«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

13. prosinac 2006.

 

 

MESIĆ TREBA OPOZVATI GALIĆEVU KANDIDATURU ZA VELEPOSLANIKA U PARIZU- JER JE KAO VISOKO ODLIKOVANI KOMUNISTIČKI KADAR, NEKAD I DANAS, OSTAO NEPRIJATELJ DEMOKRACIJE!

 

Glavni ravnatelj Mirko Galić zaista ima problema s istinom koju cenzurira, a svjedoke i glasnike istine miče s Hrvatske radio-televizije i kažnjava ih, dok neke ugledne osobe iz javnog i političkog života godinama ne pušta kao goste na HRT, kao da se radi o njegovu privatnom feudalnom lenu. Kako si on zamišlja da kao mogući veleposlanik predsjednika Republike Hrvatske u Republici Francuskoj predstavlja hrvatski narod? Galić je u svome mandatu servirao velike laži o hrvatskoj političkoj stvarnosti,  forsira rehabilitaciju krvnika Tita i totalitarnog titoizma, što je nezabilježeno u bilo kojoj tranzicijskoj zemlji nakon pada Berlinskog zida, osim u Ruskoj Federaciji, i u Republici Hrvatskoj. Misli li gospodin Galić obmanjivati francusku vladu  kao što laže hrvatski narod? Nevjerojatno zvuči vijest da je predsjednik Programskog vijeća HRT-a glavnom ravnatelju Galiću postavio pitanje, odlazi li u diplomaciju (iako nije obrazovan za diplomaciju). Galićev odgovor bio je, da kandidata za veleposlanika potvrđuju obje zemlje, zemlja iz koje dolazi, i zemlja u koju odlazi. Nadamo se da Mirko Galić neće nikamo otići, a kamoli za hrvatskoga veleposlanika u Pariz. Galić bi trebao odletjeti sa Hrvatske radio-televizije, pa onda kao umirovljenik može putovati u turističkom aranžmanu gdje želi, tako i u Pariz, ali na račun svog vlastitog džepa, a ne na račun pretplatnika Hrvatske radio-televizije ili državnog proračuna RH.

 

Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma je u svom priopćenju, koje je objavljeno 8. prosinca 2006. u broju tjednika za kulturu “Hrvatsko slovo”, naveo da Mirku Galiću nije mjesto u diplomaciji, nego pred saborskim istražnim povjerenstvom: “(…) HTV sustavno krši Rezoluciju 1481 Vijeća Europe /o osudi zločina komunizma/, te za cenzuru sumnjičimo glavnog ravnatelja Mirka Galića, i smatramo nedopustivim da se njegova protuustavna cenzorska politika nagradi veleposlaničkim mjestom u Parizu (…)”  “Jutarnji list” od 11. prosinca 2006. prenosi u članku “Jednoglasna osuda suspenzija na HTV-u” mišljenje hrvatskih političara i predstavnika parlamentarnih stranaka da je Galićeva suspenzija trojice novinara, spikera vijesti i voditelja emisija Hrvatske televizije, Družijanića, Rotima i  Štefanića, nedopustiva. Damir Kajin iz IDS-a čak je izjavio, da je Galićev pokušaj kažnjavanja trojice novinara “vraćanje u doba cenzure devedesetih godina”. Panika Mirka Galića očitava se, ne samo zbog cenzure koju sustavno provodi već godinama, nego i zbog njegove izjave, da Ravnateljstvo HRT-a na čelu s njim i glavnom urednicom Marijom Nemčić i Miroslavom Lilićem, nije navodno suspendiralo novinare, nego ih prijavilo Etičkom povjerenstvu HRT-a, jer da 10. prosinca navodno nisu profesionalno odradili svoj posao u vezi emitirane videosnimke na kojoj tadašnji dopredsjednik HDZ-a Stjepan Mesić, aktualni predsjednik Republike, u Australiji 1992. pred hrvatskim iseljenicima veliča NDH. U čemu su novinari pogriješili? “Grijeh” suspendiranih novinara sastoji se samo u tome da su prenijeli videosnimku s Mesićevim proustaškim govorom koji je objavio jedan internetski portal. Neki Mesićevi novinari i plaćenici  pokušavaju objavu Mesićeva kontroverznog govora žigosati kao “podmetanje predsjedniku”, štoje apsurd, jer i dijete u školi odgovara za izgovorenu riječ, na pr. na usmenom ispitu, a kamoli odrasla i zrela osoba, uz to i političar Stjepan Mesić. Druga stvar je, što se hrvatska javnost, možda ne i prvi puta, uvjerila u predsjednikovu dvoličnost, koji druge optužuje da su “ustašoidi”, a svoju “ustašoidnost” iz prve polovice devedesetih godina “antifašistički” predsjednik ne spominje. Uglavnom, Galićev napad na trojicu novinara koji su izvještavali o istini, osudili su novinari Saša Kopljar, Branka Kamenski, Hloverka Novak Srzić, Mirjana Rakić i Aleksandar Stanković, te HSLS, SDP, IDS, HSP1861. i HDZ, čak i predsjednik Mesić koji je Mirka Galića predvidio za budućeg veleposlanika pri Elizejskoj palači. Hoće li sada predsjednik Mesić biti konzekventan i povući Galićevu kandidaturu i moguću akreditaciju za hrvatskog veleposlanika?

