Vjesnik: 05. 01. 2002.

Promjena ugovora o Luci Ploče moguća tek nakon ratifikacije?

Smatra se da postoji raspoloženje za izradu aneksa Ugovora o Luci Ploče kojim bi se reguliralo ukidanje sedmog člana Upravnog vijeća Luke

MOSTAR, 4. siječnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Bosna i Hercegovina nije spremna popustiti na svoju štetu kada je riječ o Ugovoru o Luci Ploče i od Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskog sabora zahtijevat će ratifikaciju Ugovora o sadržaju u kojem ga je ratificirala i Parlamentarna skupština BiH. Tek nakon što to napravi Hrvatski sabor, bit će moguće, piše Dnevni avaz, pristupiti izradi aneksa kojim bi se »ukinuo sedmi čovjek« u Upravnom vijeću Luke, na čemu sada inzistira hrvatska strana, ocjenjujući kako ta odrednica Ugovora narušava suverenitet Republike Hrvatske.

U bosansko-hercegovačkim krugovima, iako će prvo tražiti ratifikaciju Ugovora, a tek nakon toga razgovarati o aneksu, čini se da ipak postoji dobra volja oko okončanja cijelog »slučaja Luka Ploče« i posao bi definitivno mogao biti obavljen do kraja ovog mjeseca. Ako Hrvatski sabor ratificira Ugovor koji je već ratificirala bosansko-hercegovačka Parlamentarna skupština, pristupilo bi se izradi aneksa o »ukidanju sedmog čovjeka« u Upravnom vijeću Luke te njegovom prihvaćanju u oba državna zakonodavna tijela.

Zlatko Dizdarević, veleposlanik BiH u Republici Hrvatskoj ocjenjuje kako je »očito da u RH postoje određeni krugovi kojima je problem ratifikacija Ugovora o Luci Ploče« te da su to »razlozi unutarnje prirode«, ali i dodaje kako će »bez obzira na to, BiH razmotriti cijeli slučaj i pokušati iznaći obostrano korisno rješenje«.

Da bi uskoro ipak moglo doći do »obostrano korisnog rješenja«, mišljenja je i hrvatski veleposlanik u BiH dr. Josip Vrbošić koji je nakon razgovora s dužnosnicima Vijeća ministara BiH »stekao dojam da postoji raspoloženje da se izradi aneks Ugovora o Luci Ploče kojim bi se reguliralo ukidanje sedmog člana Upravnog vijeća Luke Ploče, koji je, prema Ugovoru, trebao biti stranac s ingerencijom da njegova riječ u eventualnim prijeporima bude, uvjetno rečeno, konačna i obvezujuća«.

Na potezu je, dakle, Hrvatski sabor. Ukoliko ratificira Ugovor, onda bi, sudeći po reakcijama dužnosnika BiH objavljenim proteklih dana u medijima, uslijedili razgovori o aneksu, i to na tragu rješenja da bi u Vijeću ostalo šest članova (po tri iz Hrvatske i BiH), a da bi ono što je trebao u Upravnom vijeću Luke Ploče raditi »sedmi čovjek« bilo preneseno u nadležnost Međunarodnog suda za pravo mora, čije je sjedište u Hamburgu. »Posljednja riječ« u eventualnim prijeporima BiH i Republike Hrvatske oko primjene Ugovora bila bi tako u rukama tog suda.

Mario Marušić