Slobodna Dalmacija: 04. 01. 2002.

PRAVNA DRŽAVA EPIDEMIJA PRAVOSUDNE ŠUTNJE

Jedna tužba na milijun predmeta

Iako u sudskim ladicama leži milijun neriješenih predmeta, samo je jedan građanin, koliko je poznato, podnio ustavnu tužbu protiv takve prakse

Piše: Šenol SELIMOVIĆ

Iako je u prošloj 2001. godini objavljena katastrofična brojka o milijun neriješenih sudskih predmeta u Hrvatskoj, podatak da je zbog tzv. šutnje pravosuđa u našoj zemlji u posljednjih deset godina državne samostalnosti podnesena samo jedna jedina ustavna tužba - djeluje nevjerojatno. Milijun neriješenih predmeta koji godinama leže u sudačkim ladicama zorno pokazuje stanje u kojemu ljude obuzima osjećaj pravne nesigurnosti u vlastitoj državi. Što je uzrok tako dugom trajanju kaznenih i građanskih postupaka?

Poznati hrvatski pravni stručnjak mr. Šime Pavlović, koji nam je otkrio začuđujući podatak o jednom jedinom slučaju ustavne tužbe u Hrvatskoj koja je podignuta zbog dugogodišnje šutnje pravosuđa, kaže da su razlozi "šutnje pravosuđa" mogu tražiti dijelom u neradu, u zloporabi procesnih ovlaštenja odgovornih ljudi u pravosuđu, ali su dijelom možda krive i neprecizne, nedorečene pravne norme.

Samo najupućeniji, uz to i najuporniji, znaju da se u situaciji kada im predmeti leže godinama u sudskim ladicama, mogu podnijeti ustavnu tužbu. Osim obraćanja tužbom Ustavnome sudu, građanin može zatražiti i intervenciju Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Više je nego zanimljivo, ali i začuđujuće, da se tom mogućnošću, ustavnom tužbom zbog dugog nerješavanja sudskih predmeta u Hrvatskoj, do sada nitko nije koristio (osim jednog slučaja). Da li iz neznanja? Teško je shvatiti da u situaciji kada je šutnja pravosuđa u Hrvatskoj postala opća pojava, kada su neriješeni, zaostali predmeti poprimili razmjere pravne epidemije, nitko ne koristi mogućnost ustavne tužbe.

Narodne novine br. 69 od 17. srpnja 2000. objavile su zasad jedinu poznatu odluku i rješenje Ustavnoga suda RH koje se odnosi na slučaj u Slavonskome Brodu, a na temelju ustavne tužbe koju je podnio građanin M.Ž. Rješenje Ustavnoga suda u ovome slučaju glasi: "Općinski sud u Slavonskome Brodu dužan je donijeti presudu u predmetu koji se vodi pred tim sudom pod brojem P-5-97 u najkraćem mogućem roku, ali ne kasnije od proteka godinu dana od dana donošenja ove odluke." Građanin M.Ž. odlučio se na ustavnu tužbu zbog predmeta u kojemu je prvu presudu Općinskog suda u svoju korist dobio još 1993., da bi istu potvrdio Županijski sud 1994., ali je Vrhovni sud 1996. vratio predmet na prvostupanjski sud. Znači, nakon tri godine presuđivanja i pobijanja presude, ponovni postupak opet se vodi pred Općinskim sudom u Slavonskome Brodu i traje iduće četiri godine, dakle, sveukupno od prve presude do ustavne tužbe - sedam godina! Zato je Ustavni sud "naredio" Općinskom sudu u tome gradu da najkasnije u roku od godinu dana riješi taj predmet donošenjem presude. Da nije "presjekao" Ustavni sud, tko zna koliko bi se još godina ovaj predmet "kiselio" po sudačkim ladicama. A takvih je u Hrvatskoj, tvrde poznavatelji, milijun...