«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

21. prosinac 2006.

 

BOŽIĆNI BIJEG DOKTORA IZOKRETANJA U “SAMODOPRINOS” ZA RAZMINIRAVANJE HRVATSKE!

 

U pomanjkanju bilo kakve političke vizije, gospodarske strategije, i socijalne i demografske politike, a nakon pljuske koju je dobio od Europske komisije godišnjim izvješćem o napretku reformi u Republici Hrvatskoj, u kojemu je konstatirano da je Sanaderova vlada praktički obmanula vladu Europske Unije, jer nikakve učinkovite reforme nisu provedene, posebno u korumpiranom pravosuđu, “DOKTOR IZOKRETANJA”, nadimak koji je Sanaderu nadjenuo ugledni svjetski “Wall Street Journal”, brzo se dosjetio u pomoć pozvati hrvatsku javnost, kako bi javnost brzo zaboravila kritike iz Europe na njegov račun, i šuplju vladinu politiku razminiravanja Hrvatske. Tako “doktor izokretanja” postaje preko noći premijer-humanitarac. Dok je Svjetska banka objavila porazne rezultate po Sanaderovu gospodarsku politiku i reformu pravosuđa, svrstavajući Hrvatsku na 124. mjesto za “Perspektive za poslovanje” (Bugarska na 54., a Srbija na 68. mjestu), a po “Stupnju zaštite investicija” na još gore 156. mjesto od mogućih 175 mjesta (Bugarska na 33., a Srbija na 60. mjestu), dr. Ivo Sanader nastupa na humanitarnom koncertu za prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga od građana za razminiravanje Hrvatske.

 

Nije prvi puta da jedna vlada Republike Hrvatske njenim građanima dva puta naplaćuje jednu te istu stvar, uz užasno visoki porez, himalajske prireze i raznorazne dadžbine koje su možda postojale samo u Osmanskom Carstvu, a i tada se među Turcima znao nekakav red, a investicije i ulaganje osobno je jamčio sultan, kao na pr. jamstvo  trgovcima Dubrovačke Republike za slobodnom trgovinom. (Naš “sultan-građanin” ne može jamčiti što je jučer rekao na nekom skupu, kao 1992. u Australiji, a kamoli da može jamčiti zaštitu investicija.)

 

Dužnost je vlade Republike Hrvatske, s jedne strane, Republici Srbiji naplatiti ratnu štetu, i iz ratne štete izdvojiti novac za razminiranje Republike Hrvatske, a dok se to ne dogodi, s druge strane je vlada dužna iz državnog proračuna izdvajati sredstva za razminiravanje, a ne, u nedostatku uredne fiskalne politike, u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća, novac uzimati od građana, makar i na dragovoljnoj građanskoj osnovi. Hrvatski građani su, ne jednom, u Republici Hrvatskoj pokazali visoki stupanj solidarnosti, i iz svojih skromnih primanja donirali za mnogobrojne humanitarne akcije. Iskorištavati dobrotu građana prevršilo je svaku mjeru, i predstavlja besramnu manipluaciju stanovništvom. K tomu su neke javne osobe, koje su sa premijerom prikupljale 20. prosinca novčane priloge u emisiji 1. programa Hrvatske televizije, “mir2” (telefonski poziv za razminiranje pola četvornog metra miniranog terena), sve samo ne humanitarci, poput bračnog para Račan-Pleština, odvjetnika od nepravomoćno osuđenog H. Petrača, Ante Nobilo (čiji je klijent prijetio premijeru “Smradaneru”, a sada i sucu, da ne kažemo kakvome), zatim, glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić (sjedio u emisiji pored Sanadera), župan i bivši ministar u sukobu interesa Radimir Čačić (HNS), uglavnom, birana politička elita i aktualni i potencijalni Sanaderovi koalicijski partneri poput Zlatka Frišćića itd. Nedostajao je jedino lažni magistar Anto Đapić, koji je 19. prosinca 2006. u “Radnom ručku” Hrvatske televizije ustrašeno komentirao mafijaško ubojstvo u Osijeku, naglasivši da je to prvo takvo ubojstvo otkad je on gradonačelnik, a zaboravio reći – ne i posljednje! Kakvo podzemlje, takav i korumpirani gradonačelnik, za kojeg postoje sumnje da mu je osječki stan upravo i kupilo osječko podzemlje.

 

Na kraju, sjetimo se kako su pirotehničari državnog poduzeća za razminiravanje morali pred Banskim dvorima nekoliko puta prosvjedovati zbog mizerno niskih plaća i socijalnog statusa – što je slika i prilika svake vlade, pa i Sanaderove, jer, da su dosadašnje vlade primjereno tretirale pirotehničare, i vodile ozbiljnu državnu politiku razminiravanja, Republika Hrvatska bi već davno bila zemlje slobodna od mina. Zar nije (nesposobni) Dražen Budiša stajao na čelu državnog povjerenstva za razminiravanje, da bi danas javnost morala prikupljati novac za razminiravanje, što neodoljivo podsjeća na  svojedobni jugoslavenski “samodoprinos”, ali što ne čudi, jer vlastodršci su isti danas kao i tada – bivši komunisti.

 

Ono što spada u super-sramotu političke balkanske elite Republike Hrvatske je, da je hrvatski branitelj, koji je 1991. sa ručnom raketom zemlja-zrak u šibenskom akvatoriju, za vrijeme velikosrpske agresije, srušio dva jugoslavenska ratna zrakoplova („oba dva su pala, oba dva…”, kasnije tragično poginuo kao pirotehničar prilikom razminiravanja. Kao da su hrvatski branitelji dobri jedino kad treba ginut, dok Sanader, Račan i društvo nisu spremni ni za što – jednostavno su nesposobni za sve (osim kad treba lagati), tako da je demokratska smjena današnje “elite” moralna dužnost svakog punoljetnog pojedinca, ove, u temeljima minirane, zemlje – prije nego što balkansko bure baruta ponovo eksplodira i raznese zemlju, njene ljude, i pola Europe !