Vjesnik: 04. 01. 2002.

»Gospodine Hebrang, iznenađujuće ste nedosljedni«

U posljednje vrijeme učestali ste, gospodine dr. Andrija Hebrang, s davanjem intervjua u tisku, ali posljednji u Nedjeljnom Vjesniku od 23. prosinca 2001. premašio je sva očekivanja (iznenađujuće je koliko ste nedosljedni u svojim izjavama prema praksi koju ste provodili dok ste bili u stranci i na funkciji).

Sjećate li se (niste valjda tako zaboravni) kako ste na predzadnjim unutarstranačkim izborima degradirali izabrane, a postavljali »poslušne« iz službe policije? (slučaj zagrebačka Dubrava 1995.-1996. g.)?

Sjećate li se da ste rekli, kad ste odlazili sa svih dužnosti (kako državnih tako i stranačkih), u pismu koje ste poslali dr. Franji Tuđmanu, kada ste mu poželjeli »sve dobro«, da bi mogao razabrati dobro od zla (niste nikad rekli na što se to odnosilo)?

Sjećate li se kad ste svoje nedaće (kako u stranci tako i na državnoj razini) pripisivali prvom čovjeku kao uzroku svih naših nedaća. Sada tog istog čovjeka nastojite braniti na sve moguće načine, kao da ga nikad niste optuživali za svoje nedaće.

Propagirali ste i promovirali HIP, u kojem ste bili glavni nositelj promidžbe s dr. Miroslavom Tuđmanom. Danas, kad ste uglednog gospodina Tuđmana uveli u taj program, Vi perete ruke i napuštate ga, kao i mnoge koji su pristupili tom HIP-u, a tamo su se upisali jer ste Vi to propagirali i tražili (npr. slučaj u zagrebačkom Trnju – HDZ-ovci). Ostavili ste gospodina Miroslava Tuđmana na vjetrometini i još kažete da ste mu prijatelj. Malo morgen! Sada hodate po tribinama, pa tako u Sesvetama Zagreb, u prostoru gdje živi Vaš novi prijatelj i njegovo društvo, govorite nebuloze kao da nikad niste bili zavađeni sa HDZ-om. Kulminacija svega je Vaš posljednji intervju u Vjesniku, a nas začuđuje da Vam Vjesnik (koji je pod patronatom hrvatske Vlade) daje mogućnosti preko cijele stranice (a to nije malo) da rehabilitirate sebe i svoga bivšeg neprijatelja br. 1 kojega ste isto tako prije optuživali. Dragi gospodine, mi koji smo osjetili, a Vas izglasali 1995. g. kao saborskog zastupnika, na žalost, dobro znamo kako se Vi pretvarate, prema potrebi onih koji bi Vam trebali sutra osigurati dolazak na čelo nekih visokih funkcija, i da to učinite na bijelom konju. Gospodine »Super Andrija«, niste Vi dr. Vladko Maček da jašete bijelog konja kao Hrvat, a najmanje da glumite predsjednika hrvatske države pok. dr. Franju Tuđmana. Također ste proglasili pokojnog predsjednika (zbog bolesti) nesposobnim voditi hrvatsku državu, a u čemu Vas je u tisku demantirala njegova najuža obitelj (supruga) i gospodin Pavletić (u to vrijeme predsjednik Sabora i v.d. predsjednika države u svom intervju u tisku, tj. u odgovoru Vama u svezi bolesti i sposobnosti dr. Tuđmana.

S. KOREN, I. ŠANDK, F. LUČIĆ, V. PERLIĆ, A. ROMIĆ, bivši članovi Odbora ogranka HDZ-a s područja Dubrave, Zagreb