Novi list: 03. 01. 2002.

Justicija u Tuđmanovu šinjelu

Piše: Jelena LOVRlĆ

Apsolutnom nulom - tako je dobro upućeni zagrebački odvjetnik Anto Nobilo ocijenio rezultate koje je aktualna vlast u dvije godine postigla u realizaciji svoga bitnog izbornog obećanja o uspostavi funkcioniranja pravne države.

Nobilo je svoju poraznu ocjenu temeljito argumentirao. Prvo, za veliki gospodarski kriminal nema još ni jedne presude. Ni jedan od procesa protiv tajkuna nije dovršen. Započeti su postupci krenuli u krivom smjeru, pa Nobilo tvrdi da osuđujućih presuda neće ni biti. Također, ni jedan se političar ne tereti za kriminal u pretvorbi. I u procesuiranju ratnih zločina skor je apsolutna nula. Postupak za zločin ubojstva više zarobljenih Srba kod Koranskog mosta još nije završen, proces Norcu praktično nije ni započeo, bjelovarska četvorka je oslobođena, oslobođeni su i osumnjičeni za zločine kod Šibenika, ahmićka četvorka je uhićena pa puštena, “potpuno je jasno da je hrvatska vlast dopustila da Gotovina pobjegne”, poentira Nobilo te zaključuje da “danas imamo isti rezultat kao i za vrijeme HDZ-a”.

Nobilovoj opširno citiranoj ocjeni treba dodati da se, izgleda, ništa nije promijenilo ni u pogledu onoga što policija, odvjetništvo i pravosuđe smatraju potrebnim goniti. Prošlog je mjeseca, primjerice, počeo proces protiv mladića kojega je policija, svim činjenicama i logici usprkos, optužila da je bacio suzavac na novoustaše za vrijeme skupa za povratak imena Trga žrtava fašizma 1999. godine. Podsjetimo, desničari su tom prigodom, kako su već bili uobičajili, napali skup antifašista, više je građana ozlijeđeno kamenjem, udarcima, Mesića su lupili letvom po leđima, jednoj su starici kamenom razbili glavu. Na koncu su bacili i suzavac, koji im je dovitljivošću jednog mladića vraćen. Policija napad nije spriječila, zapravo se domunđavala s napadačima.

Policija i Hrvatska televizija potom su razbijački pohod crnokošuljaša pokušali prikazati kao sukob ekstremne desnice i turbo-Ijevičara. Policija je privodila sudionike antifašističkog skupa, neke su i fizički maltretirali, mladog Vanču Repca optužili su da je bacio suzavac. Mada su brojni svjedoci, snimke i činjenice govorili drugačije, žandari se nisu dali pokolebati. Nisu se povukli ni kad je notorni Schwartz potvrdio da je suzavac došao od njegovih momaka. Vođa Nove hrvatske desnice na svojoj je Internet stranici detaljno opisao koga su sve i kako premlatili te je zaključio kako je “sve to skupa obilato garnirano prvorazrednim suzavcem što su ga antifašističkoj družbi servirali naši marljivi djelatnici”. Po medijima se usto hvalio da su antifašisti “dobili što su tražili”, da su “još dobro prošli” te im je poručivao da se ubuduće “zavuku u mišje rupe, jer će jedino tamo biti sigurni”.

Vančo je prošli mjesec saslušao optužbicu koja ga tereti da je bacanjem suzavca ugrozio održavanje javnog skupa, što bi značilo da je sam na sebe, svoje roditelje i prijatelje bacio suzavac, odnosno da je razbijao skup na kojem je i osobno sudjelovao. Koliko znamo, za bacanje štapina nitko od desničara nije optužen. U međuvremenu promijenila se vlast, Trgu žrtava fašizma vraćeno je njegovo ime, ali policijske prijave iz Tuđmanova vremena, s prljavim pokušajima da se krivnja za provale desnila prebaci na one koji su mu bili žrtvom, nisu povučene. Štoviše, po njima se postupa.