«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

14. listopada 2006.

 

UROTA U KARAĐORĐEVU

Dogovor Milošević – Tuđman o podjeli Bosne i Hercegovine (2)

 

Bosna i Hercegovina, u kojoj je u Sarajevu 1914. izbio Prvi svjetski rat, ostala je nakon hladnog rata i dalje neuralgična točka u Europi i svijetu. Upravo na bosanskoj istočnoj granici prolazi granica između Istoka i Zapada. Iako je nakon hladnog rata nestao bipolarizam (Istok – Zapad), i iako je nestao ideološki sukob komunizma s kapitalizmom, ostao je na granici civilizacija na Drini latentni sukob civilizacija odnosno sukob između Zapadnih Hrvata i Istočnih Srba koji pripadaju pravoslavnom svijetu, dok su Hrvati pripadnici takozvanog kršćanskog Zapada. Između Hrvata i Srba postoji i treći faktor za potencijalni sukob: Bosna, odnosno bosanski muslimani. Bošnjaci odnosno bosanski muslimani, htjeli oni to priznati ili ne, pripadaju krugu zapadne civilizacije jer su po etničkom podrijetlu Hrvati koji su nakon osmanlijske agresije i osvajanja Kraljevine Bosne od strane islamskog Osmanskog Carstva u srednjem vijeku (1463.) prešli sa kršćanstva na islam odnosno iz Rimo-katoličke crkve i «Bosanske crkve» hrvatski kršćani u Bosni stavili su se pod okrilje i zaštitu Islamske zajednice (hrvatskim kršćanima i hrvatskom državotvornom plemstvu u Bosni dozlogrdili su brojni križarski pohodi ugarske vojske na njih i istrebljenja kojima su pripadnici bogumilske hereze bili izloženi). Bošnjaci ili bosanski muslimani i Hrvati muslimanske vjeroispovijesti nisu dio Istoka ili Orijenta, nisu arapskog ili turskog podrijetla nego su hrvatskog podrijetla te, unatoč muslimanskoj vjeri, ne spadaju krugu islamskog svijeta nego u krug takozvanog kršćanskog Zapada i svijetu Zapadne Europe, jer su Europljani, a ne Azijati. Međutim, muslimansku vjeru dijela stanovništva Bosne može militantni dio islama na Orijentu iskoristiti za sukob sa Zapadom te u Bosni može doći do sukoba civilizacija – ako BiH bude i dalje podijeljena, a polovica Bosne pod velikosrpskom okupacijom.

 

Iako su neki zapadni analitičari prognozirali da će početkom osamdesetih godina 20. stoljeća izbiti Treći svjetski rat u Kostajnici u Jugoslaviji (današnja Hrvatska Kostajnica na Uni, i «srpska» Kostajnica na Uni u Bosni), nisu promašili u toj prognozi:

 

Novo, 21. stoljeće počelo je završetkom hladnog rata, odnosno, padom Berlinskog zida 1989. godine. Krvavi raspad Jugoslavije 1991. godine može se, poput početka Prvog svjetskog rata 1914. godine, smatrati prvim ratom u novom stoljeću (bez obzira što kalendarski tada još nije počelo novo stoljeće), u ovom slučaju početkom 21. stoljeća, jer rat u Jugoslaviji nije bio hladni rat, niti dio hladnog rata odnosno zastupnički rat, nego sukob civilizacija Zapada (Okcidenta) i pravoslavnog Istoka (Orijenta) dok je umiješanost islamskih zemalja u rat u Bosni (od 1992. do 1995.) samo umjetan, ali opasan presedan, jer bosanski muslimani nisu Azijati, niti je Bosna dio Orijenta. Ali, i Zapadu i Istoku je stalo da vladaju tom neuralgičnom točkom svijeta u Europi umjesto Hrvata (i Bošnjaka), iako ni Zapad ni Istok nisu u povijesti bili u stanju smiriti to neuralgično regionalno područje: pokušala je Austro-Ugarska Monarhija vojnom intervencijom u Bosni 1878. godine, što je 1918. završilo raspadom Austro-Ugarske, pokušao je 1941. godine Treći Reich, što je završilo 1945. nestankom Reicha, i pokušali su Amerikanci vojnom intervencijom, i Daytonskim sporazumom 1995. godine odnosno podjelom Bosne između pravoslavnog Istoka i kršćanskog Zapada, dok je islamski Orijent ostao bez udjela i plijena, iako je arapski svijet pored Hrvata (pravaša) jedini pomagao vladu Republike BiH u Sarajevu protiv velikosrpske agresije 1992. godine, dok je Zapad tada bosanskohercegovačkim braniteljima, među njima i Hrvatima, vezao ruke i prepustio ih srpskim osvajačima i koljačima.

 

Vještim manipulacijama  Zapad je zabio 1992. klin između Hrvata (katolika) i bosanskih muslimana, što je dovelo do podjele Bosne između Zapada i Istoka, umjesto da je granica neuralgične linije ostala na Drini kao povijesnoj granici civilizacija Istoka i Zapada. Posljedica toga je, da početkom 21. stoljeća granica civilizacija prolazi kroz zemlju Bosnu umjesto kroz rijeku Drinu. Početkom 20. stoljeća je granica civilizacija još bila na rijeci Drini !!! Najveća negativna posljedica prvog rata u 21. stoljeću, onome u Jugoslaviji 1991. godine, je činjenica, da je Bosna ostala latentna neuralgična točka za sukob triju civilizacija: Islama, Zapada i pravoslavnog Istoka.

