«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

                       

 07. prosinac 2006.

 

SANADER POKAZUJE MIŠIĆE NA KRIVOJ ADRESI !

 

Horribile visu! (strašno za vidjeti!) rekli bi stari Rimljani, a naš komentar je da su hrvatskog premijera na nediplomatske i čudne izjave isprovocirale puno dublje stvari nego li je zajednički stav povjerenika Europske Komisije za proširenje Olli Rehna, šefa Misije EK u RH Vincenta Degerta ili predsjednika EU-a Jose Manuela Barrosa. Djelo dođe na vidjelo, pa tako ispada da je hrvatski predstavnik prije dvije i pol godine u Bruxellesu pristao da RH neće proglasiti takozvani ZERP, dok hrvatska vlada sada to poriče i traži općestranački konsenzus, da bi raniju odluku o neproglašenju ZERP-a stavila  izvan snage radi pridobivanja povjerenja birača i samih HDZ-ovaca, netom pred početak izborne 2007. godine.

 

Sve ovo na vlas podsjeća  na neiskreno i dvolično ponašanje Sanaderovog prethodnika na stranačkom vrhu, bivšeg predsjednika Tuđmana, koji je u Haagu 04. listopada 1991. godine prihvatio sporazum da se na slijedeće razgovore pozovu predstavnici Srba iz Republike Hrvatske i Istočne Slavonije, a kada je sa zrakoplovom sletio u Zagreb, novinarima je podijelio tekst Haškog dogovora u kojem je bio izostavljen dio koji je glasio «i predstavnike Srba iz Istočne Slavonije». Što se je kasnije događalo od maskra u Vukovaru, okupacije istočnog dijela Hrvatske i takozvane mirne reintegaracije, nije potrebno posebno podsjećati.

 

Inače, Tuđmanov i Sanaderov adlatus Vladimir Šeks je zbog toga otkrića podigao 1992. godine protiv predsjednika HSP-a kaznenu istragu i optužnicu, ali glavna rasprava u tom predmetu nije nikada održana, da se ne bi dokazala strašna i tragična istina o prodaji i predaji Istočne Slavonije. Puno godina kasnije, Šeks u svjim usudbenim Temeljcima hrvatske državnosti navodi da je u Haagu pisar krivo zapisao u tekst sporazuma da će biti pozvani Srbi iz RH i Istočne Slavonije. Pa, tko će mu u to povjerovati?!

 

Zato se imamo razloga pribojavati da se Sanader iznenadno i žestoko okomio na Francuza Degerta po onoj «držte lopova» da sam ne bi bio uhvaćen, odnosno, da javnost ne shvati da je Račan prodao Piranski zaljev a Sanader se odrekao zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa radi tobožnje brže potpore ulasku RH u EU od strane Slovenije, Italije i drugih.

 

Nažalost, u laži su kratke noge i tu ne može spašavati nikakva retorika niti oslonac na lažnog magistra i osječkog gradonačelnika, koji ovih dana doživljava totalni nacionalni i međunarodni fijasko. Povjerenik Europske komisije naglašeno je posjetio grad Osijek ali bez ikakvog protokolarnog susreta ili rukovanja sa lažnim magistrom i lažnim predsjednikom Hrvatske stranke prava Antom Đapićem. Jednako je postupio i predsjednik Slovenije Janez Drnovšek, koji je namjeravao održati promociju svoje najnovije knjige u Osijeku, ali kada je saznao tko je osječki gradonačelnik otkazao je svoj dolazak. Ovih dana u Osijeku je održao koncert glasoviti kanadski pop pjevač Bryan Adams koji se je također odbio susresti sa osječkim gradonačelnikom a najnovija vijest je da je koncert u Osijeku otkazao i u  svijetu poznati Budapest Gypsy Symphony Orchestra zbog zauzeća dvorane, a govori se da su otkazali posjet kada su saznali da je osječki gradonačelnik u travnju ove godine dao uhititi 15 romskih glazbenika iz Srbije.

 

Povrh svega, to kao da ne smeta drugu Hebrangu, Jarnjaku i njemu sličnima da priželjkuju kolaboraciju sa lažnim magistrom na sramotu Hrvatske i međunarodne zajednice. Na obljetnici Dana grada Osijeka nije mu se pojavio čak niti javno najavljen, inače i sam debelo kompromitirani zagrebački gradonačelnik(podmitio gotovo cijelo gradsko Poglavarstvo, dobio super luksuzni stan na slijepe oči, daje velike poslove privatnim tvrtkama bez javnog natječaja i dr.) Milan Bandić, da si ne pokvari ionako katastrofalan međunarodni rejting (navodi se kao primejr korupcije u RH).

 

Premijera Sanadera najviše je zapravo pogodilo, čak i više od neugodnog otkrića o odustajanju od ZERP-a prije dvije i pol godine u Bruxellesu, odluka Europske komisije da izravno na terenu komunicira sa institucijama i pojedincima u Hrvatskoj, i da na taj način provjeravaju vjerodostojnost hrvatske vlade – je li laže ili govori istinu.