«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

30. listopada 2006.

 

HRVATSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA KOMUNIZMA

 

 

 

 

Zagreb, 30.10.2006.

 

 

 

Protuzakonita zaštita partizanskih ratnih zločinaca od strane Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i neprocesuiranje partizansko-jugokomunističkih ratnih zločina i zločina genocida

 

 

“Glas Istre” objavio je 7. veljače 2006. izjavu zagrebačke Policijske uprave o tome da je krim-policija “prikupila dokumente o ubojstvima u Maceljskoj šumi” i ustupila navedeni materijal o partizanskom ratnom zločinu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. (Optužnice do danas nisu podignute!)

 

“Novi list” od 9. veljače 2006. obavijestio je javnost da je Županijska državna odvjetnica u Zagrebu Višnja Lončar potvrdila da je od zagrebačke Policijske uprave dobila dokumente iz istrage o partizanskom ratnom zločinu u Macelju 1945. i drugdje, ali, naglasila je, “ŽDO u Zagrebu nema osumnjićenike za ratne zločine koji su neosporno počinjeni kod Krapine i u Maceljskoj šumi u svibnju i lipnju 1945. godine”, dodajući kako je “iznimno teško pronaći žive svjedoke i žrtve tih događaja.

 

Prilikom kriminalističke obrade ratnog zločina i zločina genocida protiv prijavljene i osumnjićene Planinc Milke i drugih (djevojačkog prezimena Malada, u trenutku za kada je osumnjićena da je počinila ratni zločin i zločin protiv čovječnosti) je Hrvatskom centru za istraživanje zločina komunizma od strane zagrebačke krim-policije potvrđeno, da je kriminalistička policija prikupila dokumentaciju o partizanskom ratnom zločinu u Jazovki i u Maceljskoj šumi, dovoljna da ŽDO podigne optužnice protiv osumnjićenika, te da postoje živi osumnjićenici, bivši partizanski komandanti i zapovjednici Ozne, poput za ratni zločin prijavljenog komandanta vojne Ozne iz Krapine, Hršak Stjepana, i da postoje živi svjedoci koji su spremni svjedočiti u sudskom procesu protiv osumnjićenika, za koje zagrebačka županijska državna odvjetnica Višnja Lončar tvrdi da ne postoje.

Također se zna da je netko iz nadležnih tijela RH ponudio jednom svjedoku partizanskog ratnog zločina mito u obliku povrata 90% nacionaliziranog zemljišta koje se prije 1945. nalazilo u privatnom vlasništvu obitelji svjedoka, u zamjenu za šutnju odnosno da ne svjedoči protiv osumnjićenika, t.j. protiv partizanskih počinitelja u konkretnom slučaju.

 

Zna se da je za ratni zločin u Jazovci osumnjićen partizanski komandant Rade Bulat i dr., i zna se da je za pokolj 12 tisuća hrvatskih ratnih zarobljenika u Maceljskoj šumi i kraj zatvoreničkog konc-logora Mirkovec kraj Sv. Ivana Začretja osumnjićen partizanski komandant Stjepan Hršak i dr. Osumnjićeni za ratni zločin Bulat, Milka Planinc i Hršak Stjepan nisu od strane nadležnog suda pritvoreni, te i dalje mogu utjecati na svjedoke! S obzirom da postoje partizanski osumnjićenici za ratni zločin, s obzirom da postoje svjedoci o partizanskom ratnom zločinu, i s obzirom da postoje pismena svjedočenja i dokumenti o partizanskim ratnim zločinima i povijesna građa o tome, postoji osnovana sumnja da se u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zataškavaju partizanski ratni zločini, i da se čeka da osumnjićenici, koji se nalaze u visokoj životnoj dobi, umro, kako se u Republici Hrvatskoj ne bi protiv nijednog jedinog osumnjićenog partizana i Titove Jugoslavenska armije podigla optužnica od strane nadležnog državnog odvjentištva i potvrdila pred nadležnim sudom, i kako niti jedna osumnjićena osoba ne bi bila procesuirana i pravomoćno osuđena za ratni zločin i zločin genocida nad hrvatskim narodom, te da se i na taj način krivotvori povijest u Republici Hrvatskoj, gdje se tvrdi da su ratne zločine počinili samo ustaše, dok četnici i partizani – kao navodni antifašisti – navodno nisu! Pouka o ovome je sljedeća: antifašisti (čitaj: u jugoslavenskom slučaju komunisti i boljševici, i četnici) ne mogu počiniti ratni zločin, jer su to “supermani” i “humanisti”, dok ustaše iz Drugog svjetskog rata, i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, i te kako mogu počiniti ratni zločin, za koji su osuđeni, i za koji im se i dalje sudi! Takvo protuzakonito djelovanje ŽDO u Zagrebu je  diskriminatorsko i protuustavno, jer očito nisu svi jednaki pred zakonom, te traži temeljito čišćenje ŽDO od ex-komunističkog kadra i procesuiranje po KZ RH, kao i smjenu Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a sve navedeno ima uzrok u političkom stavu vlade RH da “Neće poduzimati posebne mjere nakon što je Vijeće Europe usvojilo 25. siječnja 2006. rezoluciju 1481 o osudi zločina komunizma” (Novi list, 27.1.2006.) Hrvatski državni arhiv u Zagrebu je temeljito očišćen od arhivske građe o titoističkim zločinima, i nitko u RH zbog toga nije kazneno odgovarao! Tako i zagrebački trg, nazvan po naredbodavcu bleiburškog genocida nad hrvatskim narodom, “maršalu Titu”, ostaje nepromijenjen, a glavni grad RH neće u ovom trenutku dobiti memoralijalni muzej žrtava i zločina komunizma, dok povijesna istraživanja o zločinima jugokomunizma ostaju do demokratskog preokreta pod medijskom cenzurom, u pravilu, a pod cenzurom i dalje ostaje i Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma, što je doprinos vlade RH demokratizaciji Republike Hrvatske, jačanju pravne države i vjerodostojnosti pred Europskom komisijom, Europskim parlamentom i Vijećem Europe.

 

Goran Jurišić

 

Voditelj Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma

 

 

Croatian Center of Survey the Criminal Communism

HR – 10000 Zagreb

Mat. br: 1900072, br. žiro-računa Raiffeisen Bank u Zagrebu: 2484008-1102798141

hrcentar.izk@gmail.com