 

Britanska strategija igrala je za vrijeme « jugoslavenske krize » 1991. na staru kartu francuskog straha od jake Njemačke, tako da su promatrači u Londonu primijetili povećanu bilateralnu aktivnost anglo-francuskih ekonomista i političara. Britanija je počela potiho obnavljati dvojni sporazum iz doba prije Sarajevskog atentata iz 1914. godine i pripremati teren za novu «Entente Cordiale» (Antantu) protiv «njemačke prijetnje». Englezi i Francuzi su za vrijeme Tatcherinog nasljednika, konzervativnog premijera Johna Majora, i francuskog socijalističkog predsjednika, i bivšeg pronacističkog dužnosnika iz francuske kvislinške izdajničke vlade u Vichyu, Francoisa Mitteranda, usko surađivali protiv Njemačke u predmetu (ne)priznavanja hrvatske državne nezavisnosti. Mitterand i Major bili su vatreni zagovornici očuvanja Jugoslavije pod svaku cijenu, i, što javno, a što potiho su podupirali zločinački režim Slobodana Miloševića u Beogradu i stari jugokomunistički vojno-birokratski parazitski aparat iz vremena totalitarnog režima maršala Tita. Uz bok Britancima i Francuzima je protiv hrvatske nezavisnosti bila i američka vlada predsjednika Georgea Busha, seniora.

 

U lipnju 1991. godine američki ministar vanjskih poslova James Baker stiže u Beograd (zahvaljujući «Budi» Lončaru, savjetniku predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića) i daje podršku Miloševićevoj frakciji «Velike Srbije» protiv Hrvatske, što dovodi do izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji. Bakerov zamjenik i poslije kratko vrijeme šef State Departmenta, Lawrence Eagelburger, koji je imao udjela u trgovini automobila srbijanske tvornice iz Kragujevca na američkom tržištu(za kojeg postoji osnovana sumnja da je bio korumpiran još u Titovo vrijeme kao američki ambasador u Beogradu), također je nastavio projugoslavensku politiku, ispod koje se krila podrška Slobodanu Miloševiću i krnjoj jugoslavenskoj vladi. Francuski, britanski i neki američki mediji znali su slijediti protuhrvatsku politiku svojih vlada, izjednačavajući krivnju za rat između hrvatske i srbijanske vlade, i proglašavajući velikosrpski rat u bivšoj Jugoslaviji «građanskim ratom». Jedan od glavnih pregovarača Europske Zajednice (Europske Unije) u ratu u bivšoj Jugoslaviji bio je lord Carrington, čiji je kolega Douglas Hurd, britanski ministar vanjskih poslova, nakon rata sjedio u upravnom odboru srbijanskih telekomunikacija, koje su Englezi kupili, a čijom kupovinom je Milošević financirao svoj rat na Kosovu i etničko čišćenje albanskog stanovništva 1999. godine. Od Kissingerova društva je protiv hrvatskih nacionalnih interesa, u jeci srpskog napada na hrvatsko civilno stanovništvo u uvjetima međunarodnog embarga na oružje za napadnute Hrvate i Bosance, i za očuvanje Jugoslavije, bio bivši američki ministar vanjskih poslova i izaslanik OUN za područje bivše Jugoslavije, Cyrus Vance.

 

Carrington i Vance zastupali su Kissingerovu političku ideju o podjeli Bosne i Hercegovine (tzv. «Vance-Owenov plan»), koju su u balkanskoj «regiji» provodili srbijanski i jugoslavenski predsjednik Milošević i hrvatski predsjednik Tuđman, dok je protivnik podjele Bosne i Hercegovine od samog početka bio hrvatski oporbeni političar Dobroslav Paraga, koji je u tu svrhu osnovao i oružane dragovoljačke jedinice HOS koje su se u sporazumu s vladom predsjednika Predsjedništva BiH, Alijom Izetbegovićem, borile za cjelovitost Republike BiH, protiv velikosrpske agresije. Paraginu akciju kaznili su angloamerički zastupnici podržavanja Jugoslavije oko Kissingerova kruga i State Departmenta, kada su Tuđmanu dozvolili da oružanim i sudskim akcijama obračuna s borcem za ljudska prava Dobroslavom Paragom, kojega je godine 1989. primio u službeni posjet njemački predsjednik Richard von Weizsäcker, i kojega je počastio američki Congress kao disidenta komunizma, ravan Andreju Saharovu. (Vidi Senatsku rezoluciju 169. iz 1989. godine kojom je Titovoj Jugoslaviji uskraćena ekonomska pomoć uz uvjet oslobađanja političkih zatvorenika i otvaranja demokratskog procesa.) Paraga je Tuđmanov obračun s njim jedva (fizički) preživio, dok je Tuđmanov režim u cijelosti uništio političko-stranačku infrastrukturu bivšeg političkog zatvorenika, gospodina Parage, skoro jedinog demokratskog hrvatskog političara koji se nije slizao s komunističkom strukturom bivše Jugoslavije. Vojno vodstvo HOS likvidirano je još u ljeto, 9. kolovoza 1992. godine, uoči početka hrvatsko-muslimanskih sukoba, u koje je Tuđman ušao nakon dogovora s Miloševićem o podjeli Bosne i Hercegovine (Karađorđevo 1991. godine), uz zeleno svjetlo iz Washingtona i Londona za akciju razbijanja međunarodno priznate nezavisne države, Republike Bosne i Hercegovine. Na kraju je Bushov nasljednik, američki predsjednik Clinton djelomično prihvatio politiku gospodina Parage o očuvanju cjelovitosti BiH (bombardiranje položaja vojske bosanskih Srba 1995.), ali, uz njenu unutarnju podjelu koja se u političkoj praksi dogodila velikosrpskim osvajanjem bosanskih Srba zločinca Radovana Karadžića, a za zelenim stolom Daytonskim sporazumom 1995. godine o podjeli BiH na dva entiteta, srpski, i hrvatsko-bošnjački.