Vjesnik: 05. 01. 2002.

Kao da ni sami sebi ne vjeruju

DARKO MARKUŠIĆ

Polovica mandata ove Vlade dobra je prilika da se analizira dosad učinjeno. Dok je na međunarodnom planu Vlada Ivice Račana u minule dvije godine ostvarivala same uspjehe, situacija kod kuće nešto je složenija i rezultata je manje.

Uspješno je zadržana makroekonomska stabilnost, a inflacija, ali i inozemni dug (koji je porastao na gotovo 12 milijardi dolara) još uvijek su pod kontrolom. Porast nezaposlenosti nije zaustavljen i posao je u Hrvatskoj još uvijek lakše izgubiti nego dobiti.

U tome će teško pomoći i najavljene izmjene radnog zakonodavstva, jer pravi problem ne leži u prevelikim pravima zaposlenih, već negdje drugdje - u izostanku razvojnih vizija, poduzetničke hrabrosti i izvozne orijentiranosti.

Dobro je ipak što je Vlada odlučna u tome da se proračunskim novcem ne mogu trajno sanirati dubioze pojedinih gospodarskih subjekata. U tom kontekstu Vlada je poručivala da izlaz može biti i stečaj s preustrojem. No u protekle dvije godine na prste jedne ruke mogu se nabrojati uspješni primjeri za to (Tisak, Trimot...).

Općenito, Vlada je dosad provodila reforme presporo, ostavljajući dojam da često ni sama nije uvjerena u njihovu uspješnost. Možda je najveći dosadašnji uspjeh Vlade činjenica, da je za hrvatske proizvode uspjela otvoriti tržište od 600 milijuna ljudi. Na tvrtkama je, međutim, da to iskoriste i da, primjerice, jače zakorače na tržište Cefte i Europske unije.

Ponajviše je pak možda Vlada zakazala na području privatizacije preostalog državnog portfelja. Od značajnijih privatizacijskih projekata dovršena je, uz niz odgoda, druga faza privatizacije Hrvatskog telekoma. Uz to što je prodala nekoliko zvučnih hotelskih imena (Excelsior), Vlada je uspjela pronaći kupca još jedino za Splitsku banku. Ukratko: premalo i presporo.

Fijasko su doživjele i gotovo sve istrage protiv tzv. HDZ-ovih tajkuna. Nikome od njih nije pravomoćno dokazana krivnja.

Izvršna vlast nije učinila dovoljno niti na poreznom rasterećenju gospodarstva, a s tim u vezi i predizborna obećanja o smanjenju poreza na dodanu vrijednost na 17 posto pokazala su se samo pukim izbornim trikom. Vlada će se toga obećanja sjetiti opet neposredno pred nove izbore.