HRVATSKO PRAVO

Prve stranake online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

7. listopada 2006.

 

 

SANADEROV TEKLI I TROJANSKI MAGARAC U WASHINGTONU NUDI HRVATSKE VOJNIKE ZA ODSTREL TALIBANIMA U AFGANISTANU !

 

Reimski Jutarnji list izvijestio je nedavno svoje obmanjeno itateljstvo da je predsjednik Hrvatske stranke prava Anto API, kako ga glavni urednik Jutarnjeg titulira, bez navoda da je apia na poloaj predsjednika Hrvatske stranke prava protuzakonito instalirao Franjo Tuman 28. rujna 1993. godine, bio u polutajnom posjetu u gradu Washingtonu kod biveg pomonika amerike dravne tajnice Stephena Rademakera, aktualnog lana ureda predsjednika Senata, Bushova republikanca Frista. Tema razgovora: potpisivanje l. 98 i poveanje poiljke hrvatskih vojnika u Afganistan, u zamjenu za ulanjenje RH u NATO.

 

Podsjeamo da l. 98 predstavlja kontroverzni ugovor koji vlada SAD nudi dravama irom svijeta, a po kojemu se vlade koje ga potpiu, odriu meunarodnog prava izruivanja amerikih vojnika osumnjiene za ratni zloin stalnom meunarodnom sudu za ratne zloine u Rimu.

 

S obzirom da su vlade RH do sada izruivale hrvatske asnike meunarodnom Tribunalu ICTY, potpisivanje l. 98 s amerikom vladom bio bi za bilo koju vladu RH duboko licemjeran, politiki nekorektan i kukaviki potez prema hrvatskom birakom tijelu, graanima Republike Hrvatske i hrvatskom narodu u cjelini (api lae da bi potpisivanje l. 98 pomoglo generalu Gotovini.)

 

Iako je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader 2002. kao voa hrvatske oporbe dao Amerikancima lano obeanje da e potpisati l. 98 u zamjenu za podrku State Departmenta u predizbornoj kampanji protiv Raanove katastrofalne koalicijske vlade (koju je na vlast 2000. neslubeno doveo State Department), sada mu Bushova vlada, nakon to je za baki prodao Plivu amerikoj kompaniji, nudi popravni. Podsjeamo da je novinar Washington Timesa u jednom lanku uoi prvog Sanaderova posjeta Washingtonu podsjetio, da Sanader nije balkanski Bush, s aluzijom da nema odlunost kao ameriki predsjednik da provede odreene reforme (Urednik Washington Timesa bio je u pravu. U istom lanku je broj hrvatskih rtava titoistikog reima naveden sa 1 milijun.) Sanader je lagao ameriku vladu, zbog ega su odnosi SAD-RH bili skoro etiri godine na ledu. Embargo amerike vojne pomoi Hrvatskoj samo je djelomino ukinut, ak nakon to je amerika vlada ukinula embargo na vojnu pomo Srbiji to je indikator da je Sanader lagao ameriku vladu vie nego Kotunica i Vuk Drakovi zajedno.

 

Posjet apia Washingtonu organizirao je utjecajni ameriki businessman i milijuna hrvatskog podrijetla Ilija Letica koji je izjavio da bi pomogao svakog dobrog hrvatskog politiara(zataakavajui apiev profaistiki, crnokouljaki background, radi kojeg mu je propao slubeni posjet izraleskim gradovima Arielu i Lodu prole i ove godine, kao i stranaki udar u HSP-u zbog kojeg se je upavo Kongres SAD u vie navrata obraao Bijeloj kui u doba predsjednika Clintona) i da je api dobar Hrvat. Oito Letica nije dobar, jer namjerno zaboravlja da api nije niti dobar Hrvat niti dobar hrvatski politiar, jer ga je hrvatska vojno-obavjetajna sluba u svom dokumentu 1992. godine optuila kao dounika protuobavjetajne slube KOS JNA, dakle, kao neprijatelja i veleizdajicu Republike Hrvatske.

