«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

11. prosinac 2006.

 

 

PREMINULA PRVA VELEPOSLANICA SAD-A U UJEDINJENIM NARODIMA JEAN KIRKPATRICK, ZAGOVORNICA HRVATSKE NEOVISNOSTI I SAMOSTALNOSTI!

 

 

dobroslav paraga, druga dama SAD-a lynne cheney, jeane kirkpatrickJean Kirkpatrick, najpoznatija američka veleposlanica pri OUN,  utjecajna zagovornica slamanja komunističkih diktatura širom svijeta i nezavisnosti hrvatskog i drugih malih naroda,  umrla je prošlog tjedna u osamdesetoj godini života. Zbog svojeg hrabrog i odlučnog zagovaranja pomoći Sjedinjenih Država, narodima porobljenim pod komunističkim diktaturama, u vladi pokojnog američkog predsjednika Ronalda Reagana, odlikovana je najvišim američkim odličjem, Medaljom časti.

 

U vrijeme najžešće diplomatske ofanzive Slobodana Miloševića radi očuvanja srbokomunističke Jugoslavije uz pomoć jugoarmije i hrvatskih izdajica Ante Markovića i Budimira Lončara, kada je   službeni stav Zapada bio očuvanje Jugoslavije makar i uz upotrebu tenkova, jedna od najutjecajnijih osoba ondašnje vladajuće Republikanske stranke SAD-a, američka veleposlanica u OUN u New Yorku,  Jean Kirkpatrick, svojim je potpisom snažno poduprla politiku hrvatskog osamostaljenja od Jugoslavije.

 

U odluci 18. godišnje konferencije Konzervativne političke akcije Republikanske stranke stoji da su Litva, Hrvatska, Ukrajina, Estonija, Slovenija, Latvija, Kosovo i drugi silom izgubili svoj suverenitet od vlastodržaca iz Moskve i Beograda. Američki republikanci u istom dokumentu se obvezuju podupirati narodne demokratske pokrete u Istočnoj Europi u njihovim naporima da vrate slobodu i nacionalnu neovisnost svojim narodima,  zalažu se za mirno razdvajanje naroda i okupiranih država Sovjetskog Saveza i Jugoslavije i održavanje plebiscita o samoodređenju tih naroda.

 

Ovaj vrlo važni dokument koji su potpisali deseci uglednih američkih republikanaca predvođenih veleposlanicom Jean Kirkpatrick, uključujući i kuvajtskog princa Sauda Al Sabaha, u značajnoj je mjeri načeo dotadašnju monolitnost Bushove administracije u pogledu održanja Jugoslavije pod svaku cijenu.

 

Osim toga, to je bio prvi jasan signal da se odnos vladajuće Republikanske stranke bitno mijenja primjenom politike  jednakog tretmana prema sovjetskoj i jugoslavenskoj federaciji, što  ranije nikada nije bio slučaj, jer je Jugoslavija uživala do tog trenutka ekskluzivni, povlašteni tretman.

 

Druga stvar, podjednako značajna i koja je predstavljala povijesnu prekretnicu u odnosu na ranije držanje američkih vladajućih garnitura, jest javno podupiranje mirnog razlaza Jugoslavije i Sovjetskog Saveza i ostvarenje nezavisnosti federalnih republika.

 

Kamo sreće da je zlosretni Georg Bush stariji kao ondašnji američki predsjednik poslušao ovaj zahtjev svoje daleko pametnije i iskusnije stranačke kolegice iz administracije predsjednika Reagana, kojem je on bio zamjenik, pa se balkansko krvoproliće  uopće ne bi  dogodilo ili bi bilo spriječeno u začetku. U Beogradu naime, nije sjedio Mihail Gorbačov, već Slobodan Milošević.

 

Na kraju, velika hvala i počast veleposlanici Jean Kirkpatrick što je uložila svoj golemi ugled i međunarodno priznati autoritet za slobodu hrvatskog i drugih porobljenih naroda. Neka joj svemogući Bog udijeli mir i nagradu u vječnom životu, a buduća slobodna i demokratska Hrvatska sigurno će odati  zasluženu počast uspomeni na ovu veliku Amerikanku i braniteljicu slobode i ljudskih prava.