Slobodna Dalmacija: 05. 01. 2002.

ČEDO PRODANOVIĆ, BRANITELJ PRITVORENOG HRVATSKOG VISOKOG ČASNIKA:

U Haagu zaboravljaju da se general Ademi sam predao

Piše: Tomislav KLAUŠKI

ZAGREB — Čedu Prodanovića, branitelja pritvorenog hrvatskog generala Rahima Ademija, obuzela je ovih dana stanovita doza optimizma uoči odluke o puštanju njegova branjenika da se do suđenja brani sa slobode. Razlog za to je u dvjema činjenicama: da su trojica generala BiH nedavno puštena na slobodu unatoč protivljenju haaškog tužiteljstva, te da se general Ademi svojevoljno predao Haagu.

— Unatoč svemu, moramo biti svjesni da se za to djelo i u Hrvatskoj određuje pritvor, a takva je praksa dosad vladala i u Haagu - rekao je u petak za "Slobodnu" Čedo Prodanović, dodajući kako odluka o pritvoru ne prejudicira ništa u odnosu na krivnju.

A mnogo toga ovisi o garanciji hrvatske države. Ona je posljednjih mjeseci dovedena u pitanje, prvenstveno zbog toga što je Sud u Haagu ljut na hrvatsku Vladu zato što od svibnja prošle godine nije dostavila dvije tisuće traženih dokumenata i, važnije od svega, što nije učinila ništa da spriječi bijeg generala Ante Gotovine. Vladine garancije nekoliko puta su odbijene, pa se morao umiješati predsjednik Stipe Mesić.

— Mesić nije dao garancije, nego je samo dao podršku mom zahtjevu za puštanjem Ademija na slobodu do suđenja, a kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga pozitivno ocijenio Ademijev karakter i podsjetio na njegovo časno ispunjavanje vojnih zadaća - objasnio je Prodanović, ističući da se najviše uzda u činjenicu da se Ademi sam predao Haagu, što u slučaju trojice puštenih BiH generala nije bio slučaj. Međutim, čini se da BiH vlasti puno bolje surađuju s Haagom od hrvatske Vlade, a da se o novoj Vladi SR Jugoslavije i ne govori.

- Upravo nam je bijeg generala Gotovine otežao situaciju i umanjio vjerodostojnost Vladinih garancija. Logika haaških sudaca nije bez osnove: ako hrvatske vlasti nisu uspjele spriječiti Gotovinin bijeg, tko može garantirati da neće pobjeći i Ademi. Ali, pritom zaboravljaju da se Ademi sam predao - ističe Prodanović, izrazivši stanovito razumijevanje za neodlučnost hrvatske Vlade. On shvaća da je Račanova Vlada balansirala između dva interesa: unutarnjopolitičkog mira i poštivanja međunarodnih obveza za suradnjom s Haagom.

— Razumijem neke odluke i postupanja Vlade, pogotovo u turbulentnoj situaciji kakva je bila u vezi uhićenja generala Mirka Norca, ali s druge strane mora biti svjesna da to ne ide unedogled i da se obveze moraju poštovati - napominje Prodanović, kritizirajući vladajuću koaliciju zato što se stalno pravda da je Ustavni zakon o suradnji s Haagom donio HDZ.

- Takva objašnjenja impliciraju da vladajuća koalicija takav zakon ne bi donijela. Uostalom, zaboravlja se da je glavna svrha usvajanja tog Ustavnog zakona suđenje zločincima, a ne puka suradnja s Haagom - kaže Prodanović.

Haaški sud s radom počinje idućeg tjedna, a rasprava o Prodanovićevu zahtjevu mogla bi se očekivati oko 13. siječnja.