ISPRAVAK KRIVIH INFORMACIJA

ANTE ĐAPIĆA U VEČERNJEM LISTU

N/r glavnoj urednci gđi. Ružici Cigler

 

 

Zagreb, 07.1.2002.

Poštovana redakcijo, dozvolite da radi digniteta naše otete Hrvatske stranke prava, i zbog zaštite istine na koju vaši čitatelji imaju pravo, demantiramo veliku laž koju je Anto Đapić plasirao u razgovoru za javnost dana 6. siječnja ove godine u Večernjem listu:

Na pitanje da li je osvetoljubiv zbog namjere da Saboru predloži inicijativu za donošenje lustracijskog zakona, i da li zna konkretna imena agenata Kontraobavještajne službe bivše JNA, Anto Đapić u stilu velikih Lenjinovih laži manipulira upravo zbog nepostojanja lustracijskog zakona koji bi, kad bi u Hrvatskoj postojao, ljudima dvoličnog identiteta poput lažnog «magistra» onemogućio sudioništvo u javnim službama naše Republike, ali ne samo zbog zloupotrebe položaja u vezi lažiranja magisterija, nego još više zbog svog doušničkog rada za tajne službe. Đapić baca javnosti prašinu u oči jer njemu je prvome u interesu da se ne provede lustracija ili provjera prošlosti javnih dužnosnika zato što je i sam pod sumnjom da je bio agent KOS-a, a od 1992. i agent SIS-a. Tjednik “Nacional” je u broju od 27.11.2001. pisao da “se čelnik HSP-a Anto Đapić nalazi u neuništivoj arhivi obavještajne službe zaveden kao agent KOS-a.” Godine 1993. je Tuđmanov režim omogućio svom agentu Đapiću da protuzakonito preuzme HSP. Cijela ta protuobavještajna akcija imala je krajnji cilj da se Franjo Tuđman riješi svog i svom pokretu HDZ tada jedinog ozbiljnog i nekompromitiranog političkog konkurenta u osobi predsjednika HSP-a Dobroslava Parage. Nakon što je 3. siječnja narod smijenio HDZ, Đapić je u premijeru Račanu (SDP) našao novog poslodavca: Đapiću nastavak karijere, a Račan bez nekompromitirane oporbe. Zato predsjednik Vlade blokira upravni predmet «HSP» u ministarstvu pravosuđa kako njegova vlast ne bi bila ugrožena od autentičnih predstavnika, ne desnice, nego konzervativne politike Dobroslava Parage (HSP). Cijela blokada savršeno odgovara i Sanaderu (HDZ). Pošto Đapić ima “krvnu” grupu 0 on može svoje usluge davati svima, a posebno bivšim komunistima krvne grupe A (SDP) i krvne grupe B (HDZ).

Po Đapiću “netko tko je bio agent KOS-a ne može danas biti ministar u Vladi, saborski zastupnik ili župan”. Što Đapić onda još radi u Saboru? Kada netko poput kompromitiranog Đapića predlaže zakon o lustraciji možemo biti sigurni da takav zakon nikada neće biti donijet. Zamislimo si apsurdnu situaciju da u Njemačkoj bivši suradnici ozloglašene tajne službe STASI u Bundestagu predlažu lustracijski zakon – možemo biti uvjereni da bi Njemačka kao pravna država propala jer više ne bi bila pravna država. Dokle će god Đapić biti predsjednik otete HSP, a Račan i Sanader njegovi zaštitnici, ništa od prosperiteta hrvatskih građana!

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić