Vjesnik: 03. 01. 2002.

BiH po korumpiranosti na vrhu europske ljestvice

Zlatko Lagumdžija najavio je da će tijekom 2002. godine bosansko-hercegovačke vlasti intenzivirati borbu protiv korupcije, ali da će istodobno od Vijeća za implementaciju mira zatražiti i odgovornost predstavnika međunarodne zajednice

SARAJEVO, 2. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija najavio je da će tijekom 2002. godine bosansko-hercegovačke vlasti intenzivirati borbu protiv korupcije, ali da će istodobno od Vijeća za implementaciju mira zatražiti i odgovornost predstavnika međunarodne zajednice, posebno Petritscheva ureda, u onim slučajevima gdje njihove široke ovlasti onemogućavaju lokalne političare da rade na rješavanju ovog problema.

Po izvješćima međunarodnih organizacija koje se bave ovim pitanjem, primjerice Freedom Housea, BiH je po raširenosti korupcije na vrhu europske ljestvice, u konkurenciji s državama nastalim raspadom bivšeg Sovjetskog Saveza, Albanijom, Makedonijom, SR Jugoslavijom i drugima.

Lagumdžija koji osim predsjedanja Vijećem ministara BiH obnaša i dužnost ministra vanjskih poslova, a predsjednik je i najjače od vladajućih stranaka, SDP-a, ponudio je da se na uzorku od 10 dosad neprocesuiranih slučajeva navodne korupcije, a o kojim se piše i govori u javnosti, utvrdi tko zapravo ne radi svoj posao. Policija, tužiteljstva ili sudovi.

»Neka se prvo istraže slučajevi u kojima su eventualno umiješani članovi moje stranke, SDP-a«, rekao je.

Ako se pokaže da je problem tamo gdje mi možemo intervenirati, smijenit ćemo te ljude, kazao je Lagumdžija, upozoravajući da vlasti ne mogu maknuti suce i tužitelje koji rade loše svoj posao.

»Objektivno, tužiteljstvo i sudstvo bili su vrlo često usko grlo za veliki broj kaznenih prijava koje se ne procesuiraju. Mnogo toga još uvijek stoji u sudskim spisima, ali ja vjerujem, neću da se ovo protumači kao pritisak na pravosuđe, da će i tu doći do promjena. Tužiteljstvo i sudstvo neće se moći ponašati kako su se ponašali u zadnjih godinu dana«, tvrdi Lagumdžija u novogodišnjem intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.

Još od preuzimanja vlasti početkom prošle godine, Alijansa predvođena SDP-om nastoji dokazati da je razlog neispunjenja predizbornih obećanja po kojima će se odmah i oštro krenuti u borbu protiv korupcije te da će bitka protiv kriminala započeti lovom na »najkrupnije ribe«, zapravo u neefikasnosti pravosuđa. Kritike su najčešće upućene međunarodnoj zajednici u BiH čiji su predstavnici, promovirajući načelo nezavisnog sudstva, nametnuli takve zakone po kojima vladajuće stranke ne mogu kao ranije raditi pritisak na suce i tužitelje. U pravosudnim krugovima ovo je dočekano s velikim olakšanjem, sarajevski županijski tužitelj Mustafa Bisić potvrdio nam je da se sada radi s mnogo manje pritiska, no reformska administracija Alijanse za demokratske promjene očito i nije baš oduševljena što ne može izravno intervenirati u ovoj oblasti.

2002. je u BiH izborna godina. Sada vladajućim strankama, posebno SDP-u koji na listopadskim izborima ima velike ambicije, posebno je važno se ne stekne dojam kako su iznevjerena neka od glavnih obećanja pred prošle izbore, jer bi to birači mogli nemislosrdno kazniti.

Alenko Zornija