«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

02. prosinac 2006.

 

 

PUŠTANJE GLAVAŠA – JE LI POSRIJEDI HUMANOST ILI ATENTAT NA USPOSTAVU PRAVNE DRŽAVE I OPASAN PRESEDAN?!

 

 

 

 

Kao da se je samo čekao odlazak povjerenika Europske komisije za proširenje Olli Rehna koji je posjetio u četvrtak i petak Hrvatsku, pa da se odmah potom okrene leđa svim proklamiranim ciljevima reforme pravosuđa, suzbijanja korupcije itd. U subotu je takozvani liječnički konzilij u kojem je i «čuveni» sudski vještak patolog dr Josip Škavić(poznato  je u svijetu njegovo  izvješće iz 1980. godine, da ubijeni Ernest Brajder nije imao nikakvih tjelesnih povreda, a službena verzija zagrebačke Udbe bila je, da je počinio suicid skokom iz svojeg stana sa petog kata),  izdao dijametralno suprotno izvješće od izvješća napisanog dan ranije i proglasio pritvorenog Branimira Glavaša nesposobnim za daljnje sudjelovanje u istražnom postupku pred zagrebačkim Županijskim sudom!?

 

Je li na to utjecalo stvarno pogoršanje zdravstvenog stanja pritvorenika, koji po dolasku u Osijek od liječničkog konzilija tamošnje bolnice nije proglašen životno ugroženim, ili apel biskupa i takozvanih Tuđmanovih «akademika», ili je posrijedi izravna naredba političkog vrha da se Glavaša oslobodi iz pritvora?

 

Štogod bilo, a najmanje je izvjesno da je u pitanju ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja pritvorenog Glavaša, izgleda da je posrijedi nečuven udar na neovisno postupanje hrvatskog sudstva i pravosuđa, jer je neobjašnjivo da osoba optužena za teške ratne zločine u što svakako spadaju izvansudske egzekucije, odredi smrti i torutrure nad pritvorenicima, a još k tome i osoba koja ometa sudsku istragu i izravno prokazuje i zastrašuje svjedoke, biva usred istrage oslobođena pritvora kao preventivne mjere radi osiguranja sudskih dokaza.

 

Iznimno je važno držati na umu da je pritvoreni Glavaš stupanje u štrajk glađu (koji nije bio pod ničijom objektivnom  kontrolom, jer je odbijao liječničke preglede, dok je prvih dvadesetak dana «štrajkao» glađu  konzumirajući šećer, vitamine i minerale), pravdao činjenicom pokretanja sudske istrage u takozvanom slučaju «selotejp», odnosno zbog sumnje u odvođenje i likvidiranje pojedinaca iz Osijeka i okolice 1991 godine. Dakle, ne zbog visokih ciljeva kao što su sloboda i prava pojedinaca, obrana domovine, lažne i klevetničke optužbe, nehumani sudski i zatvorski postupak, nego se je suprotstavio istrazi zbog sumnji da je bio naredbodavac likvidacija  odredu smrti tzv. «Uskočke bojne».

 

Valja  podsjetiti da je 1991. godine predsjednik Hrvatske stranke prava bio 28 dana u istražnom zatvoru štrajkajući glađu zbog monstruzonih optužbi ondašnjeg predsjednika države Franje Tuđmana da je kriv za rušenje ustavnog poretka i okupaciju Vukovara u sprezi sa agresorom, no predsjednika HSP-a nije iz zatvora oslobodio nikakav štrajk glađu niti rijetki apeli za humanost prema pritvoreniku, već Vrhovni sud Hrvatske, odbacujući u cijelosti istražni zahtjev državnog odvjetništva RH  kao neutemeljen.

 

U slučaju Glavaš svi sudski razlozi, svjedoci i prikupljeni dokazi bili su vrlo otegotni i optužujući za pritvorenog Glavaša, pa ga stoga  sud i nije mogao osloboditi radi zakonskih razloga, a niti zbog zdravstvenog stanja, budući da prema zadnjim izvješćima njegovo zdravstveno stanje je daleko od kritičnoga, već se vrlo vjerojatno radilo o izravnom i nedopustivom miješanju izvansudskih krugova i skupina bliskih najrigidnijem dijelu HDZ-a, koje žele zaštitu Glavaša, ne zbog humanosti i pravednosti, već instrumentalizirajući njegov štrajk glađu i pritvaranje, žele skrenuti Hrvatsku s puta uspostave pravne i pravedne države  u državu autoritarnog bezakonja i nasilja, u kojoj će se i nadalje štititi počinitelje najtežih oblika ratnog, privrednog i inog kriminala.