koju je imao najviše povjerenja. Zato joj je povjerio osiguranje njegove osobe. Nijedan građanin ili vojno lice nije mu mogao pristupiti bez prethodne provjere tajne vojne službe KOS. KOS je nastao odlukom maršala Tita 1944. godine iz partizanske vojne tajne službe Odjeljenje za zaštitu naroda (OZNA), koja je nastala u Drugom svjetskom ratu. Podrazumijeva se da OZNA nije štitila niti zaštitila narod, pogotovo ne hrvatski narod nad kojim su komandanti Ozne izvršili godine 1945. genocid, kao na pr. u Maceljskoj šumi gdje je ubijeno 13 tisuća hrvatskih ratnih zarobljenika i 650 hrvatskih civila, te 21 svećenik i franjevac Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj. KOS je zapravo bio politička policija unutar vojske JNA. Temeljna uloga jugokomunističke Kontraobavještajne službe je bila očuvanje ciljeva komunističke partije u svim vojnim strukturama, te otkrivanje svih onih u JNA koji su odstupali od partijskih ciljeva. Od oko pet tisuća kontraobavještajaca pedesetih godina 20. st. su najbrojniji bili srpski kadrovi koji su činili polovicu kadrova, petinu su činili Hrvati, a desetinu Slovenci. KOS je odmah nakon Drugog svjetskog rata sudjelovao u razbijanju ostataka hrvatskih (ustaških) i srbskih (četničkih) oružanih formacija na području obnovljene Jugoslavije, i uhićuje četničkog komandanta Dražu Mihajlovića. Poslije se KOS obračunao s onim jugoslavenskim komunistima koji su prihvatili sovjetsku rezoluciju Informbirao, ili su neosnovano bili osumnjičeni da su je prihvatili (organizacija koja je nasliedila Komunističku internacionalu), kojom je Staljin 1948. kritizirao Tita. Nadzor nad Kontraobavještajnom službom jugoslavenske armije imao je ministar obrane Jugoslavije, i njegov zamjenik odnosno pomoćnik «saveznog sekratara za narodnu obranu», koji je istodobno bio član CK KPJ i čelni partijski kadar u oružanim snagama. Od 1953. do 1967. godine je ministar obrane Jugoslavije bio general Ivan Gošnjak (hrvatskog podrietla), koji je, dakle, imao glavni nadzor nad Kontraobavještajnom službom JNA. General JNA Franjo Tuđman bio je zaposlen u uredu generala Gošnjaka u ministarstvu obrane Jugoslavije, u Beogradu. KOS JNA postao je vodeća jugoslavenska tajna služba 1966. godine nakon smjene šefa civilne tajne službe Udbe Aleksandra Rankovića. (Po jednom izvoru je Ranković smijenjen zato što je dao prisluškivati i Tita, a po drugim izvorima je Tito preko svojega povjerenika, boljševika i sovjetskog agenta zloglasne službe NKVD iz Drugog svjetskog rata Ivana Krajačića zvan «Stevo», i Ivana Miškovića «Brk» namjestio Rankoviću da je prisluškivao Tita, kako bi «maršal» imao povod da smijeni potpredsjednika Jugoslavije i ministra unutarnjih poslova odnosno šefa jugokomunističke policije. Drug Ivan Mišković «Brk» (koji je imao brkove kao Staljin, bio je hrvatskog podrijetla) postao je 1963. načelnik Kontraobavještajne službe JNA. U vrijeme početka jugoslavenske krize krajem osamdesetih godina 20. st. je KOS bio izravno uključen u sve najvažnije događaje.

 

Proces dezintegracije Jugoslavije počeo je, kada je KOS 1988. optužio bivšeg referenta JNA u Sloveniji Janeza Janšu da je strani špijun. Pukovnik Kontraobavještajne službe JNA iz Beograda Aleksandar Vasiljević dao je Janšu uhititi, a vojni sud JNA osudio ga je na kaznu od 18 mjeseci zatvora, zato što je utvrđeno da je Janša kod sebe imao preslik zapovjedi zapovjednika 9. armije JNA, strogo povjerljivo br. 5044-3-8.1.88, o organizaciji i borbenoj gotovosti JNA. Odvođenje Janše u pritvor JNA u Ljubljani i njegova osuda izazvali su u Sloveniji i u Ljubljani val prosvjeda, što je rezultiralo zahtjevom slovenske javnosti za odlaskom JNA iz Slovenije. (JNA je Sloveniju definitivno napustila 7. listopada 1991. godine.) Janez Janša je kao ministar obrane Republike Slovenije predvodio u lipnju 1991. godine, nakon proglašenja slovenske (i hrvatske) nezavisnosti, oružani otpor u jednotjednom ratu protiv JNA, koji su generali JNA Blagoje Adžić i Veljko Kadijević protiv «desetara» JNA Janeza Janše i slovenske teritorijalne obrane izgubili.

