Novi list: 07. 01. 2002.

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK USKORO ĆE IZABRATI NOVOG RAVNATELJA USKOK-a

Ortynski bira između četiri kandidata

Najozbiljniji kandidat je splitski županijski državni odvjetnik Mladen Bajić, zatim dosadašnji v.d. ravnatelja USKOK a Dragan Novosel, te Dunja Pavliček Patak i Tihomir Rubeša

ZAGREB - Tko će biti novi ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK)? To je jedno od pitanja koje ovih dana dosta zaokuplja pravosudne krugove. Sigurno je jedino da će posljednju riječ o novom ravnatelju USKOK-a imati glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski, koji imenuje osobu na tu dužnost, uz prethodno mišljenje državnoodvjetničkog kolegija.

Od same ideje, pa do formalnog početka rada USKOK-a iskristaliziralo se nekoliko imena kandidata za šefa novog pravosudnog tijela koje će biti zaduženo za progon najtežih oblika kriminala. To su trenutačni vršitelj dužnosti ravnatelja USKOK-a Dragan Novosel, smijenjena šefica zagrebačkog županijskog tužiteljstva Dunja Pavliček-Patak, odvjetnik i nekadašnji tužitelj Tihomir Rubeša, te Županijski državni odvjetnik u Splitu Mladen Bajić. Izvori u pravosudnim krugovima nagađaju da je upravo Bajić najozbiljniji kandidat za novog ravnatelja USKOK-a. Ono što je jedinstveno svim kandidatima je da nitko od njih ne želi otvoreno komentirati mogućnosti da postanu šefovi pravosudnog tijela koje će progoniti organizirani kriminal.

Pavliček Patak ponovno u igri

- U ovom trenutku ništa vam ne mogu reći. Bilo što da kažem bilo bi preuranjeno, kratko je kazao Mladen Bajić za naš list na molbu da komentira spekulacije da će doći u Zagreb voditi USKOK.

Dunja Pavliček-Patak, koja je uz Novosela bila jedna od kreatorica USKOK-a, smatrana je najvjerojatnijom šeficom USKOK-a sve do notorne afere PDV kad je najprije usmeno ponudila ostavku Glavnom državnom odvjetniku Radovanu Ortynskom, zbog neslaganja s njegovim nalogom za pritvaranje osumnjičenih.

Podsjetimo, nakon što je policija provela kriminalističku obradu, Dunja Pavliček-Patak zatražila je odgodu uhićenja, jer je držala da se ne može u malo vremena dobro pripremiti, no policija je ipak uhitila prevarante. Ortynski se isprva slagao s njom, ali kad je do uhićenja ipak došlo, predomislio se i naložio joj da zatraži pritvor za uhićenike. Ona je to odbila, pa je došlo do sukoba u kojem mu je ponudila ostavku. Par dana kasnije ju je povukla, a Ortynski ju je ipak razriješio dužnosti “zbog remećenja reda u Državnom odvjetništvu i smanjenja ugleda državno-odvjetničke službe u javnosti”.

No, za Pavliček-Patak to je bila jedina kazna zbog neposluha, jer Ortynski nije inzistirao na daljnjem stegovnom postupku i udaljenju s redovne tužiteljske dužnosti. Trenutačno, Dunja Pavliček-Patak je na odmoru i ne želi razgovarati s novinarima o izgledima da postane ravnateljica USKOK-a.

S imenom Tihomira Rubeše nagađalo se i ranije kad je nepopunjen bio položaj Glavnog državnog odvjetnika na kojem je sad Ortynski. Tad mu je, međutim, u grijehe ubrojen rad u tužiteljstvu za vrijeme bivše Jugoslavije, te navodno sporno postupanje prilikom progona ubojica obitelji Zec. Ni Rubeša nije htio javno istaknuti svoju kandidaturu za šefa USKOK-a.

Jedini koji nešto i želi reći je Dragan Novosel, v. d. ravnatelja USKOK a i do nedavno prvi zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog.

Novosel: Sada treba “šljakati”

- Moja je želja bila da provedem USKOK kroz početne muke. Sad treba “šljakati”, osigurati sve što je potrebno da USKOK može funkcionirati i ja ću biti tu dok to ne bude gotovo, kazao je Novosel.

No, ni on se nije htio javno izjasniti o šansama da iz naziva svog položaja definitivno skine v. d. Još ranije Novosel je napominjao kako smatra da ne može biti pravi ravnatelj USKOK-a jer ne poznaje strane jezike, ali izvori u pravosuđu uvjeravaju da još uvijek želi ravnati njim i kad dovrši posao koji sad radi.

Šef splitskog županijskog tužiteljstva Mladen Bajić u posljednjem je tjednu prošle godine bio u Zagrebu i razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Radovanom Ortynskim. Razgovarali su o USKOK-u, odnosno o Bajićevoj spremnosti da ga vodi. Navodno, Mladen Bajić u tom trenutku nije mogao odlučiti želi li postati ravnatelj USKOK-a.

Sergej ABRAMOV