Slobodna Dalmacija: 04. 01. 2002.

BURZA (NE)ZAPOŠLJAVANJA

Piše: Frenki LAUŠIĆ

Rat za smanjivanje nezaposlenosti i povećanje zaposlenosti počeo je ove godine već na prvoj, zatvorenoj, sjednici Vlade na kojoj su ministri i premijer raspravljali o novom programu zapošljavanja s naglaskom na projekt zapošljavanja mladih stručnjaka. Prema prvim neslužbenim informacijama pristiglim iza zatvorenih vrata dvorane u kojoj se održavaju sjednice Vlade, projekt zapošljavanja mladih visokoobrazovanih kadrova bi se sastojao u davanju dodatnih poreznih olakšica poduzetnicima koji bi zaposlili mlade stručnjake. Tim projektom bi Vlada pokušala spriječiti i "odljev mozgova" iz Hrvatske i "spasiti" državni novac uložen u najmanje 16-godišnje školovanje fakultetski obrazovanih ljudi. Tako se Vlada, po svemu sudeći, odlučila na poticanje zapošljavanja ciljanih skupina nezaposlene populacije.

Međutim, ova prva mjera koja se odnosi na poticanje zapošljavanja mladih stručnjaka mala je bitka u ratu protiv nezaposlenosti, jer na Zavodu za zapošljavanje od ukupne brojke od 385 tisuća nezaposlenih tek 4,1 posto čine osobe s visokom stručnom spremom. Vlada će napraviti pravi potez tek ako od Zavoda za zapošljavanje napravi istinski stručni centar za prekvalifikaciju i doškolovanje koje bi se temeljilo na istraživanju i prognozama kretanja na tržištu rada. Naime, jedan od glavnih problema velike stope nezaposlenosti od 22,3 posto jest struktura nezaposlene populacije u kojoj najveći broj ljudi nema radnu kvalifikaciju koja se trenutačno traži na tržištu. Sanja Crnković-Pozaić, ravnateljica HZZZ-a, već godinama upozorava kako jedino takva restrukturacija te institucije može pomoći efikasnijoj borbi protiv nezaposlenosti, a čini se kako je ova Vlada konačno odlučila poslušati taj glas razuma.

Od svih praznih floskula koje od Vladinih dužnosnika čujemo na račun nezaposlenih i nezaposlenosti, istinita je jedino ta da moderno tržište radne snage zahtijeva od pojedinca da tijekom života, osim ako nema ludu sreću, nužno promijeni nekoliko zanimanja. A to prije svega podrazumijeva brzu i stručnu prekvalifikaciju i doškolovanje. Ostali dio tužne hrvatske priče o velikom broju nezaposlenih koji se odnosi na katastrofalnu gospodarsku politiku bivše i traljavo-aljkavu makroekonomsku politiku aktualne vlasti nije potrebno šire prepričavati. Zajednički nazivnik HDZ-ove i koalicijske vlasti kada je u pitanju problem nezaposlenosti jest, međutim, iznimno sočan cinizam koji se s vladajućih visina svakodnevno servira radno ovisnom stanovništvu.

Pa ako su već odlučili krenuti u zbiljsku borbu protiv nezaposlenosti, mogla bi naša vladajuća ekipa pomalo odustati smatrati sebe pametnijim i radišnijim od ostatka naroda samo zbog toga što ih je taj narod na izborima izabrao za privremene obnašatelje vlasti. Naime, u pokušaju "povijesne pomirbe" kapitala i rada, hrvatski vlastodršci su teorijski prihvatili socijaldemokratski "Treći put" koji teoretski izjednačava interese rada i kapitala, a u praksi provode neoliberalnu politiku u kojoj je kapital malo jednakiji od rada. Dok se ne riješe tog ciničnog vladalačkog diskursa, teško će u Hrvatskoj uspjeti uspostaviti pozitivnu društvenu atmosferu nužno potrebnu za brži gospodarski razvoj i rast.