«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

02. studenog 2006.

 

Tko to u Ministarstvu branitelja preskače hrvatskog branitelja i su-organizatora obrane od velikosrpske agresije Antu Paradžika?!

 

 

Propali Džamonjin spomenik dočekuje posjetitelje Mirogoja

 

Kada vjernik, znatiželjnik ili čovjek iz bilo kojega motiva na Dan Svih Svetih, 1. studenoga posjeti središnje zagrebačko groblje Mirogoj, odmah će na ulazu u groblje naići na Džamonjin spomenik u spomen na hrvatske žrtve Domovinskog rata. Radi se o spomeniku koji je Džamonja bio predvidio kao spomenik žrtvama 11. rujna u gradu New Yorku, ali je na javnom natječaju propao i “uvalio” svoj propali rad Bandićevom poglavarstvu grada Zagreba, koje je bez javnog natječaja, skoro kao i uvijek, prihvatilo jedan rad za koji uopće ne postoji konsenzus hrvatskoga društva i građana Zagreba. Uz propali spomenik je Milan Bandić (SDP) dao premjestiti dio spomen-cigli (Zid boli) koji je godinama stajao ispred zgrade na Črnomercu gdje se u bivšim vojaranama nalazilo sjedište tako zvanog Unprofora, i gdje je rodbina hrvatskih žrtava prosvjedovala protiv nepravde međunarodne zajednice. Pored toga, spomenik žrtvama Domovinskog rata trebao je biti izgrađen i postavljen u središtu grada Zagreba, uz neku aveniju, na nekom trgu i slično, tako da ga svi građani i posjetitelji Zagreba i turisti mogu gledati, a ne da bude smješten na gradskom groblju, daleko od očiju javnosti.

 

Poginuli hrvatski branitelji i branitelji-žrtve bez braniteljske oznake

 

Stječe se utisak, dojam, da sve što je vezano uz borbu za hrvatsku državu biva sustavno cenzurirano, minimalizirano, relativizirano i sakriveno od očiju javnosti. Primjerice, za vrijeme velikosrpske agresije 1991. – 1995. u borbi pali hrvatski branitelji, i vukovarski branitelji i žrtve srpskog pokolja s Ovčare, koji su pokopani na Mirogoju u aleji branitelja, kod velikog križa na novom dijelu groblja, osim imena i prezimena i godine rođenja i smrti uopće nemaju oznaku da se radi o hrvatskim vojnicima, o pripadnicima oružanih snaga RH, o hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i slično. Hrvatski vojnici i hrvatski branitelji iz Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) uopće nemaju, osim na grobu jednog jedinog poginulog pripadnika HOS-a na čitavom Mirogoju, oznaku da se radi o bojovnicima HOS-a, zato što je uprava groblja i vlasti RH  to zabranile. Međutim, očito su zabranile i oznake za neke pripadnike onih poginulih hrvatskih branitelja koje smatra “svojima” koji također nemaju adekvatnu oznaku-natpis na nadgrobnoj ploči, kao da se radi o običnim preminulim građanima. Za razliku od Republike Hrvatske gdje bivši komunisti određuju sve, u Sjedinejnim Američkim Državama su demokrati, bili pripadnici Republikanske ili Demokratske stranke SAD, uredili središnje američko vojničko groblje u gradu Washingtonu, Arlington, tako da se iz daleka vidi kako se radi o vojničkom groblju, o grobovima američkih bojovnika i “freedom-fightera”.

 

Pokojnog Paradžika se na Mirogoju zaobilazi:

 

