Novi list: 08. 01. 2002.

KAZENE PRIJAVE PROTIV BIVŠIH ČELNIKA ISTARSKE BANKE

Otpisali kredit pulskog HDZ-a

PULA - Protiv bivšeg predsjednika Uprave Istarske banke Marija Floričića, bivšeg direktora sektora za kreditiranje gospodarstva Luciana Pernića, te direktora trgovačkog društva Marpi d.o.o. Marčana Serđa Lalovića, posljednjeg dana u prosincu 2001. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Puli policija je dostavila kaznenu prijavu. Kako doznajemo od Josipa Miletića, općinskog državnog odvjetnika u Puli, Mario Floričić, Luciano Pernić i Serđo Lalović osumnjičeni su za kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju jer su kao odgovorne osobe kršenjem propisa i pravila poslovanja glede uporabe i upravljanja imovinom pribavili protupravnu imovinsku korist za svoju ili za neku drugu pravnu osobu, odnosno poduzeću Marpi d.o.o. Marčana i Gradskom odboru HDZ-a Pule.

- U kaznenoj prijavi navodi se i da postoji sumnja da su počinili i kazneno djelo krivotvorenja službene isprave kao i neke druge stvari koje će biti naknadno utvrđene, rekao je Miletić. Naime, Istarska banka je u ožujku 1997. godine trgovačkom društvu Marpi d.o.o. odobrila kredit za male poduzetnike u iznosu od 482.490 kuna. No, veći dio tog novca, a riječ je o 352.000 kuna, završio je na žiro računu Gradskog odbora HDZ-a Pule, dok je poduzeće Marpi za sebe zadržalo oko 130.000 kuna. Potom su poduzeće Marpi i pulski HDZ u svojim poslovnim knjigama to “prelijevanje” novca opravdali kao naknadu za promidžbene usluge koje je gradski HDZ navodno pružio poduzeću Marpi d.o.o.

Očito je da je tadašnje vodstvo Istarske banke spornim kreditom financiralo predizbornu kampanju pulskog HDZ-a, budući da je kredit - vodeći se političkom podobnošću i grubo mimoilazeći uobičajene bankarske kriterije za dodjeljivanje kredita - omogućen HDZ-u putem posrednika samo mjesec dana uoči izbora 1997. godine.

M. KOŠTA, Z. ANGELESKI