Slobodna Dalmacija: 03. 01. 2002.

PREKID PREDBLAGDANSKE SJEDNICE ZAGREBAČKOG POGLAVARSTVA SLUTI NA RAZDOR MEĐU VLADAJUĆIMA

SDP I HNS U RATU?!

Sijevale su iskre i ranije, no prekid sjednice Poglavarstva na Staru godinu nedvojbeno sluti na sve jači razdor među koalicijskim partnerima koji drže vlast u hrvatskoj metropoli, SDP-u i HNS-u

Piše: Božica BABIĆ

Nisu skupa ni šest mjeseci, a neslaganja među njima sve su očitija. Sijevale su iskre i ranije, no prekid sjednice Poglavarstva na Staru godinu nedvojbeno sluti na sve jači razdor među koalicijskim partnerima koji drže vlast u hrvatskoj metropoli, SDP-u i HNS-u. Da će, za njihova mandata u Zagrebu biti i te kako vruće, dalo se zapravo naslutiti još i prije nego je ustoličeno aktualno Poglavarstvo. Kada je, u rano proljeće 2000. godine, metropola zbijala oporbene snage da bi u izvanrednom izbornom krugu porazila HDZ iz šesteročlanoga je koalicijskog lanca, zbog neusuglašenih interesa ispala Hrvatska narodna stranka. SDP je uz bočnu potporu HSLS-a, HSS-a, LS-a i ASH dobio tu izbornu bitku i mandat dug godinu dana. Narodnjaci su ostali u oporbenim klupama iz kojih su vrlo često odašiljali opravdano oštre kritičke tonove.

Drži ritam!

Sve do posljednjih redovitih lokalnih izbora, kada je biračka populacija s političke pozornice izbrisala sve ostale stranke, a narodnjake i esdepeovce gurnula u međusobni zagrljaj vlasti.

Najprije su znakovito dugo trajali pregovori o podjeli resora. Partneri su čak sklopili i sporazum kako će svatko "pokrivati" svoja područja i neće se drugome petljati u njegov dio ovlasti. Međutim, kako je godina odmicala, tako je među njima bujala nesloga. Od 27 sjednica Poglavarstva teško da su jedna ili najviše dvije okončane u mirnim tonovim i suglasju zaključaka. Sve do posljednje predblagdanske, koja je kulminirala u svjedočenju da su koalicijski partneri zapravo veliki rivali.

Za prethodnoga, jednogodišnjeg mandata gradonačelnik Milan Bandić vješto i olako je svojim tadašnjim koalicijskim partnerima nametnuo svoj ritam rada. Čitaj, odlučivanja. Bilo ih je pet, SDP je držao većinu, a preostala četvorka odgovarala je tek za jedan ili dva ureda i mandat je protjecao u miru. Što god da je gradonačelnik predložio, partneri bi uredno i bespogovorno blagoslovili. Svi su bili zadovoljni. I doista, tu godinu nije bilo nijednog, ni najsitnijega ekscesa oko raspodjele (o)vlasti u metropoli...

Narodnjaci ne žele takav trend, gotovo su papagajski tvrdili to nebrojeno puta. Međutim, unatoč tome, nikako da postane razvidno: jesu li intimno razgraničili dvojbu o svom statusu. Zbore li, a time i djeluju kao oporba ili to čine s pozicija vladajuće garniture. Kako je moguće prihvatiti pod svoj resor Ured za izgradnju grada, a istodobno prepustiti da o najskupljoj investiciji - središnjem pročišćavaču otpadnih voda, financijski teškom više od dvije milijarde kuna, brine Ured za gospodarstvo, kojim upravlja SDP?

Natječaj - a nitko ništa ne zna

Ili, prošlo ljeto. Najprije su narodnjaci odbijali, a potom prihvatili telefonsko odrađivanje, također izvanredne sjednice Poglavarstva, na kojoj je podržan Bandićev prijedlog o doniranju pola milijuna kuna za obnovu obiteljskih kuća u Derventi. Iako su u konačnici podržali taj ishitreni prijedlog, narodnjaci su naknadno održali više od jednog stranačkog skupa na kojemu su zborili o svom nezadovoljstvu!

Stoga nije iznenađenje da i posljednja prošlogodišnja sjednica Poglavarstva svjedoči o daljnjem neslaganju partnera. Ne samo da je gradonačelnik ponovno sazvao Poglavarstvo bez pravodobne pripreme (život kroji izvanredne sjednice, pravda se Bandić, a bila je riječ o poskupljenju grijanja koje ipak, zajedničkim zaključkom, nije odobreno) nego je ponovno na sceni raskol između Ureda za izgradnju, kojim kormilari Alenka Košiša-Čičin Šain i Ureda za gospodarstvo, koji pak drži Ladislav Prežigalo, osoba od iznimnoga povjerenja zagrebačkoga gradonačelnika.

Prežigalo je raspisao javni natječaj o uređenju i korištenju rijeke Save, na 30 kilometara dugoj trasi kroz Zagreb (objavljen 15. prosinca i traje do 7. siječnja), a da o tome ništa nije znala ne samo Alenka Košiša-Čičin Šain, koja skrbi o izgradnji grada, nego ni haenesova dogradonačelnica za gospodarstvo Morana Paliković-Gruden, optužuju narodnjaci esdepeovce. Zadnji dan prošle godine koalicijski partneri završili su žestokom verbalnom paljbom. Hoće li spomenuti natječaj biti kap koja će ne samo preliti čašu neslaganja nego i možda uzdrmati vlast u metropoli...