«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

21. prosinac 1990. – 21. prosinac 2006.

 

Prosvjed građana i Hrvatske stranke prava na čelu sa Dobroslavom Paragom protiv konfederalne Jugoslavije i Hrvatske demokratske zajednice

 

GOSPODO IZ SABORA,

DONESITE DEKLARACIJU O NEZAVISNOSTI !

 

Dana 22. prosinca 1990. godine  Tuđmanova većina (HDZ) u Saboru Republike Hrvatske proglasila je novi demokratski Ustav RH. Hrvatska stranka prava je uoči proglašenja ustava prosvjedovala na miroljubivim demonstracijama na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, jer su Franjo Tuđman, Josip Manolić, Stjepan Mesić i Vladimir Šeks Ustav temeljili na komunističkoj skupštini ZAVNOH, jednog partizanskog državnog tijela pod čijim simbolom crvene zvijezde petokrake su titoisti ubijali nedužne Hrvate na Bleiburgu i Križnom putu poslije završetka Drugog svjetskog rata. Umjesto da izvrši dekomunizaciju hrvatskog društva, Franjo Tuđman je izvršio tajkunizaciju komunista, a u državne institucije zaposlio bivše komuniste, sadašnje komuniste, dotadašnje udbaše i kosovce (djelatnike jugoslavenskih tajnih službi i totalitarne državne sigurnosti), kao i njihove suradnike odnosno doušnike Udbe, kojih je za vrijeme Jugoslavije u Hrvatskoj bilo preko 200 tisuća. Takva Tuđmanova kadrovska politika nije ulijevala nade pravašima (demokratima), koji su se za obranu Hrvatske počeli sami pripremati, osnovavši Hrvatske obrambene snage (HOS), ne vjerujući titoističkom generalu Franji Tuđmanu. Prosvjed Hrvatske stranke prava na dan proglašenja Ustava RH bio je snažni prosvjed protiv mogućnosti formiranja treće Jugoslavije, koju je Ustav Republike Hrvatske odredio kao jednu od mogućnosti.

 

 

“Poštovani skupe!

 

U ime Hrvatske stranke prava i Hrvatskog državotvornog pokreta pozdravljam vas na ovom skupu koji je prosvjed protiv nametnutog, novog konfederalnog ustava kojeg bi sutra trebao izglasati hrvatski Sabor.

 

Moram vas obavijestiti da su nadležne vlasti u Zagrebu izdale naredbu s kojom zabranjuju ovaj skup. Doveli su ovdje policijske odrede, a i sada traže isključenje razglasa, ali ja im kažem s ovoga skupa da niti naredbe policije, niti vojna okupacija, niti specijalci – nitko neće zaustaviti hrvatski narod u njegovom pohodu prema slobodi i nezavisnoj državi Hrvatskoj.

 

Mi, ovdje okupljeni, tražimo da hrvatski Sabor raspiše referendum, da dopusti hrvatskom narodu da se sam izjasni da li želi svoju državu – nezavisnu državu, ili želi ostati u tamnici naroda koja se zove i koja će biti nova, treća Jugoslavija…(inspektori policije provaljuju u privatni obiteljski stan i u tom trenutki iskapčaju razglas iz električne mreže; okupljeni prosvjednici zvižde, a D. Paraga uzima megafon i nastavlja govor)… Nalazimo se na trgu na kojem je hrvatski narod palio mađarske zastave, okupljao se na demonstracije i ustanke protiv okupatora, protiv svih porobljivača Hrvatske. Mi smo danas došli na ovaj trg da kažemo:

 

Gospodo u hrvatskom Saboru !  Nemate mandat izručiti hrvatski narod u treću Jugoslaviju !  Nitko nema bianco mjenicu da stvara nagodbe s Beogradom. Mi želimo slobodu i nezavisnost. Jugoslavija je grobnica hrvatskog naroda – ona mora umrijeti da bi hrvatski narod mogao živjeti. Prikupili smo više od pola milijuna potpisa na inicijativu Hrvatske stranke prava da bi dokazali hrvatskom narodu da još ima samosvijesti, da još ima priliku da dođe do svojih prava, do svojih nacionalnih sloboda koje danas mnogi u Istočnoj Europi već ostvaruju, a nas se želi zaustaviti i zakočiti.

