«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

29. studenoga 2006.

 

 

USPIO PREVARITI I „NACIONAL“? 

 

“Svi znaju da je Anto Đapić ukrao HSP od Dobroslava Parage”

(Kolumnist Slobodne Dalmacije, Duško Čizmić Marović, 28.11.2006.)

 

Novinar Hrvatske televizije Tonči Bonači je u emisiji “Radni ručak”, 28. studenoga 2006. godine, prilikom komentiranja tiska pročitao gore navedeni citat kolumniste Slobodne Dalamcije o tome, da “Svi znaju da je Anto Đapić ukrao HSP od Dobroslava Parage”. U narodnoj poslovici car ostaje gol, a u areni hrvatske politike gol je ostao lažni magistar! Kada je voditelj emisije društveno-političkog magazina “U sridu”, na NOVOJ TV, upitao komentatoricu mjeseca Vedranu Rudan, što misli o akciji Ante Đapića u vezi štrajka glađu Branimira Glavaša, gospođa Rudan se uzrujala: “Ma šta mi spominjete tog lažnog magistra! Pa ljudi moji, što je vama, pa vi se svi prema Đapiću odnosite kao da je neki bog! Za sve u ovoj državi pita se Đapića za mišljenje. Dosta mi je tog Đapića više (…)”. (Na to je u gledalištu studija nastao muk.)

 

Otprilike tako glasio je odgovor “Nacionalove” kolumnistice i kolumnistice mjeseca NOVE TV. Zaista, za sve u našoj državi se za mišljenje pita lažnog magistra, kao da je cijelo društvo poludjelo. Rijetko tko se od novinara i urednika masmedija, a kamoli od političara, zapitao, što će krivotvoritelj magisterija Anto Đapić u hrvatskoj politici? Što će lažni magistar u medijima? Đapiću je mjesto na optuženičkoj klupi nadležnog suda, ako ne više zbog zlouporabe položaja i ovlasti u svezi krivotvorenja magisterija, optužbe koju je splitski sudac, inače brat od predsjednika ogranka Đapićeve otete (ukradene) stranke s otoka Brača pustio namjerno, s predumišljajem, u zastaru (Županijski sud je poništio tu sramotnu odluku suca Općinskog suda u Splitu, ali je predmet otišao drugi dan u zastaru), onda bi Đapić trebao kazneno odgovarati zbog prokazivanja i zastrašivanja svjedoka u slučaju državnoodvjetničke istrage navodnih ratnih zločina u Osijeku, i zbog veleizdaje Republike Hrvatske!

 

Tko je prevario “Nacional”? Lažni magistar

 

Anto Đapić optužuje premijera Sanadera i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da su ga prevarili u vezi navodnog dogovora da se Branimira Glavaša pusti iz pritvora. Međutim, premijer Sanader i predsjednik Hrvatskog sabora Šeks demantirali su Đapića, rekavši da Anto Đapić laže, jer da nikakvog dogovora u vezi toga nikada nije ni bilo. Izgleda da je Anto Đapić naveliko nasamario cijelu redakciju “NACIONALA”, koji je 22. studenog 2006. donio specijalnu ekskluzivu (na naslovnoj stranici) o navodnom obratu u slučaju Glavaš. Pod naslovom “Tajni dogovor Sanadera i Đapića o Glavašu”  novinar Robert Bajruši naveo je da je navodno održan tajni sastanak u Banskim dvorima između Sanadera, Đapića i Šeksa, 9. studenog 2006. godine, na kojemu su razgovarali, po Đapiću, o sudbini Branimira Glavaša, hoće li biti oslobođen iz pritvora ili ne (hoće li mu s tim u vezi biti ukinut saborski imunitet ili ne), a po Sanaderu, razgovaralo se isključivo o državnom proračunu, i s tim u vezi o dijelu novca namijenjenom za osječko-baranjsku županiju. Inače, ako su se sastali po bilo kojem pitanju, bio je red da obilježe pad Berlinskog zida na taj dan, ali o tome nitko u Banskim dvorima i u saborskoj opoziciji nije vodio računa. Na to je “doktor manipulacije”, kako je Sanadera nedavno “krstio “ The Wall Street Journal,  slučajno “zaboravio”, a Anto Đapić i ne zna, što je to Berlinski zid, ili ga uopće ne zanima u životu, jer, osječki gradonačelnik ima “važnijeg” posla. Njegov najnoviji posao glasi: Kako  postati premijer?

 

Gradonačelnik po milosti Glavaševoj, nikada neće postati premijer! Lažnom magistru i kradljivcu, bolje bi bilo  da razmisli kojeg odvjetnika će angažirati u svoju obranu, kad ga jednog dana sustigne ruka pravde.

