«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

10. listopada 2006.

 

 

PETRAČEV «SMRANADER»?

 

Nevjericu i hladni tuš kod hrvatske javnosti izazvala je prošlogodišnja izjava u Grčkoj uhićenog Hrvoja Petrača, kada je u kameru Hrvatske televizije izlajao prijetnju predsjedniku vlade Republike Hrvatske Ivi Sanaderu, nazvavši premijera «Smranaderom». Novinari su ovaj nesvakidašnji ispad odmah protumačili da se u mafijaškom žargonu izraz «smrad» koristi pri izricanju prijetnje odnosno da se radi o skrivenoj zapovijedi članovima mafije u Hrvatskoj da likvidiraju premijera Republike Hrvatske. (S obzirom da je 2003. od mafije likvidiran premijer Đinđić u Srbiji, to je u hrvatskoj javnosti s pravom izazvalo ogorčenje.) U percepciji hrvatskih građana i nekih medija (ne svih medija!) Hrvoje Petrač je mafijaški boss i vođa najvećeg mafijaškog klana u Republici Hrvatskoj, iako mu do sada pred sudom nije dokazano da je vođa mafije ili da se nalazi na čelu organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj. No, ni američkim mafijaškim bossovima godinama, pa ni desetljećima nije na sudskim procesima mogla biti dokazana optužba za zločinačko udruživanje i mafijaška ubojstva, jer su svjedoci preko noći mijenjali iskaze, ili bi se našli zabetoniranih nogu na dnu East Rivera, ili metkom u potiljku u nekoj sporednoj ulici u Chicagu. Međutim, na kraju su neki bossovi u Americi i šefovi Cosa Nostre i Camorre u Italiji i na Siciliji upali u mrežu pravne države. (Najveći mafijaški šef u povijesti, Al Capone, na kraju je izvukao kraću šibicu zbog utaje poreza opranog novca.) Međutim, SAD i Republika Italija su pravne države, a Republika Hrvatska nije jer mafija u Republici Hrvatskoj ima državu, a ne država mafiju. U tome je razlika. Tek kada Republika Hrvatska bude pravna država u kojoj će se kriminalcima, pa i onim organiziranim kriminalcima na zagrebačkim ulicama i u vrhu vlasti korumpiranim političarima i državnim dužnosnicima tresti gaće od spomena pravne države i USKOKA, tek tada će građani ove zemlje imati osjećaj sigurnosti! (Dok se optuženi mafijaši na našem sudu smiju, teško da im se pred državnim odvjetnikom tresu gaće!)

 

Međutim, ako u antikorupcijskom timu vlade Republike Hrvatske sjedi šef obavještajne službe Tomislav Karamarko, kojeg javnost sumnjiči za zlouporabu položaja, na kojemu navodno jake veze koristi za stvaranje milijunskoga profita u svome privatnom biznisu, ako, dakle, državni službenik ne odloži svoje privatne poslove u trenutku kada stupa na državnu dužnost, antikorupcijski tim neće riješiti najveće korupcijske afere u državi, nego predstavlja generator korupcije, te se cijela zemlja vrti u krugu i tone u močvari korupcije – sve dublje i dublje! Kako rak-ranu Republike Hrvatske (korupciju) može riješiti Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ako je do danas navodno kaznene prijave najvećih korupcionaša u zemlji držao u ladici ili iz političko-ideoloških razloga smjenjivao poštene i hrabre državne odvjetnike i odbacivao kaznene prijave. Sjećamo se slučaja «Mate Granić» kada je bivši šef USKOKA Žganjer raspolagao audio-video zapisom kako bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić (današnji vanjskopolitički savjetnik za korupciju osumnjičenog Ante Đapića) na središnjem zagrebačkom groblju «Mirogoj» dogovara primanje mita, međutim, osumnjičeni Mate Granić nije optužen za korupciju. Bilo je to ovako: u petak je Mate Granić uhićen i pravna država stavila mu je s pravom lisice na ruke i otpraćen je u pritvor. Preko vikenda je istražni sudac, koji je Mati Graniću odredio pritvor, iznenada skinut sa slučaja «M. Granić», tako da se u ponedjeljak osumnjičeni pojavio pred novim istražnim sucem koji je Mati ukinuo pritvor. Poslije je neki «pošteni» liječnik Mati izdao liječnički nalaz da je teški srčani bolesnik(kao i u slučaju Mladena naletilića Tute), te je Mate odležao nekoliko dana u bolnici. Nakon toga, kada se prašina malo slegla, Mate se našao na slobodi, oslobođen sumnje. Pravna država ostala je osramoćena, šef USKOKA Žganjer dobio je nogu u zadnjicu, a Mate postao Đapićev savjetnik, te ga na tom položaju bezuspješno savjetuje kako da sa sebe skine pepeo i katran svojeg «Sieg Heil!» salutiranja po zadatku.

 

Što se tiče Petračeva «Smranadera», nije poznato da je gospodin premijer Hrvoja Petrača pred  nadležnim sudom optužio za klevetu, niti za kazneno djelo prijetnje, kažnjivo po kaznenom zakonu Republike Hrvatske. Optuženi Petrač H., optužen za otmicu sina generala Zagorca, i branjen od odvjetnika Ante Nobila, na sudu se ponaša kao da je državni odvjetnik, a ne optuženik. Nobilo izjavljuje da su on i njegov klijent zadovoljni sa sudom, sa sucem Turudićem i sa cijelim postupkom. Čim je Nobilo zadovljan, tu nešto smrdi. Zar nije sudac Turudić bio blizu da Petrača H. u prvom suđenju za otmicu skoro oslobodi optužbe, pa je neslužbeno intervenirala britanska vlada i upozorila da bi to bio neprihvatljiv presedan u borbi protiv organiziranog kriminala? Postavljamo pitanje: nije li se optuženi Petrač H. nagodio sa Sanaderom, koji Petraču više nije «Smranader»? Ne radi li se o prljavoj vezanoj trgovini u kojoj jedna ruka mije drugu? Nije li Petrač H. možda izdao tajno boravište generala Gotovine u zamjenu za dobivanje slobode ili manje kazne? (Nakon Petračeva uhićenja u Grčkoj, brzo je pao general Gotovina – to je činjenica, a moguću povezanost ova dva događaja pokazati će ili odbaciti skora budućnost.) Hoće li suđenje Petraču završiti kao suđenje dečkima s Knežije?

 

Sanaderova «pravna država» nalazi se pod velikim povećalom Europske komisije o kojoj ovisi kada će se moratorij na pristupanje RH u članstvo EU ukinuti, jer, proces pristupanja RH Europskoj Uniji odgođen je zbog nefunkcioniranja hrvatske pravne države do daljnjega, unatoč tome što premijer javnost uvjerava u suprotno, ali nisu svi dužnosnici Europske Unije pali na Sanaderov šarm. Ipak trule Sanaderova jabuke neće samo tako moći zaraziti relativno zdrave jabuke u Europskoj Uniji. Tko se jednom opeče, kao Europljani o Sanaderova vruća obećanja, taj i na hladno puše! Osnovna poruka Europske Unije Sanaderu glasi: Mister Sanader – ako želite u Europsku Uniju, vaši kriminalci moraju biti iza brave! (U Europskoj Uniji je nezamislivo da se kriminalci i ratni zločinci slobodno šeću, a Republika Hrvatska ima kriminalce u svim nivoima vlasti i oporbe, i društva, a ratni zločinci javno obilježavaju partizanske obljetnice, uz svesrdnu medijsku podršku.)