 

Mi smo tražili raspisivanje referenduma o hrvatskoj nezavisnosti i bili smo odbijeni od one stare komunističke boljševičke tiranije, ali nažalost, mi danas ovdje pred vama na najbolji način možemo posvjedočiti da nas odbijaju i ne žele čuti niti nove (hrvatske, op.a.) vlasti. Ne žele da hrvatski narod dođe do svoje nezavisne države, a mi im s ovog mjesta poručujemo: Idite, ako ste hrvatsko vrhovništvo i ako ste suvereni u Knin, pa oslobađajte Hrvate u Kninu…

 

…Ima u hrvatskom narodu još dovoljno junaka, još dovoljno boraca koji mogu pokazati volju i stvarati htijenje hrvatskog naroda prema slobodi i nezavisnosti.

 

Ako nas plašite sa svojom vojskom, sa Jugoslavenskom narodnom armijom, mi vam poručujemo: Ne, nema te sile od Beograda do Moskve koja može zaustaviti hrvatski narod na putu prema slobodnoj i nezavisnoj državi Hrvatskoj. Ako nas plašite s Kninom, mi smo spremni cijelu Hrvatsku, pa i tamnicu naroda Jugoslaviju pretvoriti u jedan veliki Knin da bi došli do svoje slobode i svoje nezavisne države.

 

Plašite nas s vojskom i policijom, okupirali ste ovaj trg, niste nam dali donijeti niti transparente na ovaj trg. Molimo vas, ako smijete, nasrnite šmrkovima i silom – nećete proći.

 

Mnoge su gazili i htjeli zaustaviti u pohodu prema slobodi, ali ti satrapi danas završavaju na gradskim smetlištima. Mi smo vidjeli po Istočnoj Europi kako su završile diktature, i mi s ovog mjesta poručujemo i ovoj diktaturi i onoj preko Drine: Nećete više uspjeti, nećete zaustaviti hrvatski narod. Ima u nama još Zrinskih i Frankopana, ima u nama još Starčevića i Radića i nećemo zaboraviti nikada boriti se na onaj način na koji su se oni borili. Ovdje su pale žrtve za nezavisnu državu, ovdje je narod dočekao nezavisnu državu Hrvatsku i dočekati će je opet.

 

Mi tražimo danas od hrvatskog Sabora da ne učini katastrofu već sutra, da ne izruči Hrvatsku i hrvatski narod ponovno na giljotinu u treću Jugoslaviju, na nove Bleiburge i Jazovke  (stratišta hrvatskog naroda upriličena od jugokomunista).

 

Mi tražimo da sutra hrvatski Sabor umjesto ulaska u konfederalnu Jugoslaviju proglasi nezavisnu državu Hrvatsku. Ako to ne učini, neka zaustavi izglasavanje tog konfederanog ustava koji je nametnut, oktroirani ustav, kojeg ne želi hrvatski narod. Neka dopusti hrvatskom narodu referendum ili plebiscit, onakav kakav je u Sloveniji, da se vidi da je ta volja jedino nezavisna država Hrvatska, a nikakva Jugoslavija.

 

Ako to ne učine, osuditi će ih ne samo povijest, nego i čitav hrvatski narod. Ako sklope ovaj sporazum, ako sklope pakt o trećoj Jugoslaviji, bit će sljepiji od onih gusaka koje su otišle u maglu 1918. godine. Tada se još nije znalo. Znali su samo neki proroci kao Ante Starčević što znači Jugoslavija. Jugoslavija je despocija, a despocije se ne popravljaju nego propadaju. Nemojte popravljati ono što treba završiti na đubrištu. Prekinite s okupacijom Hrvatske. Donesite Deklaraciju o nezavisnosti!

 

Živjela nezavisna država Hrvatska!  Živjela sloboda hrvatskog naroda!

 

Predsjednik Hrvatske stranke prava, Dobroslav PARAGA, u Zagrebu, 21. prosinca 1990.

 

(Dana 2. srpnja 1990. je pobunjenički velikorbski režim u gradu Kninu proglasio ilegalnu teritorijalno-političku autonomiju, i počeo šikanirati hrvatske građane Knina i Dalmatinske Zagore i priječiti prolaz hrvatskoj policiji kroz Knin, kojega su uz pomoć Beograda počeli kontrolirati pomoću odmetnutih policajaca srpske nacionalnosti, dok je vrhovništvo u Zagrebu sudbinski promatralo dramatične događaje. Dana 17. kolovoza 1990. počela je otvorena oružana agresija pobunjenih Srba na Republiku Hrvatsku. Dana 25. lipnja 1991. je Sabor Republike Hrvatske, na pritisak predsjednika Hrvatske stranke prava D. Parage, i hrvatske javnosti, proglasio državnu nezavisnost Republike Hrvatske i samostalnost od SFR Jugoslavije.)