«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

18. prosinac 2006.

 

 

   RADIO 101 NAGRAĐEN ZA CENZURU!

 

Obilježavajući 35. godišnjicu sloma Hrvatskog proljeća pod pokroviteljstvom građanina predsjednika, Centar za demokraciju i pravo «Miko Tripalo» kojeg vodi dr Josip Kregar, dodijelio je nagradu za doprinos u razvoju demokratizacije popularnom Radiju 101, dok je Mesić ocijenio da je «Hrvatsko proljeće bilo istinski demokratski pokret».  Zanimljivo, Radio 101 vrlo selektivno i rigidno shvaća slobodu javnog priopćavanja puštajući preko svojih radio valova samo istomišljenike ili sličnomišljenike, pretežno osobe koje vuku svoje svjetonazore i djelovanje iz SKH-SDP okružja ili iz HNS-a Šuvarove štićenice Vesne Pusić, odnosno,  predstavnike vlasti i njihove satelite.

 

Kolika je stvarna ne-sloboda koja upravlja valovima Radija 101 pokazalo se je i nedavno kada je njihov gost SDP-ovac Slavko Linić osuo paljbu neistina po Dobroslavu Paragi, a ovoga redakcija «slavnog» Radija ne samo da  zadnjih desetak godina  gotovo  nijednom nije ugostila, već mu zabranjuje kao i Hrvatskoj stranci prava 1861. zakonom zajamčenu objavu ispravka grubih insinuacija i kleveta sa kojima ih je počastio bivši komunistički apartčik.

 

Uzgred, zanimljive su ocjene građanina predsjednika i  odnedavno «velikog filoustaše» o Hrvatskom proljeću, odnosno,  takozvanom masovnom pokretu iz 1971. godine, kao demokratskom pokretu, budući da je sva ranija Mesićeva djelatnost bila uperena protiv tog pokreta, sa ciljem da ga se onemogući ili silom uguši.

 

Naime, on je nekoliko godina ranije, 1967. godine, zahtjevao na sjednici Sabora, da se pohapse potpisnici i raspuste ustanove koje su poduprle i napisale temeljni dokument Hrvatskog proljeća, odnosno poznatu Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Kada je predsjednik HSP-a Paraga javno zatražio u rujnu 1992. partijske biografije Mesića, Manolića i Tuđmana na sjednici Hrvatskog sabora a s obzirom na njihovu raniju represivnu i boljševičku djelatnost, «veliki i dosljedni» građanin predsjednik i ondašnji predsjednik Sabora Mesić, grubo mu je oduzeo riječ i isključio mikrofon pred kamerama HTV-a. Radi povijesne istine, treba napomenuti da je jedan budući glasoviti hrvatski pjesnik, disident i političar, potajice, kao pravi Juda, odnio tekst Deklaracije, prije nego što je ona uopće ugledala svjetlo dana, u Beograd srpskom i jugoslavenskom partijskom i državnom vodstvu, tako da je Partija u Beogradu znala za Deklaraciju i prije nego li neki potpisnici tog dokumenta u Zagrebu.  No, zbog sveprisutne cenzure i neslobode javnih medija u Republici Hrvatskoj, o takvim stvarima i temama ni dan današnji se u Hrvatskoj ne može javno raspravljati, ali zato ulogu dežurnih čuvara demokracije i slobode govora imaju po zadatku komunistički komesari,  jugoudbaši, njihovi doušnici ili njihova djeca i unuci. U nastavku donosimo tekst ispravka koji Radio 101, koji se nepravedno i neosnovano naziva nekakvim svjetionikom demokracije i građanskog društva, nije objavio niti dva mjeseca nakon upućivanja.

 

RADIO 101 CENZURIRA ISTINU

 

U tjednoj emisiji Radija 101 «Intervju tjedna» emitiranoj u subotu 14. listopada 2006. godine, saborski zastupnik i bivši dugogodišnji gradonačelnik Rijeke gospodin Slavko Linić  dezinformirao je najširu slušateljsku javnost svojim odgovorom na pitanje jednog anonimnog slušatelja «...zašto na izborima ne bi išli u koaliciju sa strankom Dobroslava Parage, koja se od početka bori protiv lopovluka i sudskih odluka kojima im je oduzet status parlamentarne stranke, a tridesetak članova te stranke je poubijano baš zbog suprotstavljanja državnom kriminalu...»

U svojem nevjerojatnom odgovoru gospodin Linić je izjavio «...da njegova stranka ne vidi Paragine aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala i da je gospodin Paraga bio okrenut nekim tradicijama koje su neprihvatljive za SDP kao što su pitanje ustaštva, desničarenja ili glorificiranja NDH, dok je Đapić u tom dijelu promijenio svoje ponašanje pa je sa njim SDP pokušao napraviti koaliciju...»

 

Gospodin Linić izgleda kao da je prespavao zadnjih 13 godina u Hrvatskoj, jer kako drukčije objasniti činjenicu da se on ne sjeća ili je zaboravio da su HSP 1861. i Dobroslav Paraga podnijeli protiv osumnjičenih počinitelja organiziranog kriminala,  zloporabe položaja, pljačke ili ratnih zločina gotovo četrdeset kaznenih prijava Državnom odvjetništvu, dakle,  protiv  osoba kao što su Vice Vukojević, Smiljko Sokol, Mate Boban, Vladimir Šeks, Gojko Šušak, Franjo Tuđman, Valentin Ćorić, Ivan Penić, Miroslav Kutle, Zlatko Canjuga, Ante Đapić i Boris Kandare, Josip Manolić, Hrvoje Šarinić, Mladen Naletilić Tuta, Vinko Sindičić, Stjepan Hršak, Josip Perković, Zdravko Mustač, Milka Planinc,  Goran Granić, Ingrid Antričević Marinović, Obrad Kosovac i drugi.

 

Neshvatljiv je i drugi grubi previd gospodina Linića kada je crnokošuljaštvo i ustašonostalgičarstvo Ante Đapića imputirao Hrvatskoj stranci prava 1861., zaboravljajući da je u ime njegove stranke SDP-a Tonino Picula  davne 1995. godine pozdravio naš stranački Sabor.

 

Zar je gospodin Linić mogao zaboraviti da je Paraga u ime HSP-a  bio gost na stranačkoj konvenciji SDP-a 1996. godine na zagrebačkom Velesajmu. Nemoguće je da je zaboravio da su SDP i HSP 1861. bili u sedmeročlanoj pobjedničkoj stranačkoj koaliciji u Zagrebu 1995. godine!

 

Zar je Linić zaboravio da je kao gradonačelnik Rijeke službeno primio   delegaciju HSP 1861. predvođenu sa predsjednikom Paragom u riječkom gradskom poglavarstvu u ljeti 1998. godine.

 

Zar je zaboravio crnokošuljaški Đapićev miting ulicama Rijeke u svibnju 1999. godine uz povike «kada Đapić dođe na vlast, Linić će morati iseliti iz Rijeke» i oštru javnu osudu tog Đapićevog marša na Rijeku od strane HSP 1861.

 

Gospodin Linić u teškom je raskoraku sa elementarnim činjenicama, pa se je njegovoj stranci SDP-u i mogla dogoditi koalicija sa Đapićem, koju su ubrzo morali raskinuti. Na kraju, za utjehu gospodinu Liniću: dok ne dođu novi ljudi i preuzmu SDP i izbace iz njega komuniste, Linić se ne mora bojati da će se ikada dogoditi bilo kakva koalicija između HSP 1861. i SDP-a.