Večernji list: 07. 01. 2002.

ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK PREKSINOĆ SUDJELOVAO U LAKŠOJ PROMETNOJ NESREĆI

Bandić u pijanom stanju izazvao sudar

Gradonačelnik nije stao, već je nastavio vožnju, kažu u Policijskoj upravi. Policija je Bandiću oduzela vozačku dozvolu. Alkotest pokazao 1,6 promila alkohola u krvi

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u subotu je u 22.30 sati sudjelovao u sudaru nakon kojeg je svojim automobilom pijan bježao pred prometnom policijom!

U jučerašnjem priopćenju PU zagrebačke stoji "da se Milan Bandić (46), kao vozač osobnog automobila ZG 2211-MB (range rover), u alkoholiziranom stanju (1,60 g/kg) kretao kolnikom Ksaverske ceste lijevim prometnim trakom prema sjeveru. Dolaskom do prilaznog kolnika prema Vrtnom centru Mihaljevac 12 neoprezno se prestrojavao u desni prometni trak, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu. Tom prilikom desnim bočnim dijelom svoga automobila okrznuo je lijevi bočni dio osobnog automobila reg. oznake ZG 354-OO (opel vectra), kojim je upravljao Dario B. (1971.). U nezgodi ozlijeđenih osoba nije bilo, a ukupna materijalna šteta je oko 8000 kuna".

PU zagrebačka potvrdila je naše saznanje da se gradonačelnik Bandić nije zaustavio nakon prometne nezgode, već je nastavio vožnju. Bandićeva vozačka dozvola sada je u policiji i oduzeta mu je do okončanja prekršajnog postupka u Prekršajnom sudu. Budući da je počinio nekoliko prekršaja zbog kojih bi mogao prijeći i granicu sedam kaznenih bodova, zagrebački gradonačelnik po slovu Zakona o sigurnosti prometa na cestama morao bi ponovno polagati vozački ispit. Kako doznajemo iz izvora u policiji, Bandić nije pokušao intervenirati kod načelnika PU zagrebačke ili viših dužnosnika MUP-a za vraćanje vozačke dozvole i nesreće koju je uzrokovao vozeći pod utjecajem alkohola.

Bandiću hladno u policijskom autu

Službenim priopćenjem nisu opisani naknadni događaji koji su počeli kada se M. Bandić nakon okrznuća nije zaustavio, već je nastavio voziti prema Gračanskoj cesti. Vozač "opel vectre" krenuo je za njim i uspio ga prestići nekoliko kilometara dalje u Gračanskoj cesti kod Đurkova puta, gdje su se oba automobila zaustavila. Dario B. mobitelom je pozvao policiju i ophodnja prometne policije iz Heinzelove stigla je do sudionika nezgode.

Kako smo neslužbeno doznali, gradonačelnik Bandić pokušao je u razgovoru s vozačem "opela" i policijskom ophodnjom izbjeći službeni policijski očevid, no policija mu je objasnila da se, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, očevid mora obaviti kada se zateknu oba sudionika prometne nesreće i kada je nastala materijalna šteta, bez obzira na to kolika je. Gradonačelnik je inzistirao na izravnom dogovoru s vozačem "opela", no ipak je pričekao očevidnu ekipu.

Dolaskom ekipe I. postaje prometne policije gradonačelnik Bandić ušao je u policijski automobil kako bi dao podatke o sebi i vozilu, te iskaz o događaju. No u pola razgovora izišao je iz policijskog automobila i sjeo u svoj "range rover", pri čemu je policajcima objasnio da se želi malo ugrijati. Iako su ga policajci upozoravali da ne izlazi iz policijskog automobila, te da ne sjeda u svoj automobil, gradonačelnik Bandić je sve to ignorirao. Upalio je svoj automobil, na što su reagirali policajci i otvorili vozačeva vrata kako bi ga spriječili da krene dalje. No, Milan Bandić oglušio se na sve zapovijedi i naglo je, uz škripu guma, svojim automobilom odjurio s mjesta događaja Gračanskom, a potom Ksaverskom cestom prema središtu grada.

