«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

 

17. studenog 2006.

 

 

VODEĆI FINANCIJSKI LIST U SVIJETU

WALL STREET JOURNAL POD NASLOVOM ”HRVATSKI DOKTORI IZOKRETANJA” IZNIO OŠTRU KRITIKU PREMIJERA SANADERA I MEDIJSKE CENZURE U REPUBLICI HRVATSKOJ –DONOSIMO PRIJEVOD GLAVNIH DIJELOVA ČLANKA!

 

(KOMENTAR)

 

„(...) Ono što znaju dužnosnici Europske komisije i Europskog parlamenta /o neprovođenju Sanaderovih reformi/ ostavilo je Europljane bez kose na glavi – u tolikoj mjeri su zgroženi činjenicom da ih je premijer Sanader vodio za nos (...)“ (”Hrvatsko pravo”, 13. rujna 2006.)

 

 

Remember the November! Sanader će dobro zapamtiti  mjesec studeni 2006. godine ! Taman kada je, prilikom službenog posjeta američkom predsjedniku, pomislio da ga je u Bijeloj kući  uhvatio za bradu, Sanaderov prijatelj George Bush doživio je najveći poraz na kongresnim izborima otkad je u povijesti Sjedinjenih Američkih Država neka vladajuća stranka izgubila na izborima u vrijeme kada je u Bijeloj kući čovjek br. 1 njezin član. “Hrvatsko pravo” je 05. listopada u tekstu pod naslovom “Hrvatska – zemlja napuhanih balona I lažnih veličina, dokle?” vrlo precizno predvidjelo težak poraz Republikanske stranke na izborima 07. studenog.  Nakon hladnog tuša iz Washingtona, kada je Bushova stranka izgubila većinu u oba doma američkog Kongresa, uslijedio je novi tuš: 8. studenog 2006. je Europska komisija objavila godišnje izvješće o stanju reformi u Republici Hrvatskoj, što definira uvjete kada će RH postati punopravna članica EU. I taman kada je premijer Sanader pomislio da je svojom manipulacijom europskoga izvješća opet prevario hrvatsko građanstvo, a ne samo svijet, iznoseći iz izvješća samo ono što je načelno navedeno kao pozitivni pomak, a prešućujući cijeli niz argumentiranih kritika na račun stanja pravosuđa i antikorupcijskih mjera, Sanadera je 15. studenog ove godine pogodio novi grom, poput groma opravdano srditog i ogorčenog Svetog Ilije: američki i svjetski utjecajni i renomirani dnevnik Wall Street Journal skinuo je veo sa “nevinog” Sanadera, i car je ostao gol !

 

Navedenog američkog dnevnika  hrvatska javnost se sjeća kada je opširno pisao o smjeni bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt, smijenjene uz potporu kompromitiranog I neprihvatljivog Ante Đapića, osječkog gradonačelnika i oktroiranog predsjednika otete Hrvatske stranke prava, čiji su, za korupciju osumnjičeni, saborski zastupnici digli u Hrvatskom saboru poslušno ruke za ministričinu balkanexpress-smjenu. Tada je Sanader Vesni poručio: “Vesna, ja te volim, ali sebe volim više!“ Već tada je WSJ dobio iz razgovora sa gospođom Škare-Ožbolt izvrsnu rentgen-sliku unutarnjeg stanja hrvatske vlade i Sanaderovih kvazi-reformi, koje je Sanader učinio još više nevjerodostojnima kada je ministricu pravosuđa smijenio iz razloga da spriječi ministričine antikorupcijske mjere. Razlog: u društvu u kojemu se suzbija korupcija, Sanader ne bi mogao u politici praviti sporazume sa osumnjičenicima za korupciju, a njegova nereformirana stranka HDZ ne bi mogla činiti što joj je volja. Da Sanaderova vlada ne misli ozbiljno sa antikorupcijskim mjerama vidi se iz zrakoplova: Banski dvori nisu omogućili niti jednu jedinu presudu za korupciju i pljačku državne i privatne imovine, a nisu dali izgraditi niti jedan novi zatvor i pritvor u Republici Hrvatskoj. Dosadašnji zatvorski kapaciteti su prepuni, jer neki osuđenici čekaju poziv na služenje zatvorske kazne kod kuće. Dakle, kada bi se ovoga trenutka počele provoditi antikorupcijske mjere, pitanje je, gdje bi se pritvorili osumnjičeni korupcionaši? Uz to postoji cijeli spisak mjera za vladu RH u vezi hrvatskoga pravosuđa koje Sanader nije proveo, ali je zato nasilno „ozakonio“ svog druga Đapića čime je hrvatsko sudstvo doživjelo slom, i to tako da nikakve Sanaderove „reforme“  ne može oživjeti mrtvo hrvatsko sudstvo!

