Vjesnik: 07. 01. 2002.

Zbog Sanadera gotovo suza kanu

BRANKO VUKŠ

Glavna vijest gotovo svih HTV-ovih informativnih emisija bila je proslava 12. godišnjice HDZ-a u Splitu, na kojoj je govorio, naravno, i Ivo Sanader. I to uživo. Iako nije morao. Mogao je snimiti ono što u posljednjih nekoliko mjeseci ponavlja na pressicama, proslavama, u kupaonici za vrijeme tuširanja ili u Saboru, te u svom ciceronstvu uživati s distance. Primjetio bi, možda, da se ponavlja, poput stare, pokvarene gramofonske ploče. Ponovo je trenutačnu vlast optužio - kao i dvije večeri prije dok je ocjenjivao pola mandata Račanove Vlade – da sotonizira... Koga? Zna se: HDZ, dr. Tuđmana, Domovinski rat i branitelje.

Tako Sanader, ljukava ljisica, po uzoru na svog vođu i učitelja, stavlja znak jednakosti između HDZ-a, odnosno, Tuđmana i Domovinskog rata, odnosno, branitelja. Oni su mu štit. Sada kad ih treba. Ali, pokazao je Sanader u Splitu i neko novo, nestvarno, vidno namješteno, odglumljeno lice. Lice cinika. Jer, kaže, koalicija ih već godinu dana optužuje da su kriminalci a, što je točno, HDZ-ovih lopova nema u zatvoru. Sanader je u pravu: ili su HDZ-ovci svi odreda pošteni, ili je ova vlast potpuno nesposobna da dokaže lopovštinu onih koji su godinama gurali ruke u naše džepove. Uostalom, dobar dio glasova koalicija je dobila na obećanju da će iza brave završiti oni koji su opljačkali, tvrdilo se, i iznjeli iz Hrvatske devet milijardi dolara. Još uvijek su prazni i sefovi i zatvori, pa je normalno da se tome Sanader ruga.

Unatoč tomu što ih ova vlast sotonizira, bez razloga, naravno, HDZ će – kad ponovo dođe na vlast, a za to je, umišlja Sanader, spreman kao zapeta puška – pružiti ruku pomirnicu svim strankama. Pa taman osvojili i nadpolovičnu većinu (a u politici je sve moguće), omogućit će i drugim strankama da na platformi hrvatskoga jedinstva zajednički sastave vladu. Gotovo sam zasuzio zbog te Sanaderove velikodušnosti. Pa, ipak, prije nego što je suza kanula, sjetio sam se HDZ-a, pa i Sanadera, u tzv. zagrebačkoj krizi, kad Tuđman, uz podršku svoje stranke, nije dopustio da legalno izabrane oporbene stranke preuzmu vlast u metropoli. I zbog toga se nitko nikad nikome ispričao nije. Pa sad ti, kume, vjeruj.

Već se gotovo mjesec dana na HTV-u o Hrvatima koji imaju vražju navadu skijanja – zamislite – na snijegu, govori s gnušanjem. Zašto? Pa, nije red... Dok je dio građana na rubu gladi, oni imućniji – skijaju. I to u inozemstvu. Pa, to su, molim lijepo, klasne razlike...

A one su neprimjerene – komunizmu, protiv kojega smo se borili svim sredstvima. A sada bi ga, na mala vrata, demagoški, s vremena na vrijeme, ponovo uvezli u Hrvatsku. Uz HDZ se, vidite, sotoniziraju i skijaši. Naročito oni koji u bijelim radostima uživaju u inozemstvu. A zašto to ne čine doma kazao je u Dnevniku jedan mladac: Kod nas previše platiš a ništa ne dobiješ. A vani koliko platiš, toliko i dobiješ! Sinoćnji Glamour bio je jedan od boljih. Odličan razgovor Svilana s Bernardicom Juretić i nevjerojatna reportaža Ivana Kralja o dekadentnom Beogradu.