 

I Tihomir Ladišić stradao zbog istine, kao sada njegov nasljednik Štefanić

 

Da se ne radi o Galićevu slučajnom ili usamljenom činu kažnjavanja novinara medijske kuće kojom ravna svjedoči svojevremeni, ne tako davni Galićev obračun s novinarom Tihomirom Ladišićem 2005. godine, koji je suspendiran, i poslije smijenjen s mjesta voditelja emisije „Otvoreno“, samo zato što je prenio istinitu vijest, da je, naime, svojedobno „Zapovjednik HVO u Kiseljaku, Ivica Rajić, granatirao UNPROFOR i opkoljeno Sarajevo“. Navedena informacija ima svoj izvor u službenom dokumentu hrvatske vojno-obavještajne službe, ali Mirko Galić ne priznaje istinu kada ona ne odgovara određenim političkim krugovima u Republici Hrvatskoj. (Sada je suspendiran i od vodstva HRT-a kritizirani Ladišićev zamjenik Štefanić.) Kuriozitet i sramota je istina, da Ivica Račan nakon Ladišićeve smjene i kazne uopće nije protestirao, iako je g. T. Ladišić bio glasnogovornik njegove predizborne koalicije 2000. godine (Račan-Budiša). Mirko Galić je Ladišića nakon što ga je smijenio poslao kao dopisnika u ratnu zonu Iraka, taman da pogine, dok Galić misli ići u mirne vode grada na Seini.

 

Odgovornost Mirka Galića u vezi ušutkivanja novinara je ogromna, i ima dalekosežne posljedice: novinari se sve rjeđe usuđuju  govoriti, pa čak i prenositi notorne političke povijesne činjenice i istinu ! Do kada će vladati diktatura Mirka Galića, u ime nekih političkih vladajućih krugova ? Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je Galićev napad na trojicu novinara. Hoće li Galić pod tim uvjetima nastaviti biti glavnim ravnateljem, ili je dovoljna isprika kao kod predsjednika Mesića, pa da sve ide dalje kao da se ništa nije dogodilo? Europska komisija sve pažljivo prati što se događa oko i na Hrvatskoj radio-televiziji, jer objektivna i javna TV čini jedan od stupova demokracije, a u Republici Hrvatskoj se zbog laži visokih državnih dužnosnika pred Europskom komisijom, zbog korupcije i nereformiranog pravosuđa urušavaju svi stupovi na kojima počiva demokracija u Republici Hrvatskoj. Nije slučajno da su takoreći svi akteri korupcije i skandala u Republici Hrvatskoj, kao i ovaj najnoviji skandal s Mirkom Galićem, povezani sa činjenicom da predstavljaju bivše komuniste.

 

I Mirko je svojedobno bio u zagrebačkom jednoumnom tjedniku “Danas” glasnogovornik CK SKH i novinar ovisan od komunističke partije, čiji je bio istaknuti kadar, pa je u doba Tita, ne slučajno, Partija Galića odlikovala za pisanja protiv takozvanog hrvatskog nacionalizma Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom. 

 

Unatoč tome što je bio i dugogodišnji dopisnik iz Pariza, na poslu na kojemu zasigurno nije malo zarađivao, kao što ni sada kao gl. ravnatelj HRT-a ne zarađuje crkavicu, nije usvojio abecedu demokracije i slobode medija, jer, cenzura je u pravilu nepojmljiva s demokratskim društvom ! U Republici Hrvatskoj u pravilu vlada cenzura !