 

UKRATKO, UKOLIKO ĆE SANADERU I DALJE NEFORMALNI KOALICIJSKI PARTNER BITI PUČISTIČKI INSTALIRAN SURADNIK KOS-A  ANTO ĐAPIĆ, SANADER ĆE DOŽIVJETI MORALNU I POLITIČKU SMRT RANIJE ILI KASNIJE, JER SE U DEMOKRATSKOJ  DRŽAVI SA TIPOVIMA POPUT ĐAPIĆA NE IDE NITI NA PIĆE A KAMOLI U SAVEZ!

 

ZAR SE SANADER NADA DA GA NEĆE POGODITI MAČ PRAVDE, JER SI DOPUŠTA POIGRAVATI  SE SA HRVATSKOM STRANKOM PRAVA, NAD KOJOM JE NJEGOVA PARTIJA HDZ IZVRŠILA  NASILNI STRANAČKI UDAR 1993. GODINE???

 

Wall Street Journal objavio je 15. studenog 2006. članak pod naslovom „Hrvatski doktori izokretanja“ ili u slobodnom prijevodu “Hrvatski majstori medijske manipulacije”, pri čemu je u članku apostrofiran predsjednik vlade RH dr. Ivo Sanader kao onaj koji je manipulirao izvješćem Europske komisije o Republici Hrvatskoj, čemu su posvjedočili gledatelji Hrvatske televizije, slušatelji Hrvatskog radija i drugih nacionalnih TV-kuća koje su prenijele Sanaderovu ocjenu o europskom izvješću, kojom je pohvalio svoj vlastiti rad u vladi Republike Hrvatske, navodno pohvaljen od Europske komisije.

 

Štoviše, Sanader je pohvalio izvješće jer da je tobože kraće od ranijih, navodno na 28 stranica, no i tu je pokazao da su u laži kratke noge. Izvješće je napisano na ravno 71 gusto kucanoj stranici. Na te neargumentirane samohvale Sanadera, reagirao je povjerenik EK za proširenje Finac Olli Rehn koji je replicirao Sanaderu „da članstvo Hrvatske u EU nije šetnja parkom“. (Digresija: saborska “oporba” pridružila se Sanaderovoj cenzuri !) „Jutarnji list“ je donio nešto drugačiju, kritičniju sliku europskoga izvješća, ali su i u „Jutarnjem“ prešutjeli, npr. da su europski stručnjaci apostrofirali osječkog gradonačelnika Antu Đapića, Sanaderova koalicijskog partnera i druga, kao onoga koji je izdao potencijalne svjedoke u državnoodvjetničkoj istrazi u vezi navodnih ratnih zločina, i kao onoga kojega Državno odvjetništvo štedi od kaznenog progona s tim u vezi, jer je Đapić bio Sanaderova rezervna karta za stvaranje eventualne koalicijske vlade.

 

Izvješće Europske komisije čak navodi „da su neki svjedoci u suđenjima kao što su Ademi-Norac odbili svjedočiti iz sigurnosnih razloga, pozivajući se na incident koji je napravio koncem 2005. godine HSP-ov osječki gradonačelnik javno objavljujući listu mogućih svjedoka u značajnom slučaju suđenja za ratne zločine.“

 

 

Međutim, jedini medij u Republici Hrvatskoj koji je otvoreno kritički, i bez cenzure izvijestio hrvatsku javnost da je Sanaderova vlada izvješćem Europske komisije dobila 8. studenog crveni karton, bilo je „Hrvatsko pravo“. Radi se o izdanju Hrvatskog prava online od 8. studenog 2006. godine, komentar pod naslovom “Europska komisija Sanaderovoj vladi ne vjeruje”. Kritika u „Hrvatskom pravu“, da u Republici Hrvatskoj postoji medijska cenzura, dirigirana od vrha države, dobila je svoju potvrdu navedenim člankom u WSJ.

 

WSJ je Sanadera praktički prozvao kao krivca za medijsku cenzuru u Republici Hrvatskoj, jer su mediji, uglavnom, prenjeli o izvješću Europske komisije o stanju reformi u RH samo ono što im je Sanader servirao na tiskovnoj konferenciji. To, naravno, govori i o urednicima naših medija koji se klanjaju pred cenzurom i pristaju, uz super-plaće, na protuustavnu cenzuru, tako da hrvatski građani većinom nisu bili upoznati sa cjelovitim europskim izvješćem o Hrvatskoj.

