Novi list: 03. 01. 2002.

IDUĆI TJEDAN ODLUKA ICTY-ja O PUŠTANJU GENERALA ADEMIJA NA SLOBODU

Rahim Ademi plaća bijeg Ante Gotovine

lako se tužiteljstvo protivi tome da se Ademi brani sa slobode, generalov odvjetnik smatra da sudsko vijeće ne mora uvažiti to mišljenje

ZAGREB - Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) trebao bi u iduća dva tjedna donijeti odluku o privremenom puštanju na slobodu generala Rahima Ademija do početka suđenja. Sud nakon novogodišnjih praznika počinje s radom 7. siječnja, a prema ranijim najavama Ademijevih branitelja, oko 13. siječnja trebao bi odlučiti o privremenom puštanju hrvatskog generala na slobodu. Ademijev branitelj Čedo Prodanović je 13. prosinca sudbenom vijeću uputio službeni zahtjev da se general Ademi pusti na slobodu do početka suđenja. Prodanović je tada rekao da odluka sudskog vijeća o privremenom puštanju Ademija na slobodu očekuje za mjesec dana.

Talac tuđih postupaka

Prije sudskog vijeća o zahtjevu se očitovalo i tužiteljstvo koje se protivi zahtjevu za Ademijevom obranom sa slobode, jer unatoč činjenici da se dobrovoljno predao ne smatra vjerodostojnim jamstva hrvatske Vlade da će osigurati njegov povratak na sud.

Prije nego što je tužiteljstvo službeno dostavilo svoje mišljenje, glasnogovornica tužiteljstva Florance Hartmann izjavila je da bi se ono moglo usprotiviti zahtjevu da se Ademija pusti na privremenu slobodu jer hrvatske vlasti nisu uhitile generala Antu Gotovinu.

Prodanović nije želio komentirati mogućnost protivljenja haškog tužiteljstva do službenog očitovanja, ali je kazao da najava Florance Hartmann nije pravno osnovana jer “general Ademi ne može biti talac tuđih postupaka i ponašanja”. Osim jamstva hrvatske Vlade, pozitivno mišljenje o zahtjevu da se Ademi brani sa slobode dao je i hrvatski predsjednik Stipe Mesić u svojstvu zapovjednika hrvatskih Oružanih snaga.

Iako je u dosadašnjim razmatranjima zahtjeva za privremenim puštanjem na slobodu mišljenje tužiteljstva imalo odlučujući karakter, Prodanović smatra da ga sudsko vijeće ne mora uvažiti. To potvrđuje i nedavno puštanje na slobodu trojice zapovjednika Armije BiH optuženih za zločine nad bosanskim Hrvatima. Generale Envera Hadžihasanovića i Mehmeda Alagića te pukovnika Amira Kuburu sudsko vijeće sredinom prošlog mjeseca pustilo je privremeno na slobodu, iako se tužiteljstvo ustrajno protivilo toj odluci.

Vjerodostojna jamstva

Ured tužiteljstva smatrao je u njihovom slučaju vjerodostojnima jamstva vlasti Federacije BiH da će se trojica optuženih zapovjednika vratiti na suđenje, ali su tražili odbijanje zahtjeva obrane za puštanjem na slobodu jer se optuženi nisu dobrovoljno predali te nisu željeli razgovarati s tužiteljima nakon uhićenja. Tužiteljstvo je također smatralo da postoji opasnost njihova utjecaja na žrtve i svjedoke, te da se njihovim oslobađanjem može ostaviti dojam da je optužnica slaba što bi pokolebalo potencijalne svjedoke.

Osim trojice zapovjednika Armije BiH, Haški sud dosad je privremeno na slobodu do početka suđenja pustio i generala Armije BiH Sefera Halilovića, umirovljenog generala bivše JNA Pavla Strugara, optuženog za zločine u Dubrovniku i bivšu predsjednicu RS Biljanu Plavšić.

Zorana BAJT