Slobodna Dalmacija: 03. 01. 2002.

NOVE CIJENE U PUTNIČKOM PRIJEVOZU NA HRVATSKIM ŽELJEZNICAMA

Vlakom skuplje 10 posto

Piše: B. BABIĆ

ZAGREB — Ministarstvo gospodarstva RH odobrilo je Hrvatskim željeznicama da povećaju cijene karata u putničkom prijevozu za 10 posto. Primjena novih cijena započela je s 1. siječnjem 2002. godine. Obrazlažući taj nepopularni čin, u HŽ-u ističu kako su ih na taj korak nagnali višestruki razlozi: povećane cijene tekućih goriva i maziva, elektronergije, cijene održavanja prometnih sredstava i rezervnih dijelova, kao i poskupljenje ostalih usluga vezanih uz održavanje prometa uopće.

Najveći skok cijena zabilježen je kod tekućih maziva i goriva, i to 12 posto samo od siječnja do listopada 2001. godine u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini, opravdavaju se u HŽ-u te ističu kako su istodobno i svojim zaposlenicima smanjili dosadašnje povlastice u prijevozu. Neograničeni broj povlaštenih vožnji aktivnim je zaposlenicima smanjen na 10 povlaštenih i dvije besplatne, dok je članovima obitelji ostavljeno pravo na samo pet povlaštenih vožnji u jednoj kalendarskoj godini.

Argumentima HŽ-a do sada se suprotstavio tek Ivo Čović, predsjednik Uprave HEP-a. Braneći poziciju vlastite kuće, Čović opovrgava tvrdnje HŽ-a da je poskupljenje uvjetovano i višim cijenama struje te podsjeća kako je HEP u listopadu 2000. godine zapravo za velike potrošače snizio cijenu za čak osam posto.