FERAL

za rubriku “Pisma”

 

 

Zagreb, 02.01.2002.

ISPRAVAK NETOČNE INFORMACIJE

Potaknut serijalom “Đačić 1 i 2” u brojevima “Ferala” od 22. i 29.12. prošle 2001. godine, želim isključivo istine radi ponoviti da premda vaš list ima mnogobrojne zasluge u širenju demokratskih standarda i razotkrivanju prekobrojnog kriminala u našoj državi, ne bi trebali svojatati po ne znam koji put ono što ipak nije otkrivo novinar Ferala g. Vladimir Matijanić, već jedna marginalizirana politička stranka HSP-1861. Podsjetiti ću javnost( ukoliko redakcija obajvi ovaj ispravak), da je list “Feral” u studenom 1999. objavio prvi napis o poznatoj aferi krađe magisterija od strane “proslavljenog” đavolovog šegrta A. Đapića, dok je tjednik “Globus” već 24. rujna 1999. godine objavio otkriće HSP-1861 da je Đapić prepisao magistarski rad svoga mentora Borisa Kandarea, o čemu vam prilažem preslik “Globusovog” istoimenog članka.

Po drugoj strani, dr. Antun Kobašić u broju od 29.12.2001. reagira gotovo u obranu Đapića i Kandarea, uspoređujući svoj slučaj iz 1994. godine sa ovim aktualnim, ne shvaćajući uopće da je posrijedi kazneno djelo zlouporabe službene dužnosti i poticanja na zlouporabu od strane optuženog dvojca. Za razliku od Đapića i Kandarea, dr. Kobašić nije nikoga poticao niti mu pomagao u prepisivanju njegove doktorske disertacije radi protuzakonitog stjecanja neimovinske koristi odnosno akademskog naslova doktora ili magistra pravnih znanosti.

Prema tome, budući da sam nije sudjelovao u izvršenju kaznenog djela i postao suizvršilac, dr. Kobašić je jedino i mogao pokrenuti kazneni postupak privatnom tužbom.

Ovdje je riječ ne samo o zaštiti pravnog poretka kojeg osim nadležnog državnog odvjetništva ne bi imao tko zaštititi (zar očekivati da će Kandare optužiti Đapića za plagijat, kada bi se razmišljalo logikom dr. Kobašića), već je posrijedi napad na pravni poredak i činjenje kaznenog djela zlouporabe službenog položaja i ovlasti od onih koji bi kao saborski zastupnici morali prednjačiti u zaštiti zakonitosti i suzbijati činjenje kaznenih djela državnih dužnosnika, umjesto da ih sami čine.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861