Slobodna Dalmacija: 05. 01. 2002.

EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO AKO DRAŽEN BUDIŠA PONOVNO POSTANE PREDSJEDNIK HSLS-a

Đurđa Adlešić bi mogla doći na mjesto Gorana Granića

Visokopozicionirani izvor u HSLS-u tvrdi da Goran Granić ni u jednoj kombinaciji neće ostati na mjestu zamjenika premijera, a predstavnici Budišine struje namjeravaju za to mjesto predložiti Đurđu Adlešić

Piše: Anita MALENICA

Kako se približava izborni Sabor HSLS—a, koji će se održati 2. veljače, sve više rastu nervoza i tenzije u toj stranci. Nepomirljivi stranački tabori koji su se podijelili između dvojice predsjedničkih kandidata Joze Radoša i Dražena Budiše nikako ne zakopavaju ratne sjekire. Dapače, sukobi u toj stranci sve su jači. No, u sjeni iscrpljivanja Dražena Budiše i Joze Radoša, sasvim neprimjetno prolazi informacija da je Županijsko vijeće HSLS-a u Požeško-slavonskoj te Karlovačkoj županiji odlučilo kandidirati Đurđu Adlešić za mjesto predsjednice HSLS—a.

Kako doznajemo iz visokopozicioniranog izvora u HSLS-u, predstavnici Budišine struje namjeravaju, ako Budiša postane predsjednik HSLS-a, za zamjenika premijera predložiti upravo Đurđu Adlešić. Naime, na taj korak odlučili su se zbog nekoliko razloga, u prvom redu zbog činjenice što Dražen Budiša, iako su htjeli da to mjesto pripadne njemu, nikada u svojim javnim istupima nije pokazao da je sklon toj ideji. No, kako doznajemo, Goran Granić ni u jednoj kombinaciji neće ostati na mjestu zamjenika premijera, bez obzira na to što ima apsolutnu podršku premijera Ivice Račana.

U HSLS-u Graniću ne mogu oprostiti činjenicu da je gotovo uvijek provodio politiku Vlade, a nikada zaključke tijela HSLS-a. Inače, u dijelu stranke koja je sklona Draženu Budiši i koja se kroz čitavo vrijeme sukoba u stranci zauzimala za stranačku autonomiju, smatraju da je plan Ivice Račana kada je u pitanju HSLS vrlo jasan. Naime, prema njihovim procjenama, Račan pušta da se Radoš i Budiša iscrpljuju u međusobnim sukobima, a njegov cilj je da kao spas za stranku ispliva Đurđa Adlešić.

U stranci smatraju da Đurđa Adlešić nije svjesna te opasnosti, poglavito zbog činjenice što je ona dala svoju podršku Budiši kao predsjedničkom kandidatu. Tako visokopozicionirani izvor u HSLS-u ističe da je pred čitavom strankom vrlo ozbiljno razdoblje. Vrijeme je da se stranačka politika počne provoditi te da HSLS ima svoje mjesto u vladajućoj koaliciji. Pod tim uvjetima spremni smo ostati u koaliciji — ističe naš izvor, i dodaje da je pobjeda Dražena Budiše na Saboru neupitna ako bude imao potporu Đurđe Adlešić.

No, vrlo je znakovita izjava Đurđe Adlešić da se na Saboru stranke ne bi trebalo raspravljati samo o Goranu Graniću nego i o radu ostalih ministara HSLS—a u Vladi. Isto tako, Malo vijeće i Statutarna komisija HSLS donijeli su odluku o isključenju Alojza Tušeka koji je još uvijek ministar u Vladi. Sasvim neprirodno je, nastavlja naš izvor, da se stranački vrh nije više angažirao i pronašao adekvatnu zamjenu.

Sukobi u splitsko-dalmatinskoj organizaciji HSLS-a doživjeli su ovih dana svoju kulminaciju, a posebno u činjenici da je Županijsko vijeće HSLS-a na svojem sastanku održanom u četvrtak jednoglasno dalo potporu Ivici Škariću, a protiv onih koji vrše diferencijaciju unutar stranke, i to po principu potrebe koaliranja ili nekoaliranja sa SDP-om u Splitu.

Bez obzira na sve, pred HSLS-om je turbulentnih mjesec dana. Ta stranka i izaslanici na Saboru morat će odlučiti jesu li za politiku ostanka u vladajućoj koaliciji ili iz nje žele izići. Isto tako, zanimljiv je i prijedlog promjene Statuta stranke po kojemu bi se dala autonomija ograncima da koaliraju na lokalnoj razini sa kim žele i da pri tome ne moraju slušati upute iz centrale.