Slobodna Dalmacija: 04. 01. 2002.

KONTIĆ, HERMAN, ČEHOK I ĐURĐA ADLEŠIĆ O SUDBINI ZAMJENIKA PREMIJERA

O Graniću ne odlučuje sam Budiša

Piše: A. MALENICA

ZAGREB — Hoće li Goran Granić morati odstupiti s mjesta zamjenika premijera, kako je najavio Dražen Budiša? To je glavno pitanje, koje zaokuplja ne samo članove HSLS-a. I dok Budiša ističe da Granić mora van iz Vlade, premijer Ivica Račan ističe kako se ne želi odreći usluga svoga zamjenika. Podsjetimo, Budiša, koji se po treći put kandidira za predsjednika HSLS-a, nedvosmisleno je kazao kako će, ako postane predsjednik stranke na Saboru koji će se održati 2. veljače, povući Granića iz Vlade.

O tome je li ovaj čvrst Budišin stav kulminacija njegova osobnog sukoba s Granićem ili je utemeljen na činjenici da Granić već dulje vrijeme ne služi interesima strane za naš list dali su komentar ugledni članovi HSLS-a.

Tako Ivan Čehok, član Maloga vijeća i saborski zastupnik, ističe da je Budišin zahtjev za odlaskom Gorana Granića s mjesta zamjenika premijera emotivne i personalne prirode. No, on drži kako za takve stvari nema mjesta u politici. "Mislim da bismo prije svega trebali raspravljati o položaju u kojemu se nalaze stranka i Vlada. Volio bih da se o kadrovskim pitanjima raspravlja hladne glave te na temelju onoga što je netko učinio ili je propustio učiniti, a ne na temelju toga ima li netko osobno prema nekome određene animozitete", zaključio je Čehok.

I Vilim Herman, potpredsjednik HSLS-a, ističe da su sve rasprave o personalnim pitanjima nepotrebne, a posebno uoči sabora stranke. "Sabor je mjesto gdje će se odlučivati o tome tko će i na kakav način voditi HSLS i zato treba pričekati rezultate tog sabora. Do tada glavno pitanje treba biti što je program HSLS-a i kako ga realizirati. Taj program treba odrediti kratkoročne i dugoročne ciljeve te položaj HSLS-a u hrvatskoj politici, ali i u koalicijskoj Vladi", zaključio je Herman.

Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić naglašava da je rasprava o personalnim odnosima u stranci uoči sabora stranke u prvome redu nepotrebna. "Stranka koja drži do sebe o kadrovskim pitanjima ne raspravlja javno. Treba pričekati sabor stranke i vidjeti tko će stranku voditi, i tek nakon toga možemo raspravljati o eventualnim kadrovskim rošadama". No, podsjećam, nastavila je Đurđa Adlešić, o kadrovskim pitanjima u našoj stranci nikada nije odlučivao samo predsjednik stranke, nego u dogovoru sa stranačkim tijelima. Tako će biti i nadalje. Isto tako, uvjerena sam da će sabor stranke raspravljati o doprinosu svakog ministra iz redova HSLS-a, a ne samo o Goranu Graniću - zaključila je.

Nekadašnji potpredsjednik stranke, a danas zastupnik u Saboru Joško Kontić, naglasio je da predsjednik stranke nikada sam nije odlučivao o kadrovskim pitanjima. Uvijek su u taj proces bila uključena i stranačka tijela. No, uvjeren je da će, ako izaslanici HSLS-a na saboru i daju povjerenje Draženu Budiši, to na neki način značiti i kraj mandata Gorana Granića kao zamjenika premijera. Naime, Kontić naglašava da Budiša zasigurno neće odustati od svoga javno izrečenog zahtjeva da, ako postane predsjednik HSLS-a, Granić mora otići iz Vlade. Uvjeren sam da će to izaslanici na saboru stranke i te kako uvažavati i analogno tome i glasovati - zaključio je Kontić.