Iako je običaj Ministarstva obrane RH, odnosno Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske da na grobovima palih pripadnika oružanih snaga RH zapali na svakom pojedinačnom grobu palog hrvatskog branitelja veliku svijeću, s natpisom Ministarstva, grobove hosovaca ministrica Jadranka Kosor u velikom luku zaobilazi, pa tako i grob hrvatskog branitelja i suorganizatora obrane Republike Hrvatske od velikosrpske agresije, pokojnog Ante Paradžika, dopredsjednika Hrvatske stranke prava i načelnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). Pokojni Paradžik, ubijen u zasjedi hrvatske policije 1991. u Zagrebu, po naredbi hrvatskog državnog vrha, trebao bi posthumno dobiti čin generala odnosno stožernog generala Hrvatske vojske oružanih snaga RH! Dok pokojni Paradžik nije priznat kao hrvatski branitelj, cijeli niz ratnih profitera, dezertera i ulizica, koji nisu ni fronta vidjeli, poput tehničkog crtača i za pljačku stoljeća osumnjičenog logističara MORH-a Vladimira Zagorca, ili vozača autobusa Ćesića Rojsa dobili su generalski čin. Generali su i boljševik Josip Manolić (general-pukovnik), general Ćiro Blažević, bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, general Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva i obrane, general Marko Belinić, vijećnik Zavnoha i Avnoja, de facto počinitelj partizanskog ratnog zločina u žumberačkim Sošicama/Jazovka 1943. godine, Mate Boban (general-bojnik), suorganizator atentata na generala HOS-a Blaža Kraljevića i osam stožernih časnika HOS-a, boljševik Josip Boljkovac (general-bojnik), Đuro Brodarac (zapovjednik policije u Sisku za vrijeme rata), Jadranko Crnić, predsjednik Ustavnog suda RH, Franjo Gregurić, predsjednik vlade RH u vrijeme rata, general-bojnik Stjepan Mesić, aktualni predsjednik Republike Hrvatske (“zdravo druže generale, druže beogradski”, Miroslav Tuđman, bivši šef obavještajne službe HIS, stožerni general Gojko Šušak, general-bojnik Mate Šarlija “Daidža”, svjedok vojnog tužiteljstva RH u montiranom političkom sudskom procesu protiv Dobroslava Parage, stožerni general Janko Bobetko, svjedok vojnog tužiteljstva RH u montiranom političkom sudskom procesu protiv Dobroslava Parage, zatim, general-bojnik Šime Đodan, ministar obrane RH u vrijeme rata i saborski zastupnik, dok je Ivić Pašalić “samo” pukovnik HV, a Anto Đapić, oktroirani “predsjednik” otete Hrvatske stranke prava i lažni magistar nešto je od Pašalića višerangirani “brigadir”, iako je za vrijeme rata dezertirao iz Osijeka u Zagreb itd. (Zapovjednici obrane Vukovara, osim posthumno u ratu poginuli Blago Zadro, nisu dobili generalski čin HV, kao ni zapovjednici obrane nekih drugih gradova za vrijeme velikosrpske agresije.)

 

Prljava trgovina s mirogojskim grobnicama:

 

Drugi predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nije samo ponosni nositelj čina general-bojnika Hrvatske vojske, nego i novopečeni posjednik stare-nove grobnice na Mirogoju, koja vrijedi cca. 100 tisuća eura, a koju mu je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić “iz dragosti, 2002. godine, poklonio” (Mesić je Bandića podupro za novoga “hrvatskog” predsjedničkog kandidata odnosno za njegova nasljednika). Naravno, Milan Bandić nije Mesiću poklonio svoju grobnicu (nije valjda lud?), nego grobnicu koja je u privatnom vlasništvu obitelji pokojnika kojega je Bandić dao iz grobnice dislocirati u masovnu grobnicu na Mirogoju, kako bi bilo mjesta za Stipu, jednog dana. Uglavnom, na Mirogoju više ne vrijedi ona koja piše na mnogobrojnim mirogojskim nadgrobnim pločama: “Počivao/počivala u miru Božjem!” Cvjeta biznis sa starim grobnicama! Tako je moguće da sutra Bandić iz groba dade na masovnu grobnicu dislocirati posmrtne ostatke, primjerice, Stjepana Radića ili bilo koga drugog pokojnika. I nikome ništa. Odgovara samo onaj koji je novinarima dostavio popis osoba koje su po povlaštenim cijenama, koje za obične smrtnike i građane Zagreba ne vrijede, iako su kao svi jednaki pred zakonom, u bescjenje kupili od Bandićeva holdinga u vlasništvu grada Zagreba staru grobnicu, obično i arhitektonske vrijednosti, blizu mirogojskih arkada. Tako je i “hrvatska ruža” ili navodna ruža Hrvatskog proljeća 1971., bivša šefica CK SKH i predsjednica Strossmayerove Hrvatske narodne stranke Savka Dabčević-Kučar postala za malu sumu novca ponosna vlasnica nove-stare mirogojske grobnice, odnosno čak vlasnica dvije grobnice, jer jednu se može skupo i prodat, zar ne? Savka se već davno, davno prodala, još za vrijeme Tita, kada se prodala svome diktatoru, a poslije se prodala i Franji Tuđmanu, jer joj je Francek za povoljnu cijenu prepustio otetu židovsku vilu  u Zagrebu. Zbog toga je njen principijelni kolega Ante Miko Tripalo sa Savkom, s kojom je predvodio Hrvatsko proljeće, prestao ne samo surađivati, napustivši zajedničku stranku HNS nego je prestao do smrti sa njom razgovarati.

 

Sve u svemu, nije čudno da je Otac domovine Ante Starčević, kojemu izaslanstvo hrvatske države RH ne pali svijeće, poželio da ga se sahrani daleko, daleko od Mirogoja, u  naselju izvan grada Zagreba u tadašnjem selu Šestine, jer nije htio biti pokopon uz one koji su ga za života mrzili odnosno uz one koji su bili pokvareni, koji su bili lopovi, prevaranti i šuftovi, i uz one koji su spriječili ostvarenje njegove politike slobodne i nezavisne hrvatske države!