 

Ukoliko je “Nacionalov” informator o navodnim tajnim sastancima Sanader-Đapić-Šeks bio lažni magistar, onda je naveliko nasamario redakciju “Nacionala”, jer po Sanaderu ispada da Đapić laže. Po Šeksu ispada da Đapić laže, a ipak bi trebalo više vjerovati premijeru i predsjedniku parlamenta nego lažnom magistru i kradljivcu.

 

Ako je Đapić bio “Nacionalov” informator, vjerojatno se na taj način osvetio za “Nacionalov” članak od 27.11.2001., kada je predsjednik HSP-a Anto Đapić, uz Matu Arlovića, potpredsjednika SDP-a i tadašnjeg potpredsjednika Hrvatskog sabora, optužen kao doušnik KOS-a (“SIS posjeduje dosje Mate Arlovića u kojem se tvrdi da je on špijun KOS-a”) Takoreći, peta je obljetnica otkada je jedan od vodećih tjednika u Republici Hrvatskoj objavio preslik dokumenta vojno-obavještajne službe SIS u kojemu je Anto Đapić 1992. naveden kao doušnik jugoslavenske vlade, koja je u to vrijeme vršila agresiju na Republiku Hrvatsku. Cijeli “Nacionalov” članak o Sanaderovu navodnome saltu mortaleu u vezi Glavaša, pokazao se kao isforsirana priča, ali u cijelom tom skandalu nije kriv “Nacional” nego onaj koji je “Nacionalovog” novinara informirao o navodnim tajnim sastancima.

 

Pobuna i u ukradenom HSP-u!

 

Međutim, očito se nešto kuha u ukradenom HSP-u. Napad u novinama Miroslava Rožića na Đapića otkrio je raskol u vrhu ukradenog HSP-a. Tako je barem 20.6.2006. pisao “Nacional” pod naslovom “Đapić guši Rožićevu pobunu”. Tada je bilo naglašeno, da “vrh HSP-a nakon izbora želi koalirati s HDZ-om i izbacit iz stranke sve koji se tome protive”. Sada se Đapićev san o koaliranju s HDZ-om u budućoj vladi rasprsnuo kao mjehur od sapuna. Vladimir Šeks je u emisiji “Kontraplan” na HTV-u od 28.11.2006. naglasio da takoreći nema povratka, jer je Đapić nepovratno uvrijedio predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera tvrdnjom da će on osobno i HDZ biti krivi ako Glavaš umre u zatvoru zbog štrajka glađu. Anto Đapić je očito prešao rubikon. U svojoj samodostatnosti  lažni magistar je replicirao Šeksu, da će njegov ukradeni HSP pomesti HDZ na sljedećim izborima. Pametnome dosta! Voditelj emisije, Dubravko Merlić, se glasno upitao, do kada će Anto Đapić stajati na čelu HSP-a, a lažni magistar se na to samo kiselo nasmijao, ne mogavši sakriti ljutnju zbog spoznaje da se sam našao u slijepoj ulici zbog svojih megalomanskih ciljeva. Novinar “Feral Tribuna” Drago Hedl, koji je upravo primio u Washingtonu uglednu međunarodnu nagradu za novinarstvo, podsjetio je Đapića u istoj emisiji na krivotvorenje unutarstranačkih (nestatutarnih) izbora u HSP-u u Kutini 1993. godine, na što je lažni magistar ostao skoro bez teksta, replicirajući samo da, “otkad je on na čelu HSP-a da su svi izbori bili regularni”. Da čovjek  pukne od smjeha.

 

Podsjećamo hrvatsku javnost da je Đapić bezbroj puta javno očitovao želju da postane nasljednik poglavnika Ante Pavelića. Uz to mu je bila želja da postane ministar obrane ili unutarnjih poslova RH. Kada je postao osječki gradonačelnik, pomislio je da je Boga uhvatio za bradu. Apetiti su mu narasli, sada se vidi u Banskim dvorima. Međutim, zaboravio je da je Franjo Tuđman preminuo, i da nema više Franceka koji će ga promovirat od propalice u „predsjednika“. Da je pravde ne bi nikada postao ni portir, a kamoli gradonačelnik.

 

Predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. Dobroslav Paraga upozorio je hrvatsku javnost 12. kolovoza 2005. godine u članku „Novog lista“, da „U vrhu Državnog odvjetništva caruju odgovorni za prikrivanje teških kaznenih djela“, među inim i oni koji prikrivaju kaznena djela Ante Đapića, i ratne zločine u Osijeku itd. Glavašu je poručio da će biti sljedeći koji će u ovoj zemlji završiti u zatvoru. Stoga Đapić , protiv kojega osječko državno odvjetništvo već dugo vremena vodi istragu, ne treba misliti da će biti pošteđen od progona pravne države, u situaciji kada je čak i Glavaš završio u zatvoru!