Vjesnik: 08. 01. 2002.

Za prave muškarce Latin nema sluha

BRANKO VUKŠIĆ

Neka baci kamen tko nije napravio nešto slično! - pokušao se na jučerašnjoj pressici Milan Bandić što bezbolnije posuti pepelom i relativizirati svoju krivicu. Kada socijaldemokratu, odnosno, reformiranom komunistu ostanu tek natruhe vjeronauka, tada iskrivi i jedan od najpoznatijih citata u povijesti i pripiše ga - kome drugome nego - narodu. No, Bandić je valjda mislio na Isusov prijekor svjetini koja je naumila kamenovati Magdalenu: Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju! (Evanđelje po Ivanu)

Kamere su pokazale javnosti prvi put zbunjenoga Bandića, koji se javno ispričao jer je pogriješio i napravio, po vlastitu priznanju, glupost. I iz toga će, kaže, sigurno izvući pouku. Ili: i gradonačelnik je samo čovjek. Jest, s velikim privilegijama i velikom odgovornosti. Poznatu izreku: Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu - Bandić tumači na način kako su je davno primjenivali »zemaljski bogovi«. No, točno je: nemaju ni danas, u demokratskim društvima, svi pravo činiti isto. Izabrani moraju biti uzor onima koji su ih izabrali. Kada pak nisu, moraju otići. Ili po slovu zakona, ili po volji javnosti. Bandić je na pressici nekoliko puta zaplivao. Na suho. U prvoj je priči popio dva, tri gemišta, u drugoj, kad je shvatio da umanjivanjem izaziva podsmijehe, četiri, pet. Prvo je tvrdio da su ga na mjesto prometne nezgode vozili policajci, potom da se baš i ne sjeća, a kad su ga novinari podsjetili da postoje očevici, potvrdio je: »Vozio sam sam«.

Ali nije, tvrdi, bježao ni policiji ni vozaču u čije je vozilo udario. Nije, već je - tvrdi policija - samovoljno napustio mjesto očevida. Da svi oni koji nisu napravili sličan prekršaj bace na njega samo po jedan kamenčić, Bandić bi ostao vječno zatrpan.Iako će mu ostaviti malo zraka, Račan najavljuje da Bandiću, ipak, ne gine neka politička odgovornost. Drugarska kritika?

Najduhovitiju rečenicu u Latinici, usredotočenoj na (ne)ravnopravnost spolova kazala je, u offu, na kraju emisije, jedna gospođa (iz naroda):

- U našoj kući nema podjele na muške i ženske poslove. Ja sve napravim sama!

I, je li Latinica odgovorila na pitanje ima li među spolovima neravnopravnosti ili je neravnopravnost zločesta feministička izmišljotina? Nije, naravno. Latin od samoga početka nije držao sve konce u rukama niti je znao kamo se zaputiti. A je li izbor Milana Ivkošića i Zdravka Mamića za predstavnike muške populacije podvala? Nije. I jedan i drugi su, na žalost, predstavljali velik dio »jačeg« spola. Za one suptilnije, a ipak ne papučare, Latin nema, naravno, sluha.