 

WSJ naglašava pored ostalog „..da je sramotna činjenica da se izvješća Europske komisije ne objavljuju na jezicima zemalja kandidata i da su time otvorena vrata političarima koji nisu sposobni provesti reforme do cilja. Hrvatska vlada ne posjeduje strategiju za provođenje reformi. Ne postoje jasna zakonska pravila o izbornom procesu kao niti o formiranju vlasti na lokalnoj razini. Hrvatska je još udaljena od neovisnog, objektivnog, transparentnog i efikasnog sudstva. Nisu došle pod istragu mnoge optužbe radi korupcije a korupcija praktično ostaje nekažnjena... „

 

„Kako je izvješće primljeno u Hrvatskoj? Kao pohvala za napredak u nadolazećim reformama, ukoliko slušate premijera Ivu Sanadera. No,  mnogi Hrvati nemaju izgleda vidjeti izvješće, budući da ono nije prevedeno na njihov jezik, a Komisiji je poznato da je neovisno novinarstvo daleko od uzornog. U Komisiji tvrde da nikada do sada nisu izdavali izvješća o kandidatima na njihovim jezicima i da to do sada nije predstavljalo problem. Možda. No, ovaj politički blok se širi do sve udaljenijih granica, i brojne reforme trebaju ciljati širenju slobode tiska i podupiranju civilnog društva ili će njihova uloga sve više slabiti.

 

Proširenje Europske unije  jedna je od njezinih najvažnijih uloga, koja zemljama kao što je Hrvatska daje poticaj da poduzmu bolne ali korisne reforme.

 

Možda bi samo malobrojni Hrvati uzeli vremena da pročitaju izvješće Komisije na njihovom vlastitom jeziku. No, kada bi znali da je izvješće Komisije lakše dostupno, njihovi političari  bi dva puta razmislili prije nego što bi se igrali spin doktora (za izokretanje, manipuliranje činjenicama).“ zaključuje WSJ u svojoj izvanrednoj lekciji Sanaderovoj, vladajućoj stranci.

 

Kada se Franjo Tuđman u listopadu 1991. vratio iz Den Haaga sa međunarodnog sastanka sa Slobodanom Miloševićem, gdje je s balkanskim krvnikom potpisao jedan dokument koji se odnosio na sudbinu Vukovara, za vrijeme velikosrpske agresije na Vukovar, F. Tuđman je hrvatskim novinarima nakon povratka u zemlju servirao krivotvoreni dokument na hrvatskom jeziku, te je na tom dokumentu izostavljen navod da se istočnoslavonski entitet spominje uz Republiku Hrvatsku kao zaseban dio. U originalu na engleskom jeziku stoji bolna istina koja, kada novinari ne bi provodili državnu cenzuru, ne bi od Tuđmanova mita u hrvatskoj povijesti ostavila ni kamen na kamenu. No, u Republici Hrvatskoj postoji cijela umrežena struktura koja u našoj zemlji već 16 godina gradi Potemkinova sela: korumpirani političari – urednici – novinari – državni dužnosnici – oporbenjaci –  tjednici – radiostanice – televizije – dnevnici – parastručnjaci itd. Svi navedeni su našu zemlju pred svijetom predstavili kao nevjerodostojnu, i svi oni zajedno već 16 godina stopiraju demokraciju i pravnu državu ! Zar smo već zaboravili da je međunarodna neovisna organizacija Reporteri bez granica ove godine Republiku Hrvatsku svrstala po slobodi medija na nisko 53. mjesto (od 168 zemalja), iza Bosne i Hercegovine? Drugarice i drugovi urednici, sloboda medija u vašim redakcijama je manja od one u vaših kolegica i kolega u četničkom entitetu Banjaluke i u beogradskom pašaluku ! Sloboda medija je u Republici Hrvatskoj manja nego u svjetskom kriznom žarištu zvano Kosovo! Stoga ne treba biti iznenađen člankom iz Wall Street Journala u kojemu se predsjednika hrvatske vlade neizravno proziva za medijsku cenzuru. Inače američki mediji prozivaju za cenzuru samo diktatorske režime u svijetu, te se članak u WSJ može smatrati diplomatskom porukom bivšim komunistima u Republici Hrvatskoj da siđu s Olympa, da ne budu više opijeni zbog prevare koju su učinili nakon pada Berlinskog zida, kada je komunistički zid u Hrvatskoj srušen, a oni, bivši komunisti ostali na vlasti. Velike laži bivših komunista iz Republike Hrvatske u svijetu više i konačo ne prolaze. A mi, demokrati iz Republike Hrvatske, pobrinuti ćemo se da Sanaderu, Račanu, Đapiću, Mesiću i Vesni Pusić olakšamo brzi silazak s vlasti, jer navedeni predstavljaju prepreku ulasku demokracije u našu zemlju i smetnju za funkcioniranje pravne države. U Hrvatskom pravu smo Sanadera davno upozorili da je prošao njegov medeni mjesec, honeymoon, koji je od strane Europske Unije uživao zbog izručenja generala Gotovine, dok je Sanader krivo govorio hrvatskim građanima da je građanima prošao honeymoon u vezi cijena benzina. Čak se i tu prevario, jer cijene benzina su na svjetskom tržištu pale u prosjeku za jednu kunu. U svakom slučaju, Sanaderova politika je doživjela slom.