Novi list: 06. 01. 2002.

POSLJEDNJI DOGOVOR MESIĆA I RAČANA U VILI WEISS

U oružanim snagama 25.000 zaposlenih

U Ministarstvu obrane nakon preustroja ostat će raditi 1.500 civilnih zaposlenika. Do sada sukobljene strane počeli su pritiskati rokovi što im ih je nametnula međunarodna zajednica na putu za približavanje NATO-u

ZAGREB - Svi vojni zakoni usklađeni su i do kraja mjeseca trebali bi se ponovno naći u saborskoj proceduri. Rezultat je to posljednjeg sastanka predsjednika RH Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana, te njihovih suradnika zaduženih za rješavanje obrambene problematike. Neslužbeno doznajemo da se u petak u vili Weiss iza zatvorenih vrata na petosatnom sastanku najviše razgovaralo Zakonu o službi u Oružanim snagama, ali i o Strategiji nacionalne sigurnosti i njezinom vojnom dijelu, kao i o pratećim zakonima - o civilnoj službi, o sudjelovanju HV u mirovnim operacijama, o vojnoj proizvodnji i mirovinskom osiguranju vojnih osoba.

Do sada sukobljene strane počeli su pritiskati rokovi što im ih je nametnula međunarodna zajednica na putu za približavanje NATO-u, pa se očito sva sporna pitanja nastoje što brže zajednički riješiti.

Prema našim informacijama, napokon je usuglašena i konačna veličina Oružanih snaga - 25.000. Taj broj obuhvaća i 3.000 vojnih službenika i namještenika, dok će u samom MORH-u nakon preustroja ostati raditi 1.500 civilnih zaposlenika. Dakle, ukupan broj zaposlenih u MORH-u i Oružanim snagama iznosit će 26.500. S obzirom da su konačne brojke dogovorene već se započelo i s izradom provedbenih knjiga.

No, da bi se do kraja riješila situacija u obrambenom sustavu, morat će se pričekati na donošenje. Zakona o sigurnosnim službama, koji, kako nam je neslužbeno potvrđeno, još nije došao na dnevni red pregovora. Tako za sada u MORH-u funkcionira Sigurnosno-informativna služba (SIS) nadležna za vojnike koji ugrožavaju obrambeni sustav, dok Obavještajna uprava Glavnog stožera, koristeći dio opreme NSEI-ja, i dalje prikuplja sigurnosno zanimljive informacije iz inozemstva.

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