 

Terorističke i propagandne obavještajno-psihološke akcije Kontraobavještajne službe JNA protiv hrvatske nezavisnosti vodio je šef ove zločinačke organizacije komunističke partije, srpski komunist Aleksandar Vasiljević. Za razliku od bivše Udbe odnosno jugoslavenske službe državne sigurnosti «SDB», koja je bila podijeljena na jugoslavenske republike, KOS je bio čvrsto centraliziran, sa glavnim sjedištem u Beogradu, i služio je jugoslavenske interese. Čak ni srbijanski režim Slobodana Miloševića nije na početku jugoslavenske krize i rata imao utjecaj na KOS i na JNA, iako su se neki interesi srbijanskog komunističkog rukovodstva i rukovodstva jugoslavenske komunističke partije, JNA i jugoslavenske države poklapali, kao na pr. da se Jugoslavija ne raspadne, a u slučaju raspada da se sačuva što veći politički teritorij SFRJ. Prilikom napada na Vukovar, glavni zapovjednici JNA na čelu s Blagojem Adžićem i Veljkom Kadijevićem usmjerili su udarnu snagu JNA na Vukovar, dok ih je Milošević nagovarao da zaobiđu Vukovar i krenu prema središnjoj Hrvatskoj. KOS je u tajnoj obavještajnoj operaciji «Štit» otkrio naoružavanje Republike Hrvatske. Operaciju je izravno vodio Aleksandar Vasiljević, šef Kontraobavještajne službe JNA u to vrijeme. Glavni Vasiljevićev suradnik u Hrvatskoj bio je kapetan JNA Vladimir Jagar (hrvatskog podrijetla), koji je špijunirao svojega rođaka, generala JNA Martina Špegelja, glavnog zapovjednika 5. vojne oblasti JNA koja je pokrivala Zagreb i Sloveniju, koji je prešao na stranu Republike Hrvatske, isto kao i šef Kontraobavještajne službe JNA u ratnom zrakoplovstvu JNA u zagrebačkoj vojnoj oblasti JNA, oficir JNA Imra Agotić, koji je poslije postao, s pravom,  general Hrvatske vojske (kontraobavještajni oficiri JNA nisu Agotića uspjeli vrbovati da špijunira hrvatsku vladu za račun Beograda). Agent Jagar uspio je montirati tajnu video-kameru u ormar prostorije u kojoj su se 19. siječnja 1991. kod Virovitice sastali gen. Martin Špegelj i hrvatski patrioti Đuro Dečak i  Antun Habijanec, koji su razrađivali strategiju protiv JNA. Vasiljević je zajedno sa srbijanskim članom Predsjedništva SFRJ Borisavom Jovićem i «sekretarom za narodnu obranu SFRJ» Kadijevićem bio spreman uhititi, ne samo sve sudionike virovitičkog sastanka, nego i cjelokupnu hrvatsku vladu na čelu s Franjom Tuđmanom. Očajni KOS je 25. siječnja 1991. prikazao film o Martinu Špegelju, a list Narodna armija objavio je cijeli dosje o naoružavanju Hrvatske (za vrijeme prvih višestranačkih demokratskih izbora 1990. je JNA između dva izborna kruga razoružala teritorijalnu obranu Socijalističke Republike Hrvatske odnosno izmjestila u svoja skladišta oružje TO Hrvatske, koje je poslije dijelila srpskim pobunjenicima u Hrvatskoj).

(*Napisao Eduard Šoštarić u «Nacionalu» od 28.2.2006., s tim da su podatci nadopunjeni i drugim podatcima.)

 

Od suradnika i agenata Kontraobavještajne službe JNA iz Hrvatske su na popisu, koji je izradila hrvatska vojna obavještajna služba SIS, navedeni Vanja Špiljak, sin šefa CK SKJ i predsjednika Predsjedništva SFRJ Mike Špiljaka, zatim, dopredsjednik Socijaldemokratske partije i dopredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić (naveden i optužen u članku Nacionala od 27.11.2001. godine), dopisnik Hrvatske televizije iz BiH Smiljko Šagolj, bivši oficir JNA i zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković (uz opasku da je došao u sukob s Kontraobavještajnom službom), Davor Domazet, bivši oficir JNA i admiral Hrvatske ratne mornarice, bivši direktor TV Zagreb i Miloševićev veleposlanik tzv. «SRJ» u RH Veljko Knežević, Tihomor Orešković, ratni zapovjednik Kriznog štaba u Gospiću godine 1991. i sudski osuđenik za ratni zločin nad srbskim ratnim zarobljenicima, hrvatski tycoon Josip Gucić, i drugi. (T. Orešković i S. Šagolj su u Nacionalu demantirali, da su bili doušnici Kontraobavještajne službe JNA, a Anto Đapić na nekoliko navoda u tjednicima Nacional i Feral Tribune, i u dnevnoj novini Novi list, nije demantirao da je doušnik Kontraobavještajne službe JNA, niti je protiv novinara i autora podnio nadležnom sudu tužbe za klevetu.)

 

(U trećem nastavku feljtona: Terorističke akcije «Kontraobavještajne službe JNA» u Republici Hrvatskoj.)