 

Podsjeamo da je ameriki State Department u izvjeu od 8. oujka 2006. godine apia titulirao kao gradonaelnika Osijeka koji opsturira pravdu i mijea se u kaznenu istragu, prokazujui svjedoke za ratne zloine u Osijeku (vidi u prilogu), da bi sada bio primljen od biveg djelatnika State Departmenta, moda istog onog koji je napisao izvjee o apiu, na osnovi izvjea washingtonske Udruge za demokraciju i ljudska prava. S druge strane hrvatski dunosnici opet varaju Amerikance, preuujui neofaistiko i antisemitsko djelovanje apia i paradiranje u ustakoj uniformi , a da se ne govori o apievim kaznenim radnjama i korupciji(krivotvorenje magisterija, oteti stanovi i vikendica bez graevinske dozvole, umijeanost u afere Zec i Glava kao i sumnje da je zapovjedno odgovoran za ratne zloine u Slavoniji), iji je glavni generator u otetoj Hrvatskoj stranci prava, u gradu Osijeku i u Hrvatskom saboru.

 

Podsjeamo da se api 1996. nudio Predsjedniku Tumanu da bude trojanski konj u razbijanju oporbe, te da je F. Tuman izdano koristio apieve prljave usluge iz niskih pobuda, ucjenjujui apia njegovim dounikim dosjeom u obavjetajnoj zajednici. Izgleda da su i neki ameriki inovnici uoili apievu ranjivost(nijedan kongresmen ili senator ne bi se usudio sastati javno sa ovom HDZ-ovom kreaturom, jer bi bio medijski uniten od svojih protivnika, a ameriko Veleposlanstvo u Zagrebu javno je demantiralo u oujku ove godine apievu najavu da e se sastati sa Rademakerom u State Deparmentu ), te da ga koriste za obavljanje usluga koje Republiku Hrvatsku mogu danas-sutra stajati budunosti i opstanka. apievo lobiranje u Americi za potporu ulanjenja RH u NATO znai drugim rijeima da api nudi hrvatske vojnike na pladnju talibanskim fanaticima za odstrel. Nita udno, i za vrijeme rata je api bio dezerter u Osijeku, i u Hrvatskoj stranci prava na poloaju naelnika Hrvatskih obrambenih snaga kada je druge slao u rat, dok se on sam namirivao u logistici odnosno u kuhinji Hrvatskih obrambenih snaga, debljajui svoj ionako debeli obraz. Optueni dounik, koji je Republici Hrvatskoj ve uinio ogromnu tetu na raun hrvatskih nacionalnih interesa, u svojoj izdaji ide dalje, jer nije lustriran i procesuiran, te kao Sanaderov tekli priprema teren za potpisivanje l. 98, iako bi mu mjesto trebalo biti u istranom zatvoru. Dobar hrvatski politiar Anto api dobar je jedino u korupciji, i u izdaji svakoga i svih. (Slijedi izvjee o pronacistikom osjekom gradonaelniku koje bi trebalo i te kako zanimati nau ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar Kitarovi, a pogotovo nau ministricu pravosua, i glavnog dravnog odvjetnika Bajia.)

 

Croatia


Country Reports on Human Rights Practices - 2005
Released by the Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor
March 8, 2006

(excerpt about proNazi Mayor of Osijek Anto Djapic)

Trial Procedures

To deter potential political interference, the government in July replaced the police director in Osijek and sent a team of police from Zagreb to investigate a potential war crimes case involving, among other suspects, the Osijek city assembly president, who was also a member of parliament. According to observers and the media, there were strong indications that the assembly president could influence the local police and judiciary in the handling of the case. Since some witnesses were unwilling to give testimony in Osijek, the chief state prosecutor requested, and the Supreme Court allowed, the investigative judge to question them at the Zagreb County court. In December Osijek nongovernmental organizations (NGOs) called for the Osijek mayor/ANTO DJAPIC/ to resign after he publicly named witnesses who agreed to testify in the investigation. While the witnesses' names were not protected and the chief state prosecutor could not file criminal charges against the mayor, NGOs maintained the mayor's actions obstructed justice and interfered in a criminal investigation.