Za njegovim automobilom počela je potjera koju su vodili prometni policajci u policijskome automobilu. Policajci su uspjeli dostići gradonačelnikov "range rover" tek na Gupčevoj zvijezdi i to samo zato što se M. Bandić zaustavio na kraju kolone zaustavljenih automobila pred crvenim na semaforu. Iako je pružao pasivan otpor i nije htio izići iz automobila prema zapovijedi policajca, policajci su ga izvukli iz "range rovera", ugurali u svoj automobil i vratili se na Gračansku cestu, gdje je još bila ekipa za očevide.

Policija tražila suradnju

U međuvremenu su preko Operativno-komunikacijskog centra PU zagrebačke o događaju na Ksaverskoj cesti i njenim sudionicima obaviješteni voditelj OKC-a, načelnik Odjela prometne policje u PUZ-u Boris Orlović, načelnik Prometne policije Luka Lenić (koji je na mjesto događaja uputio svog pomoćnika M. Klanca) i šef smjene I. postaje prometne policije Vlado Vrbanec.

M. Klanac i V. Vrbanec razgovarali su s gradonačelnikom Bandićem i pokušavali ga uvjeriti da je prijeko potrebna njegova suradnja pri očevidu kako bi se utvrdile sve činjenice o nesreći. Unatoč nagovaranju prisutnih, gradonačelnik Bandić odbio je alkotestiranje "dra:gerom" iako je, zbog njegova ponašanja, sve pokazivalo da je pijan. Prema našim saznanjima, za razgovora u policijskom automobilu gradonačelnik je u jednome trenutku i zaplakao.

Prometna policija završila je očevid i gradonačelnika Bandića dopratila do njegova stana u Bužanovoj 41, gdje je na kraju, tek 30-ak minuta nakon ponoći, ipak dopustio alkotestiranje.

Duško Tadić, Stjepan Ledinski, Dušan Miljuš

Gradonačelnik skupio punu vreću bodova

Bandić je učinio nekoliko teških prekršaja za koje će, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sigurno morati odgovarati.

Prvo je vožnja u pijanom stanju za koju se automatski ostaje bez vozačke dozvole šest mjeseci i oduzimaju se tri kaznena boda. Nakon nesreće, za koju se pretpostavlja da ju je skrivio, nije se zaustavio, već je pobjegao s mjesta nesreće, a to se može smatrati bijegom. Za prekršaj koji je uzrokovao prometnu nesreću dobivaju se tri kaznena boda, a za bijeg s mjesta nesreće još tri. Kada je došla policija, sjeo je u svoj automobil i pobjegao, pri čemu nije slušao zapovijedi policajaca. Opet je vozio pod utjecajem alkohola, za što se dodjeljuju nova tri kaznena boda i oduzima vozačka dozvola. Bježao je pred policijskim automobilom, a kada je uhvaćen, opet se pasivno opirao, ne postupajući po zapovijedima ovlaštene službene osobe.

MILAN BANDIĆ: "Ogrebao sam čovjeka, ali policiji nisam bježao!"

Gradonačelnika Milana Bandića dobili smo na mobitel u Mariboru, gdje je jučer bio gost mariborskog gradonačelnika.

- Nisam bježao. Ogrebao sam čovjeka, štrajfao sam ga. Stao sam i policija je obavila očevid - kratko je objasnio Milan Bandić, kojeg je u službeni posjet Mariboru odvezao službeni vozač Poglavarstva.

Kako doznajemo od Bandićevih prijatelja, tu su večer proveli tulumareći u gradonačelnikovoj vikendici pokraj Samobora.

- Ja ga nisam vidio da pije posljednjih pet godina, samo je lokao mineralnu - kazao je Slobodan Ljubičić, direktor Robnih terminala.

Pred Bandićevim neboderom jučer ujutro vidjeli smo oštećeni "range rover" ZG 2211-MB (datum i inicijali njegova rođenja!). Odvaljena je plastična zaštita s prednjeg desnog svjetla, a tu je i lim malo ogreben. Bandić je, inače, najprije negirao da se bilo što dogodilo, ali je suočen s činjenicama koje smo doznali na kraju otkrio svoju stranu priče. (Ro. K.)

Vozač "vectre" bez komentara

Telefonom smo uspjeli dobiti drugog sudionika prometne nesreće Daria B., koji nam ništa nije želio reći o događaju. Upitao nas je samo hoće li to izaći danas u Večernjaku, a kada je dobio potvrdan odgovor, rekao nam je:

- Onda ću kupiti Večernjak da to pročitam, a o događaju ne želim baš ništa komentirati. I nemojte me ništa pitati.